Acuzati ca sponsorizeaza medicii, producatorii de medicamente riposteaza

Ei acuza lipsa politicilor publice de educatie pentru medici si sustin ca industria farmaceutica suplineste acest neajuns, mai mult de jumatate dintre medicii romani fiind pusi la curent cu noutatile din domeniu prin colaborarea lor cu producatorii.

 

congres_shutterstockAsociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) riposteaza la acuzatiile ce le-au fost aduse ca urmare a publicarii de catre Agentia Nationala a Medicamentelor si Dispozitivelor Medicale a unor formulare cu sumele investite de reprezentantii industriei farmaceutice in evenimente destinate comunitatii medicale. Intr-un comunicat de presa remis de ARPIM se arata ca „transparentizarea relatiilor dintre industria farmaceutica si comunitatea medicala este unul dintre obiectivele principale ale industriei si reprezinta un proces esential in consolidarea increderii dintre cei doi parteneri, precum si in stabilirea unor reguli clare pentru derularea acestor colaborari”.

Reprezentantii producatorilor internationali de medicamente semnaleaza faptul ca in Romania nu exista o politica publica de incurajare sau de facilitare a procesului de educatie medicala continua in randul medicilor. Din aceasta cauza, acestia au acces limitat la tratate stiintifice sau la studii despre medicamentele noi, ori la evenimente medicale in cadrul carora sunt prezentate noutatile in medicina. „Companiile farmaceutice incearca sa acopere acest deficit, punandu-le medicilor la dispozitie informatii despre medicamentele lor sau facilitandu-le accesul la diferite congrese si simpozioane de profil. Educatia medicala este componenta esentiala pe care este construita relatia dintre medic si companiile farmaceutice si care sta la baza progresului in tratarea pacientilor”, se mai arata in comunicat.

 

Dan Zaharescu

Dan Zaharescu

Directorul executiv al ARPIM, Dan Zaharerscu, a mai precizat, in acest context, ca nu trebuie facuta niciun fel de legatura intre participarea la diferite congrese facilitata medicilor de companiile farmaceutice si prescrierea de catre acestia a anumitor medicamente, astfel incat sa fie favorizate respectivele companii. Zaharescu a explicat ca reprezentantii companiilor farmaceutice care utilizeaza agentii de PR pentru organizarea de evenimente nu transfera, direct, banii catre societatile de stiinte medicale sau catre organizatorii acelor evenimente, ci comisioneaza o structura terta care face acest lucru. „Nicidecum nu se asociaza prescrierea de medicamente cu participarea la congrese si simpozioane. Prescrierea de medicamente este la latitudinea medicului si tine de chestiunile lui de constiinta si de pregatirea profesionala, de deontologia pe care trebuie sa o respecte. Tocmai pentru a evita orice fel de suspiciuni ca aceste transferuri de valoare ar fi legate de prescrierea de medicamente, noi am decis ca ele sa fie facute in mod transparent, chiar daca autoritatile romane nu ar fi introdus aceste reglementari. Noi, oricum, aveam proiectele initiate si aceste lucruri s-ar fi intamplat incepand cu anul 2015. In acest moment se intampla”, sustine Dan Zaharescu.

 

04_medicamenteDirectorul ARPIM s-a referit si la criza medicamentelor care a inceput sa se faca din ce in ce mai simtita pe piata romaneasca, reiterand faptul ca singura cale de rezolvare este modificarea metodologiei de calcul a pretului medicamentelor. „Si noi sustinem modificarea metodologiei de calcul pentru preturile medicamentelor. Actuala metodologie genereaza toate disfunctionalitatile pe care pacientii romani le-au observat deja pe piata. Criza de medicamente care se manifesta in acest moment este in buna masura datorata acestui fapt”, a declarat Dan Zaharescu.

La randul sau, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), Laurentiu Mihai, sustine ca metodologia de calcul al preturilor la medicamente este falimentara si se impune modificarea ei de urgenta. „Am sustinut intotdeauna ca aceasta metodologie este falimentara, iar rezultatele se vad: tot mai putine medicamente pe piata, pacienti care nu isi gasesc tratamentul, industria locala de medicamente distrusa. Am venit cu propunerea de inghetare totala a preturilor pana la aprobarea unei noi metodologii. Din pacate, s-a ignorat aceasta propunere”, a declarat acesta.

 

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*