A fost inaugurata prima subunitate SMURD din Delta Dunarii

Punctul de prim-ajutor va functiona in localitatea Crisan, urmand a deservi mai multe localitati din Delta, la care accesul nu se poate face decat pe calea apei.

 

smurd delta (1)Incepand de ieri, SMURD are un punct de lucru si in Delta Dunarii, acesta fiind inaugurat in localitatea tulceana Crisan, unde va functiona in cadrul pichetului de pompieri din localitate, aflat in subordinea ISU Tulcea. Este de notoriatete faptul ca asigurarea asistentei medicale in localitatile din Delta Dunarii este o problema pe care autoritatile nu reusesc de multa vreme sa o rezolve. Medicii evita sa lucreze in aceste zone izolate, in ciuda sporurilor si a celorlalte avantaje de care ar putea beneficia.

Pentru ca in majoritatea acestor localitati accesul nu se poate face decat pe apa, cu ajutorul ambarcatiunilor, orice interventie pentru o situatie de urgenta impune un grad sporit de dificultate, esentiala fiind scurtarea timpului de interventie. Acesta a fost motivul pentru care s-a decis infiintarea unui punct de prim-ajutor SMURD la Crisan, in cadrul pichetului de pompieri care functiona aici, de ceva vreme.

Pentru infiintarea acestui punct era nevoie si de o ambarcatiune speciala, care sa fie folosita pe post de ambulanta navala. Achizitia acesteia s-a facut prin sprijinul directionarii de 2 la suta din impozit al populatiei din zona, catre fundatia SMURD. Odata achizitionata ambarcatiunea au fost desfasurate si celelalte formalitati necesare, iar in cursul zilei de ieri, prima subunitate SMURD din Delta a fost inaugurata oficial.

 

smurd delta (4)Paramedicii de aici vor colabora cu SAJ Tulcea si vor beneficia, la nevoie, si de sprijinul elicopterului SMURD alocat pentru misiuni in zona Deltei Dunarii. Punctul de prim-ajutor SMURD va deservi atat populatia din comuna Crisan cat si locuitorii din Sfantu Gheorghe, CA Rosetti, Chilia Veche, Maliuc si Sulina, localitati in care nu se poate ajunge decat pe calea apei, cu ajutorul ambarcatiunilor.

Initiativa deschiderii acestui punct este apreciata si de autoritatile locale, primarul comunei Crisan, Ilie Munteanu, spunand ca utilitatea acestuia este extrem de mare, tinand cont de faptul ca numarul medicilor din localitatile Deltei este insuficient. „Avand in vedere ca noi nu avem medic de familie, ca toate interventiile se fac prin Tulcea, acum ca avem aceasta ambulanta, interventiile vor fi mult mai rapide, pentru ca nu va mai fi nevoie sa se deplaseze ambarcatiuni tocmai de la Tulcea. Astfel se castiga timp pretios”, a declarat Crisan, cu ocazia inaugurarii punctului SMURD.

 

smurd delta (3)Prezent la ceremonie, secretarul de stat Raed Arafat a precizat ca in urma cu trei ani se luase in calcul si varianta achizitionarii unui hovercraft, care sa se poate deplasa cu usurinta pe canalele inguste ale Deltei, insa s-a ajuns la concluzia ca aceasta varianta nu era una eficienta. In prezent se cauta si alte solutii, mai bune, secreterul de stat precizand ca spera ca pana la sfarsitul anului se va gasi o varianta optima pentru a facilita accesul echipelor de interventie si pe aceste canale, unde accesul ambarcatiunilor din dotare este mai dificil.

Pichetul de pompieri de la Crisan, in cadrul caruia functioneaza si punctul SMURD, a fost infiintat in urma cu doi ani, fiind deservit de 24 de angajati care au la dispozitie o salupa fluviala, o barca pneumatica, doua motopompe, o ambarcatiune SMURD, o barca din aluminiu si una cu chila rigida si borduri moi. Acestia au participat deja la mai multe misiuni de stingere a incendiilor de vegetatie uscata si misiuni de cautare-salvare, de acum inainte misiunile indeplinite putand fi si de natura medicala.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*