Programul de screening pentru cancerul mamar demarează anul viitor

13 decembrie 2018 | 0 comentarii |

Oficialii din Ministerul Sănătății spun că programul este încă în faza de implementare, iar testările efective vor putea fi făcute spre jumătatea lui 2019.

 

Tiberiu Bradatan

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Tiberiu Brădățan, a anunțat în cadrul unei dezbateri ce a avut loc ieri la sediul ministerului că spre finalul trimestrului al doilea al anului viitor va fi demarat efectiv programul național de screening pentru cancerul mamar, care se află în prezent încă în fază de implementare. Secretarul de stat a precizat că procedurile de implementare au fost demarate în urmă cu aproximativ două luni și se estimează că vor se vor finaliza în prima jumătate a anului viitor, astfel că, de la acel moment, pacientele vor putea avea acces la testări gratuite pentru depistarea cancerului de sân.

La acest moment este în derulare prima etapă de implementare, al cărei beneficiar este Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, iar suma totală alocată acestei prime etape se ridică la aproximativ 4 milioane de euro. Etapa a doua de implementare va debuta odată cu anul 2019, și va consta în lansarea de apel, urmând ca din al doilea trimestru al anului viitor să înceapă efectuarea de screening-uri.

 

Secretarul de stat a dat asigurări că întregul program are finanțarea asigurată, iar în prezent se lucrează la elaborarea metodologiei de screening pentru cancerul mamar, întocmirea unui registru de pacienţi, formarea personalului care este implicat în screening şi o campanie de informare publică. Cea de-a doua etapă, care va fi lansată la începutul anului viitor, va beneficia de o finanțare de 16  milioane de euro și va fi împărțită în două proiecte, fiecare dintre ele acoperind un grup de regiuni de dezvoltare.

„Proiectul 1 are ca grup ţintă persoanele cu domiciliul în regiunile nord – vest, vest, iar proiectul 2 va avea ca grup ţintă persoanele cu domiciliul în nord – est, sud – est. Grupul ţintă este constituit din femei cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani, iar numărul de persoane care vor beneficia de procesul de screening este de minim 30.000 de femei. Implementarea etapei a doua depinde de momentul în care vom avea format personalul care va face parte din proiect, parte care revine beneficiarului, adică Institutul Oncologic de la Cluj”, a mai explicat oficialul din Ministerul Sănătății.

 

Acesta spune că testările în cadrul acestui program vor începe în mod sigur după jumătatea anului viitor, precizând că, deși implementarea este prevăzută să se finalizeze la finele celui de-al doilea trimestru, este posibil să mai apară unele probleme de ordin birocratic ce ar mai putea întârzia cu câteva zile sau săptămâni demararea efectivă a programului. „Trebuie să adăugăm acea marjă care e legată de modul în care va funcţiona aparatul birocratic în toată chestia asta, modul în care sunt împinse hârtiile, așa că testările vor începe cu siguranță undeva după jumătatea anului 2019”, a mai precizat secretarul de stat.

În ceea ce privește serviciile medicale gratuite care vor fi puse la dispoziția pacientelor în momentul în care programul va fi sută la sută funcțional, acestea vor consta într-o consultaţie primară, efectuarea de mamografie şi ecografie de sân, examen histopatologic procedură completă în momentul în care se detectează o formaţiune care ridică suspiciuni şi excizia locală a leziunilor sânului.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*