Program de screening pe bani europeni, pentru cancer și hepatită

5 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Deși lansat la jumătatea acestei săptămâni, programul va începe să funcționeze din al doilea trimestru al anului viitor.

 

În cadrul unei conferințe de presă susținute la Palatul Victoria, vicepremierul Raluca Turcan a anunțat lansarea unui program de screening privind anumite tipuri de cancer și hepatită. Programul va beneficia de o finanțare de 103 milioane de euro, bani care vor fi alocați din fonduri europene, iar beneficiari urmează a fi peste un milion de locuitori. Vicepremierul a ținut să sublinieze faptul că este vorba de un program de prevenție, nu de tratament, în condițiile în care diagnosticarea precoce a afecțiunilor din această gamă  este esențială pentru a crește șansele de vindecare.

Astăzi este o zi în care 103 milioane de euro, bani din fonduri europene, sunt lansaţi pentru a fi folosiţi într-un program de screening. Beneficiari sunt peste un milion de persoane din diferite zone ale ţării. Astăzi lansăm programul de prevenţie privind trei tipuri de cancer – mamar, de col uterin şi de colon, cât şi pentru hepatitele B şi C. Acestea sunt programe de prevenţie”, a precizat Raluca Turcan.

 

Prezent la aceeași conferință, Victor Costache, ministrul Sănătății, a declarat că acest program face parte dintr-un master-plan pe care autoritățile l-au conceput pentru prevenirea și combaterea cancerului, adăugându-se altor programe similare derulate cu fonduri alocate de la Ministerul Sănătății și din bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate.

După cum aţi văzut cu toţii, săptămâna trecută s-a publicat raportul Comisiei Europene, care arată situaţia dezastruoasă în care se găseşte sistemul sanitar din România, iar pentru cancer, o boală pe care ne focusăm eforturile, am găsit o soluţie prin acest master-plan. Practic, avem aceste programe de screening care sunt programe finanţate prin bani europeni, pe care le vom încadra şi le vom adapta la programele pe care le dezvoltăm prin fondurile de la bugetul de stat, atât ale Ministerului Sănătăţii, cât şi ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate”, a declarat ministrul.

 

Victor Costache

Cu toaste că lansarea oficială a avut loc ieri, Victor Costache a mai precizat la Palatul Victoria că programul va începe să funcționeze efectiv din trimestrul al doilea al anului viitor, până atunci urmând a fi puse la punct aspectele tehnice privind derularea sa. Fondurile alocate de Uniunea Europeană vor fi folosite în mod special pentru suplimentarea sumelor destinate programelor de detecţie rapidă a cancerului, prin imagistica de înaltă performanţă. În acest mod, ministrul speră ca se va reuși în sfârșit să se elimine acele liste de așteptare, iar pacienții vor beneficia de investigații la momentul la care vor avea nevoie.

Screeningul va fi completat cu imagistica de înaltă performanţă. De asemenea, în premieră, vom introduce în 2020, un program multidisciplinar de chirurgie oncologică. Scopul tuturor acestor măsuri este de a detecta cancerul cât mai precoce, astfel încât să avem cât mai puţini pacienţi în stadiile 3 şi 4 şi să îi trecem spre stadiile 1 şi 2, în care prognosticul este mult mai bun, păstrând, evident, finanţarea, şi chiar crescând-o, pe programele de radio şi chimioterapie”, a mai adăugat Victor Costache.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*