Proiectul privind testarea pe cheltuială proprie a angajaților nevaccinați din Sănătate, trimis în Parlament

14 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Aceleași prevederi s-ar putea aplica și angajaților Inspectoratului General pentru Situații de Urgență dar și celor din Inspectoratul General al Aviației.

 

La finalul ședinței de guvern de azi premierul încă în funcție, Florin Cîțu, a anunțat că a semnat proiectul de lege privind testarea pe bani proprii a angajaților din sistemul de sănătate, public și privat, care nu sunt vaccinați anti-Covid sau care nu au trecut prin boală. Documentul urmează să fie trimis în Parlament, premierul adăugând că dacă nu ar fi fost demis în urma moțiunii de cenzură, acesta ar fi fost deja aprobat la acest moment.

Astăzi, alături de alți trei membri din Guvern, – Kelemen Hunor, Cseke Attila şi Lucian Bode – am semnat un proiect de lege, pe care îl vom depune în Parlamentul României. Pe scurt, angajații din sistemul de Sănătate public și privat, care nu sunt vaccinați sau care nu au trecut prin boală, trebuie să se testeze pe banii proprii. Este un proiect de lege pe care îl vom depune astăzi în parlamentul României. Aceleași prevederi îi privesc și pe cei din IGSU și din Aviație, fiind o propunere care a venit de la domnul minsitru al Internelor, Lucian Bode. Dacă nu am fi avut moțiunea de cenzură săptămâna trecută, astăzi ar fi fost aprobat acest proiect de lege”, a declarat Florin Cîțu.

 

Măsura testării pe cheltuiala proprie a angajaților nevaccinați sau care nu au trecut prin boală este în continuare contestată de sindicaliștii din Sănătate. Astfel, federația Solidaritatea Sanitară a făcut un apel către parlamentari și ceilalți decidenți să oprească „vânătoarea de vrăjitoare”, pentru că profesioniștii din Sănătate au nevoie în această perioadă de sprijin, nu de un stres suplimentar. „Domnilor politicieni, opriți hărțuirea unora dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate pe tema testării obligatorii pe costurile lor – majoritatea celor nevaccinați având o probabilitate semnificativă de-a avea deja imunitate în urma trecerii prin boală/infecție – și introduceți urgent posibilitatea de testare gratuită a tuturor profesioniștilor din Sănătate! Este adevărat că vaccinarea reduce riscul de transmitere a infecției, însă nivelul maxim de protecție a pacienților în condițiile actuale îl constituie testarea în masă a lucrătorilor și pacienților. Asemenea pacienților, lucrătorii din Sănătate trebuie să aibă acces la testarea gratuită, indiferent de statusul lor vaccinal”, se arată într-un comunicat al organizației sindicale.

 

Florin Citu

Tot în ședința de azi a Guvernului, a fost  aprobată suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii cu 10 milioane de lei pentru achiziţionarea vaccinului diftero-tetano-pertussis acelular (DTPA).

Am suplimentat bugetul Ministerului Sănătăţii cu 10 milioane de lei, bani ce vor fi folosiţi pentru achiziţionarea vaccinului DTPA pentru copiii de 14 ani şi pentru gravide, prevăzut în calendarul naţional de vaccinare pentru implementarea Programului naţional de vaccinare. Aceste fonduri sunt necesare pentru finalizarea contractului de 71.000 de doze de vaccin pentru care Ministerul Sănătăţii are încheiat un acord-cadru”, a mai declarat premierul demis.

Totodată acesta a adăugat că nu se pune problema trecerii Capitalei în carantină, însă este discutată posibilitatea introducerii obligativității prezentării certificatului digital pentru orice fel de activitate economică. La scurt timp însă, Institutul Național de Sănătate Publică a recomandat instituirea carantinei timp de 14 zile în București și județul Ilfov, din cauza incidenței foarte ridicate și a faptului că spitalele sunt pline până la refuz.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*