Programul „Mierea în școli” a fost adoptat de Parlament

22 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Elevii claselor I-IV din învățământul de stat și confesional ar putea beneficia de acest supliment nutritiv sănătos, începând cu prima zi de școală a anului viitor.

 

La jumătatea acestei săptămâni a mai fost făcut un pas decisiv în implementarea programului Miere în școli, prin intermediul căruia elevii vor putea beneficia de acest aliment natural, recunoscut pentru multiplele sale beneficii, ca alternativă a consumului de produse mai puțin sănătoase, care conțin zahar. După ce proiectul legislativ depus la Parlament și primise avizul favorabil al senatorilor, în data de 20 martie, ieri a fost votat și în Camera Deputaților, decizională. Prin urmare, propunerea legislativă a fost adoptată, iar după ce va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial, se va putea trece la implementarea programului.

Există astfel șanse ca promisiunile făcute în prima zi de școală de către secretarul de stat in Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, care a declarat la momentul respectiv că elevii din școlile publice vor primi miere începând cu prima zi a anului 2019, să fie respectate.

 

Potrivit prevederilor proiectului, mierea va fi distribuită elevilor claselor I-IV din învățământul de stat și confesional, fiecare copil urmând să primească, lunar, câte un borcan cu miere de 250 de grame, cu capac verde, marcat cu hologramă care atestă calitatea produsului. Este vorba de miere polifloră, fără nici un fel de aditivi,  care trebuie să provină exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare şi trebuie să fie achiziţionată din lanţul scurt de aprovizionare. Calitatea mierii care va fi distribuită elevilor va fi verificată periodic, această sarcină revenind Autorității Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

În ceea ce privește contractele pentru achiziția, transportul și distribuirea mierii în unitățile școlare, acestea vor putea fi semnate de consiliile judeţene, respectiv de consiliile locale ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti, cu asistenţa direcţiilor pentru agricultură judeţene. Resursele financiare vor fi virate la bugetele locale din bugetul Ministerului Agriculturii, special alocat pentru acest program.

 

Secretarul de stat Daniel Botănoiu mai preciza, în urmă cu două luni, că bugetul alocat anual acestui program va depăși 16 milioane de euro, estimându-se că mierea distribuită în școli va ajunge la aproximativ 1,4 milioane de copii.

Distribuirea mierii va începe, cel mai probabil, din prima zi de școală a anului viitor, dacă se vor găsi și fondurile necesare, înainte de adoptarea bugetului pe 2019. De altfel, lipsa resurselor financiare este principala cauză pentru care acest proiect nu a fost implementat mai de mult, în condițiile în care o inițiativă similară, lansată în urmă cu trei ani, a fost sortită eșecului pentru că nu s-au găsit fonduri.

Actualul program a fost gândit ținându-se cont de sănătatea copiilor, fiind de notorietate faptul că mierea este un aliment foarte benefic în acest sens. Totodată, inițiatorii au urmărit și creșterea consumului de miere în România, care este redus în comparație cu alte state, chiar dacă în ultimii ani s-a înregistrat o creștere de circa 15%. Românii consumă între 500 și 600 de grame de miere pe an, în timp ce în Olanda și Belgia se consuma 1,5 kilograme de miere pe cap de locuitor, în Germania două kilograme, iar în țările nordice chiar trei kilograme pe cap de locuitor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*