Producatorii de medicamente si farmacistii nu sunt de acord cu raportarea zilnica a stocurilor de medicamente

26 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Acestia spun ca operatiunea presupune prelucrarea unui volum urias de date care le-ar ingreun considerabil activitatea, necesitand si costuri importante legate de procesul de interconectare informatica, dar mai ales ca nu este garantata securitatea datelor comerciale.

 

Dan Zaharescu

Dan Zaharescu

Ministrul Sanatatii anunta, la jumatatea acestei luni, ca intentioneaza sa emita unui ordin privind implementarea unei solutii informatice avand ca scop stoparea exporturilor paralele de medicamente, o procedura legala, dar care goleste stocurile farmaciilor, medicamentele destinate pacientilor romani ajungand pe pietele exeterne. Masura presupunea raportarea zilnica a stocurilor de medicamente de catre farmacii si distribuitori, iar in cazul in care sistemul informatic ar semnala scaderea acestor stocuri sub un anumit prag, Ministerul Sanatatii si Agentia Nationala a Medicamentului vor primi alerte si vor cere farmaciilor si distribuitorilor sa isi respecte obligatiile legale.

Proiectul de ordin a fost lansat in dezbatele publica, iar Ministerul Sanatatii a organizat, ieri, o intalnire cu toti actorii implicati. Producatorii de medicamente, retailerii si farmacistii au contestat documentul, sustinand ca solutia propusa de Ministerul Sanatati este imposibil de pus in practica. Dan Zaharescu, presedintele Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente, a declarat referitor la acest proiect de act normativ ca „este un volum urias de date care se va genera si, stiind care este capacitatea administrativa a autoritatilor, avem foarte mari semne de intrebare vis-a-vis de modul in care un asemenea sistem ar putea sa functioneze. Nu stim care este necesarul real al pacientilor romani, care sunt cantitatile de care ei au nevoie pentru medicamentele care lipsesc de pe piata, ca sa putem lua masurile in asa fel incat sa putem sa le aducem in timp util. Stim foarte bine ce lipseste de pe piata, stim foarte bine care sunt cauzele. Ce nu este clar in acest moment este care sunt masurile pe care autoritatilor le vor lua pentru a rezolva problemele acestea. Masurile sunt complet pe langa ceea ce ar trebui sa se intample in mod normal”.

 

Laurentiu Mihai

Laurentiu Mihai

In plus, presedintele ARPIM a mai precizat ca implementarea proceduri informatice prin intermediul careia sa se faca raportarile zilnice ar necesita costuri mari, iar acesti bani ar fi cheltuiti inutil, pentru ca, in opinia sa, metoda propusa de Ministerul Sanatatii nu va functiona.

Nici Laurentiu Mihai, directorul Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania, nu este de acord cu proiectul de ordin propus de autoritati, spunand ca acesta nu urmareste rezolvarea cauzelor reale care fac ca medicamentele sa dispara de pe piata romaneasca. Despre aceste cauze reale Laurentiu Mihai spune ca se refera la „taxa aberanta de clawback, iar pe de alta parte politica la fel de aberanta de pret minim in Europa”. In opinia sa, proiectul supus dezbaterii publice nu prevede nicio masura reala prin care statul sa poata interveni pentru a asigura accesul pacientilor la tratamente, reprezentantii Ministerului Sanatatii nedorind decat sa aiba la dispozitie o cantitate imensa de date, care oricum , ar fi foarte deficil de prelucrat. „Industria trebuie sa raporteze zilnic stocurile ceea ce banuiesc ca le va oferi o imagine foarte frumoasa, artistica. Ar fi ca si cum ar face un catalog al cladirilor in pericol de prabusire din Bucuresti, care s-ar putea sa arate foarte frumos, dar oamenii care locuiesc acolo vor fi in acelasi pericol. Nu am obtinut raspunsuri satisfacatoare in ceea ce priveste siguranta datelor si cine va fi in continuare proprietarul datelor dupa ce agentii economici vor raporta foarte detaliat toate activitatile economice catre o structura, care nici aceea nu a fost clar explicata”, a mai declarat Laurentiu Mihai.

 

Iulian Trandafir

Iulian Trandafir

Contestatarilor proiectului li se alatura si vicepresedintele Asociatiei Distribuitorilor si Retailerilor Farmaceutici din Romania, Iulian Trandafir, care a remarcat la randul sau ca documentul nu defineste foarte clar cine este proprietarul softului si cine poate prelucra datele raportate. „Datele pe care doresc sa le obtina nu ajuta cu absolut nimic. Nu fac decat sa urmareasca efectul si nu cauza lipsei medicamentelor. Cauza am mai discutat-o de atatea ori. Pleaca de la metodologia de calcul a preturilor la medicamente, continua cu taxa de clawback, cu nerespectarea legislatiei in vigoare. Ma indoiesc profund ca distribuitorii mari din Romania vor raporta la nivel de serie de factura, client. Tot ce inseamna secret comercial va fi pus pe masa pur si simplu pentru ca exista un ordin. Cred ca va fi contestat in toate modalitatile cu putinta. Acest raport nu o sa rezolve mai nimic, pentru ca sunt stocuri in tranzit”, este de parere Iulian Trandafir.

 

Razvan PrisadaColegiul Farmacistilor nu respinge ideea, care considera ca este utila pentru o evidenta clara privind existenta pe piata a medicamentelor deficitare si pentru impiedicarea dezvoltarii unor circuite paralele de distributie, dar contesta inexistenta, in actul normativ propus de Ministerul Sanatatii, a unor garantii privind securitatea datelor, accesul la aceste date colectate si anonimizarea raportarilor. „Noi nu am contestat ideea, in principiu, dar am avut cateva observatii pe care le-am formulat si le vom transmite, in scris, si Ministerului Sanatatii. Intelegem ca este necesara aceasta raportare, dar nu pentru toate stocurile, asa cum se cere prin actul normativ propus, ci doar pentru o lista de 300-4000 de medicamente deficitare, pentru a se putea urmari si lua masuri la timp, acesta fiind si scopul declarat. Nu intelegem insa de ce ni se cere raportarea intregului stoc, chiar si a OTC-urilor, si mai ales nu intelegem de ce ni se cere sa raportam chiar si tranzactiile din cursul zilei. Pe langa o munca in plus care ne-ar ocupa foarte mult timp, aceste contracte sunt confidentiale si am incalca legea daca le-am raporta unor terti. Cel mai important este insa ca nu stim la cine ajung datele noastre, cine are acces la ele si cum pot fi folosite, in contextul in care aceste aspecte nu sunt reglementate, astfel ca suspiciunea ca aceste date pot fi folosite in alte scopuri nu poate fi ignorata, a precizat pentru SanatateaBuzoiana.ro, farm Razvan Prisada, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Romania, prezent la dezbateri.

In legatura cu acest ordin, ministrul Vlad Voiculescu, declara ca urmareste ca autoritatile sa aiba un control mai bun asupra stocurilor de medicamente, in conditiile in care „medicamentele care sunt mai ieftine in Romania sunt luate de aici de anumite firme si exportate in alte tari din Europa, ca Germania, Franta, Anglia. Unii realizeaza profituri bune in felul acesta, dar pacientii romani raman cateodata fara medicamente. Astfel, noi toti pierdem din cauza acestui export paralel, care de altfel este un proces perfect legal in Europa si pe care nu putem sa il oprim. Atunci cand pacientii raman fara medicamente, este un proces perfect imoral. Este imoral ca medicamentele romanilor sa fie luate din Romania si duse in alte tari”.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*