Prof. Dr. Vasile Astarastoae: Principiile reformei in sanatate

31 martie 2017 | 0 comentarii |

Pentru a realiza o societate sanatoasa avem nevoie de o schimbare radicala a mentalitatii si o reorganizare a modului in care este guvernata sanatatea.

 

Vasile Astarastoae

Care sunt principiile care trebuie sa guverneze reforma in sanatate?

Ne aflam intr-un punct de cotitura in politicile de sanatate: pentru a realiza o societate sanatoasa in secolul XXI avem nevoie de o schimbare radicala a mentalitatii si o reorganizare a modului in care este guvernata sanatatea. Este o provocare la care, deocamdata, niciun guvern european nu gasit o solutie ideala.

Comitetul permanent al medicilor europeni (CPME) – cea mai puternica organizatie de acest gen din Europa si organism consultativ al U.E. – propune o strategie in acest domeniu inca din 2014. Este ea cunoscuta? Este ea acceptata? Greu de spus. Declarativ, da. Dar in practica, rare sunt masurile luate. Si nu doar in Romania.

Ce propune CPME?

1. Sanatatea in toate politicile. Trebuie produsa o schimbare de la elaborarea unei politici de sanatate in sine catre politici intersectoriale nationale si globale care sa aiba ca scop imbunatatirea starii de sanatate a populatiei. Astfel vor fi influentati factorii sociali, economici si ecologici care determina sanatatea, putand fi prevenite bolile si promovata starea de bine a intregii societati.

2. O forta de munca puternica in sanatate este cheia pentru ingrijiri de inalta calitate pentru pacient. Trebuie sa se promoveze cel mai inalt nivel educatia medicala, instruirea si practica, mobilitatea in conditii de siguranta a medicilor si pacientilor, conditiile de munca legale pentru medici si furnizarea de servicii medicale etice si echitabile in scopul de a obtine cea mai buna calitate a asistentei medicale pentru toti pacientii din Europa.

3. Autonomie profesionala. Se solicita o recunoastere clara a autonomiei profesionale si anume independenta medicilor de a oferi asistenta medicala in interesul pacientilor, care este un drept al pacientului. Fie ca este la nivel organizational, fie ca este la nivelul relatiei pacient-medic, acesta este un instrument vital pentru a obtine asistenta medicala de inalta calitate.

4. Siguranta pacientilor si calitatea ingrijirii .Trebuie dezvoltata cultura sigurantei pacientilor in sistemele de asistenta medicala.

5. Etica si cercetarea medicala. Cercetarea medicala este esentiala pentru dezvoltarea de noi tratamente si medicamente noi. Factorii de decizie trebuie sa sprijine cercetarea medicala pentru a consolida baza de cunostinte, respectand in acelasi timp standardele etice si cel mai inalt nivel de protectie pentru pacientii care participa la cercetare.

6. Acces egal la sanatate. Inegalitatile in accesul la asistenta medicala si o alegere sanatoasa pot fi gasite in Europa, nu numai intre statele membre, dar, de asemenea, in interiorul fiecarui stat membru. Aceste inegalitati sunt nedrepte nu numai din punct de vedere social, ci sunt gresite si din punct de vedere moral. Inegalitatile incalca dreptul fundamental al pacientilor la sanatate. CPME solicita ca acesti determinanti juridici si sociali din sanatate sa fie abordati.

7. Restrictiile economice pentru bugetele de asistenta medicala nu trebuie sa fie un obiectiv al guvernantilor, deoarece o astfel de viziune scade: Accesul la ingrijiri medicale, tehnologii medicale; inovativitatea si creativitatea personalului medical si implicit a calitatii serviciilor medicale, cauzand astfel inegalitatile structurale in accesul la ingrijire. Desi putem recunoaste necesitatea de a respecta restrictiile bugetare, potentialul de reduceri bugetare in domeniul asistentei medicale trebuie limitat si impactul trebuie sa fie evaluat cu atentie.

Avem principiile. Cand le aplicam? Si mai ales cum si cu cine?…

 

*Prof. univ. dr. Vasile ASTARASTOAE este medic pensionar, a predat Medicina legala si Bioetica, deontologie si drept medical la Facultatea de Medicina si Farmacie „Gr. T. Popa” Iasi si a fost rector al UMF Iasi si presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. 

 


Adaugati un comentariu


 

*