Programele de sanatate finantate de la 1 aprilie

Guvernul a aprobat aceste programe si, totodata, personalul medical a fost instiintat ca nivelul de salarizare dupa 1 martie ramane acelasi cu cel din luna februarie.

 

guvern grindeanuIn cadrul sedintei de joi, Executivul a aprobat programele de sanatate care se vor derula in perioada 2017 – 2018, urmand ca, incepand chiar de maine, 1 aprilie, Ministerul Sanatatii sa inceapa derularea si finantarea a 15 programe cu impact major asupra sanatatii publice. Conform unui comunicat remis de Guvern, acestea se refera la vaccinare, supraveghere si control al bolilor transmisibile prioritare, prevenire, supraveghere si control a infectiei HIV, prevenire, supraveghere si control al tuberculozei. Vor fi sustinute, de semenea, programele de supraveghere si limitare a infectiilor asociate asistentei medicale si a rezistentei microbiene, precum si de monitorizare a utilizarii antibioticelor. Monitorizarea factorilor determinanti din mediul de viata si munca, securitatea transfuzionala, depistarea precoce activa a cancerului prin screening organizat, sanatatea mintala si profilaxia in patologia psihiatrica sunt, de asemenea, in atentia Ministerului Sanatatii. Nu in ultimul rand, guvernantii au aprobat sustinerea programelor de transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana, boli endocrine, tratament dietetic pentru boli rare, management al registrelor nationale, evaluare si promovare a sanatatii si educatie pentru sanatate, sanatatea femeii si copilului.

 

spital holFinantarea acestor programe care vor incepe sa fie puse in aplicare de maine se va face atat din bugetul Ministerului Sanatatii, cat si de la bugetul de Stat  si din venituri proprii, precum si din alte surse, inclusiv donatii si sponsorizari.

Totodata, conform aceleiasi hotarari adoptate ieri de Guvern, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va derula si finanta alte 14 programe nationale de sanatate curative. Acestea se refera la boli cardiovasculare, oncologie, tratament al surditatii prin proteze auditive implantabile, diabet zaharat, tratament al bolilor neurologice, tratament al hemofiliei si talasemiei, tratament pentru boli rare, sanatate mintala, boli endocrine, ortopedie, transplant de organe, tesuturi si celule de origine umana, supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica, terapie intensiva a insuficientei hepatice, diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta. Aceste programe se vor finanta din Fondul Unic National al Asigurarilor de Sanatate (FUNAS), in acest caz fiind admise si alte surse de finantare, precum donatiile si sponsorizarile.

 

salarizareO alta decizie importanta referitoare la sectorul medical, adoptata in sedinta de guvern de ieri, se refera la nivelul de salartizare din acest sector. Guvernul a comunicat ca drepturile salariale ale personalului din domeniul Sanatatii, platit din fonduri publice, vor fi mentinute si dupa 1 martie, la nivelul aflat in plata in luna februarie, pentru angajatii care lucreaza in aceleasi conditii si in acelasi loc de munca.

Decizia de prezervare ale drepturilor salariale ale personalului medical a fost luata in conditiile in care nu a fost elaborat inca regulamentul care stabileste locurile de munca, categoriile de personal, marimea concreta a sporului pentru conditii de munca si conditiile de acordare a acestuia. S-a stabilit astfel ca se mentin drepturile salariale deja acordate, chiar daca regulamentul de acordare a sporurilor nu a fost elaborat pana la 1 martie 2017. In comunicatul Guvernului se mentioneaza ca „intrucat regulamentul de acordare a sporurilor se elabora cu respectarea prevederilor din Anexa nr. III la Legea cadru nr. 284/2010, ar fi existat si situatii in care, pentru anumite locuri de munca si categorii de personal, aplicarea regulamentului ar fi avut efecte negative asupra drepturilor salariale, in sensul diminuarii cuantumului sporului stabilit si acordat in luna decembrie 2016. Avand in vedere ca urmeaza a fi aplicata noua lege a salarizarii unitare, prorogarea termenului de aplicare a regulamentului este necesara pentru a elimina situatiile care pot genera diminuarea drepturilor salariale de care beneficiaza personalul din sistemul sanitar”.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*