Program de sprijin moral pentru pacientii cu scleroza multipla

26 ianuarie 2017 | 0 comentarii |

Programul se adreseaza in mod special celor care au fost diagnosticati de curand cu aceasta afectiune si care vor beneficia de experianta de viata impartasita de cei care sufera de mai multa vreme dar au reusit sa se adapteze noului stil de viata.

 

dizabilitati (1)Pentru orice persoana, comunicarea unui diagnostic al unei boli neurodegenerative cu potential invalidant reprezinta un soc. Impactul emotional este cu atat mai puternic cu cat pacientul in cauza este o persoana in floarea varstei, cu tot viitorul in fata si cu planuri pe care oricine si le face la aceasta varsta.

O astfel de afectiune, care ii afecteaza pe cei diagnosticati, atat din punct de vedere fizic cat si emotional, este si scleroza multipla, o boala care apare cu preponderenta in jurul varstei de 20-30 de ani. E lesne de inchipuit socul emotional pe care il sufera un tanar abia iesit din adolescenta sau care este la inceput de cariera ori abia si-a intemeiat o familie, atunci cand i se comunica faptul ca sufera de aceasta boala, care il poate face dependent de scaunul cu rotile. Este momentul in care toate planurile sale pentru viitor trebuie regandite, pentru a se adapta noului stil de viata, iar aceasta schimbare nu este deloc usoara, tinand cont de faptul ca se desfasoara sub spectrul unei afectiuni cu potential invalidant.

Din aceasta cauza, sprijinul moral pentru cei aflati in astfel de situatii este extrem de important, pentru a-i ajuta sa treaca mai repede peste acest moment dificil si sa se adapteze noii lor conditii.

 

persoane-dizabilitatiAportul familiei si al prietenilor apropiati este necesar, insa de mare ajutor este si exemplul unor persoane aflate in situatii similare, care au reusit sa depaseasca momentul si se bucura de viata, chiar daca unii dintre ei sunt imobilizati in scaune rulante si nu se pot descurca singuri in anumite situatii.

Tinand cont de acest fapt, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania a lansat un program de sprijin pentru pacientii nou diagnosticati cu aceasta afectiune. In cadrul acestui program, cei care traiesc deja de cativa ani cu scleroza multipla vor deveni model si sprijin pentru cei care abia au aflat ca sufera de scleroza multipla si care, cel mai probabil, sunt marcati de diagnostic si mai ales de faptul ca viata lor va fi cu totul alta decat isi imaginasera. Programul Navigator SM a fost lansat ieri, in cadrul unui eveniment in care mai multi pacienti cu scleroza multimpla si-au impartasit propriile povesti de viata, demonstrand ca poti obtine unele satisfactii chiar daca esti nevoit sa traiesti cu aceasta afectiune.

 

scleroza multipla in placiLa intalnire au fost prezente Florenta Cernescu si Denisa Paslaru, doua tinere care sufera de scleroza multipla si care isi impartasesc propriile povesti si experiente de viata pe doua bloguri de scuces, fiind un model pentru multi pacienti diagnosticati cu aceeasi boala. Alaturi de alti tineri dispusi sa ii ajute pe colegii de suferinta, acestea au devenit „navigatori” in cadrul programului, oferindu-si sprijinul celor care vor avea nevoie si impartasindu-le propriile exepriente care i-au ajutat sa treaca peste momentele dificile si sa gaseasca un nou sens vietii.

Scleroza multipla a fost prezentata ca o schimbare care dezvolta pacientul, nu o catastrofa, asa cum este in unele cazuri exagerat prezentata, iar cu ajutorul navigatorilor si al psihologilor, noii diagnosticati vor fi ajutati sa-si gaseasca echilibrul, sa prinda puteri, sa fie mai curajosi, sa merga inainte si sa iubeasca viata.

Scleroza multipla este o boala inflamatorie in care tecile izolatoare ale celulelor nervoase din creier si maduva spinarii sunt deteriorate. Aceasta deteriorare afecteaza capacitatea sistemului nervos de a comunica, producand o gama larga de semne si simptome, incluzand handicapuri fizice, mintale si uneori probleme psihice. Boala ia diferite forme, noi simptome aparand fie in atacuri sporadice sau agravandu-se cu trecerea timpului. Intre episoade, simptomele pot disparea complet, totusi adesea rezulta probleme neurologice permanente, in special in stadii mai avansate ale bolii.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*