Elevii care au început astăzi școala vor primi miere de anul viitor

10 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Anunțul a fost făcut de un oficial din cadrul Ministerului Agriculturii, care a precizat că borcanul de miere pe care copiii îl vor primi lunar la școală se dorește o alternativă mai sănătoasă la consumul de zahăr, care se situează la niveluri ridicate în România.

 

Astăzi a început un nou an școlar, cu aceleași probleme vechi care țin de lipsa avizelor sanitare sau pentru securitate la incendiu, lipsa unor dotări elementare, cum ar fi grupurile sanitare sau instalațiile de apă curentă, mobilier învechit, și mai nou, manuale realizate „pe genunchi”, care modifică din condei harta lumii și chiar schimbă locul organelor din corpul uman, învățându-i pe copii că inima se află în partea dreaptă și ficatul în stânga.

Cu bune, cu rele, copiii  s-au întors la școală, de această dată având norocul de a fi scutiți de discursurile sforăitoare ale politicienilor care sunt mai rezervați în participarea la manifestări publice,  de frică să nu fie huiduiți sau apostrofați, așa cum se întâmplă tot mai des în ultima perioadă.

Printre promisiunile transmise de autorități cu privire la noul an școlar se număra și cea referitoare la programul „Mierea în școli” care ar urma, în sfârșit, să fie pus în aplicare, de anul viitor. Promisiunea a venit din partea secretarului de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, care a făcut anunțul zilele trecute, cu ocazia unui eveniment organizat de Asociația Crescătorilor de Albine din România.

 

Potrivit acestuia, 1 ianuarie 2019 este data la care programul care a fost adoptat încă din primăvară va intra în vigoare, elevii care au început astăzi școala urmând să primească lunar câte 350 de grame de miere. Programul a fost gândit ținându-se cont, în special, de aspectele referitoare la sănătatea copiilor, fiind de notorietate faptul că mierea este un aliment foarte benefic în acest sens.

Oficialul din Ministerul Agriculturii spune că există copii care poate nu cunosc gustul mierii, iar acest program le va da șansa unei alimentații mai sănătoase, precizând că cele 350 de grame de miere pe care copiii le vor primi lunar la școală sunt suficiente pentru cel puțin o linguriță pe zi. „Există copii care, poate, nu au gustat niciodată miere şi aici toţi suntem datori să facem ceva, pentru că acel borcan de miere nu este numai al lui, ci al familiei. Imaginaţi-vă ce se întâmplă astăzi în România din punct de vedere al sănătăţii: zeci de kilograme de zahăr se consumă zilnic şi doar câteva zeci de grame consum de miere”, a precizat Daniel Botănoiu.

 

Pentru a fi pus în aplicare, programul mai are nevoie de câteva amendamente care vor fi adoptate până la sfârșitul anului, astfel că odată reîntorși la școală după vacanța de iarnă, copiii vor primi pentru prima dată borcanul cu miere promis de atâta timp de autorități.

Programul va avea o alocare bugetară anuală de peste 16 milioane de euro, iar de mierea distribuită în școli vor beneficia circa 1,4 milioane de copii. Secretarul de stat a mai precizat că va fi vorba de miere polifloră, provenită din producție autohtonă, fără nici un fel de aditivi. Ideea distribuirii de miere în școli este mai veche, însă un program inițiat în urmă cu trei ani a fost suspendat, din cauza lipsei fondurilor, inițiativa fiind din nou luată în discuție anul acesta și materializându-se într-o lege adoptată în primăvară.

Deși beneficiile pentru sănătate sunt incontestabile, consumul de miere în România este redus, în comparație cu alte state, chiar dacă, în ultimii ani s-a înregistrat o creștere de circa 15%. Românii consumă între 500 și 600 de grame de miere pe an, în timp ce în Olanda și Belgia se consuma 1,5 kilograme de miere pe cap de locuitor, în Germania două kilograme, iar în țările nordice chiar trei kilograme pe cap de locuitor.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*