Program de modernizare a cabinetelor medicale si stomatologice scolare

Primaria Capitalei va aloca trei milioane de euro pentru achizitionarea de dispozitive medicale, aparate de aer conditionat si alte dotari de care aproape 600 de cabinete duc lipsa.

 

medicina scolara (2)Medicina scolara a devenit, in ultimii ani, cenusareasa sistemului. Cu doi stapani, Ministerul Sanatatii si administratiile locale, a fost pasata de la unul la altul, iar lipsa conditiilor si salariile de mizerie au facut ca medicii sa le ocoleasca. De mult au apus vremurile cand cel putin toate liceele si toate scolile generale cu mai mult de 500 de elevi aveau cel putin un medic si trei asistente medicale, cand triajul epidemiologic, tratamentele si consilierea erau facute la scoala si cand niciun elev nu putea merge la o consultatie la medicul specialist, fara trimitere de la medicul scolii din care provenea. Nici facultatile nu mai au, acum, medici proprii, ce sa mai vorbim despre cabinet stomatologic propriu sau despre un stationar (infirmerie, cum ii zicea acum vreo 30 de ani), in care erau izoltai copiii/tinerii interni, daca aveau o boala contagioasa…

Dar, iata ca, in sfarsit, se trezeste cineva si intelege ca medicina scolara este la fel de importanta ca si medicina de familie, pentru ca la aceste doua nivele se poate vorbi despre preventie si consecinte pe termen lung asupra sanatatii populatiei. Si, de ce nu, si despre economie, pentru ca preventia cu siguranta este mai ieftina decat tratamentul. Ca sa nu mai luam in calcul si suferinta.

Cabinetele de medicina scolara precum si cele stomatologice care functioneaza in gradinitele, scolile si universitatile din Bucuresti vor fi incluse intr-un program de modernizare derulat de Primaria Capitalei, aprobat cu 36 de voturi pentru si 14 impotriva, in ultima sedinta a Consiliului General.

In acest scop, Primaria Capitalei va aloca trei milioane de euro, care se vor folosi pentru dotarea respectivelor cabinete, cu toate cele necesare.

 

Gabriela Firea

Gabriela Firea

In prima faza a programului, fiecare unitate de invatamant din Bucuresti trebuie sa intocmeasca o lista cu necesarul de instrumentar si dispozitive medicale de care este nevoie in cabinetul medical si stomatologic propriu, liste care vor fi inaintate Administratiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti, unde se va face centralizarea si se va stabili care sunt bunurile ce trebuie achizitionate. Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea a declarat ca din banii alocati vor fi achizitionate pentru cabinetele medicale stetoscoape, aparate EKG portabile, aparatura de urgenta, laptopuri, imprimante, frigidere mici, aparate de aer conditionat, iar pentru cabinetele stomatologice se vor cumpara scaune stomatologice, piese de intrumentar, laptopuri, imprimante si aparate de aer conditionat.

Pe baza listelor cu necesarul fiecarui cabinet medical scolar, primite de la unitatile de invatamant, Administratia Spitalelor din Capitala va intocmi caietul de sarcini, dupa care va declansa procedurile de achizitie publica a bunurilor necesare, prin licitatie publica deschisa. Mai ramane sa aiba si cine sa foloseasca aceste dotari.

 

dentist stomatologProgramul a fost demarat ca urmare a numeroaselor sesizari venite pe adresa Administratiei Spitalelor din partea medicilor care lucreaza in cabinetele scolare.

Numit de o luna in functie, directorul general al Administratiei Spitalelor bucurestene, Emanuel Botnariu, spune ca in aceasta perioada a vizitat foarte mult cabinete medicale si stomatologice din scoli, ocazie cu care s-a convins la fata locului ca aceste neajunsuri exista. „Avem un numar deficitar de medici la nivelul acestor cabinete. Avem, ca si normare, un medic la 2.000 de copii si un asistent medical la 1.000 de copii. Actualmente, avem 105 medici de medicina generala in sistem, avem 131 de medici stomatologi si 475 de asistenti medicali. Pe langa aceasta lipsa de personal, cabinetele se confrunta si cu o serie de neajunsuri, pentru ca lipsesc dispozitive medicale, lipseste instrumentar, lipseste aparatura necesara. De aceea am venit cu propunerera demararii unui astfel de proiect si ma bucur ca am gasit intelegere le nivelul primariei”, a declarat acesta.

 De acest program vor beneficia toate cele 447 de cabinete medicale si 148 de cabinete stomatologice care functioneaza la acest moment la nivelul gradinitelor, scolilor si universitatilor din Bucuresti.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*