Promisiunile pentru „o felie” mai mare din „tortul” bugetului pe 2014 nu opresc protestele Coalitiei din Sanatate

18 octombrie 2013 | 0 comentarii |

La intalnirea cu Ministerul Sanatatii, SANITAS si-a manifestat nemultumirea si fata de proiectul-pilot de crestere a veniturilor medicilor si echipei medicale din unitatile sanitare publice cu paturi, care ar reduce, de fapt, cu 20% a bugetul spitalelor si numarul actual de paturi.

 

bani - tort -felie pentru sanatateSumele alocate pentru sanatate in anul 2014 vor fi mai mari ca in 2013 si ar putea „sa se duca spre 5 puncte procentuale”, promite ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu.

Cadrele medicale care protesteaza de o luna de zile, nu sunt insa multumite, cer in continuare alocarea a 6% din PIB pentru Sanatate. In plus, protestatarii nici nu mai cred in promisiuni, pana nu vad „negru pe alb, publicat in Monitorul Oficial”, sustine presedintele Colegiului Medicilor din Romania (CMR), dr. Vasile Astarastoae, purtatorul de cuvant al Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

Finantistul sef a declarat ca nivelurile de alocari bugetare pentru sanatate in 2014, 2015 si 2016 ar putea creste cu 0,5 puncte procentuale in fiecare an, astfel incat sa se ajunga in 2016 la 6% ca pondere din PIB, mentionand ca aceasta decizie va fi luata de Guvern dupa 31 octombrie, cand vor exista cifrele exacte ale indicatorilor economici pentru anii urmatori, date de EUROSTAT.

Vom opri actiunile in momentul in care solicitarile noastre vor fi publicate in Monitorul Oficial. Pana atunci actiunile vor continua. Aceasta coalitie nu este impotriva cuiva, ci este pentru constructie”, a declarat Vasile Astarastoae, presedintele CMR, reiterand avertismentul potrivit caruia, pe 2 noiembrie, va fi organizat in Bucuresti un mars de protest al Coalitiei Profesionistilor din Sanatate.

 

marius sepi protestLa randul sau, Marius Sepi prim-vicepresedintele SANITAS, a aratat, la intalnirea cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, ca  prin proiectul-pilot de crestere a veniturilor medicilor si echipei medicale din unitatile sanitare publice cu paturi se doreste, de faptreducerea cu 20% a bugetului spitalelor. 20% din paturile actuale existente in spitalele din Romania vor disparea din spatiul public”, a afirmat Sepi, mentionand ca asta ar insemna o reducere de 14.000 de paturi din spitale, amintind ca actuala conducere a Minsterului Sanatatii si, in general, Guvernul actual, a criticat aspru desfiintarea unor spitale in 2011 si, implicit, reducerea a sute de mii de paturi din sistem, cerand reprezentantilor Ministerului Sanatatii „retragerea proiectului de lege privind implementarea proiectului-pilotde crestere a veniturilor medicilor si echipei medicale din unitatile sanitare publice cu paturi, asa cum este formulat el la ora actuala.

De 23 de ani facem reforma si uitati ce se intampla. De azi va cer sa scoatem acest proiect de lege! Ne-am saturat de experimante”, a spus Sepi, declarandu-se nemultumit ca spitalele ar putea ajunge societati comerciale, regii autonome sau ONG-uri. Mai mult, el a reclamat ca in aproximativ 62% dintre spitale au fost taiate tichetele de masa si a aflat „ca in proiectul de buget pe 2014 la finante sunt zero lei pentru tichetele de masa”.

Sepi a reamintit ca la ora actuala, 200.000 de profesionisti din sanatate se afla in greva japoneza, iar pe 2 septembrie va avea loc, la Bucuresti, Marsul Tacerii, dupa care, daca revendicarile nu le sunt solutionate, se va trece la greva generala, mentionand ca deja s-au strans mai mult de jumatate din cele 105.000 de semnaturi necesare declansarii acestei forme de protest.

 

capuse  bolnaviPe de alta parte, secretarul general adjunct al Ministerului Sanatatii, Adela Neagoe, care a condus discutiile la intalnirea cu reprezentantii sindicatelor din domeniu, cei ai Camerei Federative a Medicilor, precum si reprezentanti ai managerilor de spital, a spus ca proiectul-pilot a fost initiat tocmai in vederea cresterii salariilor medicilor si personalului medical, iar in cazul in care nu va functiona asa cum ar trebui, acesta va fi oprit.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au explicat ca proiectul privind statutul spitalelor vizeaza scoaterea spitalelor publice din categoria institutiilor publice bugetare, flexibilizarea cadrului lor de functionare si incurajarea gasirii de solutii manageriale pentru o activitate mai eficienta.

Indiferent de forma de organizare aleasa, unitatile sanitare raman spitale de stat, vor putea opera dupa un buget global. Spre deosebire de situatia actuala, cand trebuie sa astepte rectificarea bugetara, vor avea posibilitatea inregistrarii ca platitor de TVA si deducerii TVA-ului aferent achizitiilor, avand ca efect diminuarea costurilor si majorarea lichiditatilor, vor avea posibilitatea de a contracta imprumuturi financiare, de a calcula si introduce in costuri amortizarea bunuriloe si de a constitui fond propriu de dezvoltare, au incercat sa justifice decizia, reprezentantii MS.

In ceea ce priveste proiectul pilot privind cresterea veniturilor mediciloe si echipelor medicale, acesta urmareste scoaterea profesiei de medic din categoria personalului bugetarceea ce constituie angajament asumat prin Programul de guvernare, au incercat sa fie convingatori, insa fara succes, reprezentantii MS..

Ministerul Sanatatii a transmis ca asteapta, in continuare, propuneri si idei de imbunatatire a proiectelor de reforma aflate in dezbatere publica, astfel incat forma finala a acestora sa multumeasca atat personalul medical cat si pacientii.

 


Categorii: Autoritati, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*