Program de îngrijiri stomatologice pentru copiii cu autism și persoanele nedeplasabile

28 februarie 2018 | 0 comentarii |

Zece medici s-au oferit voluntari pentru a participa la acest proiect care va fi demarat odată cu achiziția unei unități stomatologice mobile, care să se poată deplasa și la domiciliile pacienților.

 

La nivelul județului Bistrița-Năsăud va fi demarat, în curând, un proiect derulat în parteneriat de Spitalul Județean de Urgență, Colegiul Medicilor Dentiști din Bistrița, asociaţia Autism Europa Bistriţa – Centrul de Resurse şi Referinţă în Autism Micul Prinţ și Club Lions Bistrița. Proiectul va veni în sprijinul copiilor din județ care suferă de autism, dar și al persoanelor nedeplasabile care, din cauza dizabilității sau a situației materiale precare nu pot ajunge a un cabinet stomatologic.

Inițiatorii și-au propus să asigure consultații și tratamente stomatologice pacienților din cele două categorii menționate, în acest sens urmând a fi achiziționată o unitate dentară mobilă, care se va putea deplasa atât la domiciliile pacienților, cât și la spitalul județean din Bistrița unde vor avea loc intervențiile sub anestezie generală pentru copiii cu autism.

Costul unei astfel de unități este de 2.600 de euro, sumă din care s-au strâns deja 2.000 de euro, iar după ce dispozitivul medical va fi achiziționat se va putea trece la punerea în practică a proiectului.

 

Ana Dragu (sursa: Facebook)

Nouă medici stomatologi din județ, cărora li se adaugă și un anestezist de la SJU Bistrița, s-au oferit voluntari, unitatea medicală punând la dispoziție și blocul operator pentru efectuarea intervențiilor care necesită anestezie generală în cazul copiilor cu autism.

Ana Dragu, președintele asociației Autism Europa, a declarat că un astfel de program este extrem de util, în condițiile în care, pentru mulți părinți care au copii cu autism, îngrijirea danturii acestora nu reprezintă o prioritate, iar atunci când au nevoie de un tratament stomatologic sunt nevoiți să se deplaseze la Cluj.

„Dantura, îngrijirea dinţilor este ultima grijă pe care o are părintele unui copil cu autism. Nu-i trece niciodată prin cap că ar trebui să îl ducă de mic la stomatolog şi atunci ajung când deja au o carie. Iar caria doare şi ştiţi cum face orice copil tipic când îl doare ceva, darmite un copil care nu înţelege ce se întâmplă”, a preiciat Ana Dragu.

 

Și președintele Colegiului Medicilor Dentiști din Bistrița, dr. Marius Pop, s-a declarat încântat să ia parte la acest proiect, preiczând că inițiativa extinderii acestuia și pentru persoanele nedeplasabile a aparținut medicilor stomatologi care s-au oferit voluntari. „Acest voluntariat ne face atât de bine! Nici nu vă închipuiţi ce fericiţi suntem că putem să ajutăm! Ne-am mai gândit la încă ceva: în afară de aceşti copii pe care îi putem trata în felul acesta – să recunoaştem că nu o să putem trata chiar fiecare caz, poate sunt cazuri mai grave, mai dificile care vor trebui totuşi direcţionate la Cluj  – ne-am gândit să ajutăm şi persoanele care nu se pot deplasa din judeţ sau în cazurile în care trebuie să intervenim acasă la cineva”, a declarat acesta.

Materialele necesare consultațiilor și tratamentelor vor fi puse gratuit la dispoziție de medicii stomatologi voluntari în proiect, iar pentru a beneficia de aceste intervenții, copiii cu autism vor avea nevoie de o trimitere de la medicul de familie și de internare de o zi.

Intervențiile vor fi efectuate o dată sau de două ori pe lună, în funcție de numărul de solicitări venite din partea pacienților și de disponibilitatea medicilor și a sălilor de operație unde se vor efectua intervențiile, sub anesterzie generală, în cazul copiilor cu autism.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*