Protestul medicilor continuă. Autoritățile trec la amenințări

30 decembrie 2017 | 3 comentarii |

Reprezentanții medicilor de familie își mențin decizia de a nu acorda servicii medicale gratuite, după 3 ianuarie 2018. Majoritatea medicilor au semnat contactele adiționale, dar spun că nu vor face concesii la semnarea noilor contracte, dacă nu le sunt soluționate revendicările.

 

Protest medici de familie

Reprezentanții medicilor de familie de la nivel central susțin în continuare că începând cu 3 ianuarie 2018 nu se vor acorda servicii medicale decontate de CNAS, întrucât nu s-a finalizat niciuna dintre problemele pentru care medicii de familie protestează de mai bine de o lună. Reprezentanții organizațiilor reprezentative ale medicilor de familie spun că medicii „nu vor elibera acele reţete compensate şi bilete de trimitere până când casele de asigurări nu ne vor acorda atenţia necesară pe măsura activităţii pe care o desfăşurăm”.

Fiind început de an și de lună, bolnavii cronici vor avea nevoie de rețete și de bilete de trimitere pentru a-și continua tratamentele.

Deși sunt nemulțumiți de contractul și condițiile în care acordă servicii medicale, majoritatea medicilor de familie din țară au semnat contractele adiționale, așa că, cel puțin deocamdată, vor acorda servicii medicale gratuite la început de an. Doctorii spun că au semnat actele adiționale pentru că au considerat că până la semnarea noilor contracte nu este cazul să priveze pacienții de servicii medicale, întrucât această decizie nu ar fi rezolvat problema esențială. Așa că au revenit asupra intenţiei de a bloca activitatea, cel puțin pentru o perioadă de trei luni, şi vor acorda în continuare servicii medicale decontate de CAS, semnând actele adiționale la actualul contract.

 

Florian Bodog

Ministrul Sănătății, Florian Bodog, susține că MS și CNAS sunt în continuare deschise la dialog, dar problema finanțării se află în ograda Ministerului de Finanțe, de care depinde acordarea unor eventuale sume suplimentare. „Ceea ce pot spune la ora actuală este că, luând legătura cu casele de asigurări din țară, am constatat că majoritatea medicilor de familie au semnat contractele adiționale, unitățile și-au prelungit programul, iar CNAS studiază, din punct de vedere legal, posibilitatea încheierii acestor acte și în ziua de 3 ianuarie. În ceea ce privește situația în care unii medicii nu au semnat și nici nu vor semna, pacienții au posibilitatea să se înscrie pe listele medicilor care au rămas în contract cu Casa”, a declarat ministrul Bodog.

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului București a anunțat că până vineri, la sfârșitul programului, aproape 89% dintre medicii aflați în contract cu CASMB au semnat actele adiționale. La fel s-a întîmplat în aproape toate casele de asigurări din țară.

La Buzău, peste 95 la sută dintre medicii de familie din județ au semnat contractele cu CJAS, până vineri, la încheierea programului, așa cum a declarat, pentru SănătateaBuzoiană.ro, directorul de Contracte si purtătorul de cuvânt al instituției, Simona Anghel.

Medicii avertizează însă autoritățile că, dacă până în martie, când, probabil, se vor semna noile contracte, nu se modifică termenii contractării serviciilor medicale, nu mai sunt dispuși la nicio concesie.

 

Dr. Angela Mazdrag

Dr. Angela Mazdrag, președintele Patronatului Medicilor de Familie din Buzău, spune că medicii de familie din acest județ au considerat că nu refuzul semnării actelor adiționale va rezolva problema, dar asta nu înseamnă că medicii de familie buzoieni vor accepta să semneze, în aceleași condiții, noile contracte.

Am semnat actele adiționale pentru că am considerat că, în acest moment, refuzul de a mai acorda servicii medicale decontate de CJAS nu ar fi avut niciun efect. Nu același lucru se va întâmpla însă în momentul în care va trebui să semnăm noile contracte, dacă autoritațile nu vor înțelege că așa nu se mai poate. Mă tem chiar că nu se va rezolva nimic până în primăvară, când și noi s-ar putea să nu mai acceptăm compromisul și am putea proceda la fel ca  într-o perioadă anterioară, când la fel ca acum, ne ajunsese cuțitul la os, și ne-am asumat decizia de a nu mai încheia contract cu CJAS.  Această perioadă este însă una tranzitorie, când activitatea cabinetelor se va desfășura pe baza unoe acte adiționale la contractul deja existent. Este și perioada Sărbătorilor, când toată lumea se gândește la altceva, este și vacanță parlamentară, dar nu la fel va fi și în martie, când se vor încheia noile contracte”, a declarat dr. Angela Mazdrag, pentru SănătateaBuzoiana.ro.

 

Întrebat cum vor fi rezolvate problemele pacienților, dacă medicii de familie refuză semnarea actelor adiționale și, în consecință, nu vor mai putea oferi servicii decontate din Fondul Asigurărilor de Sănătate, ministrul Florian Bodog admite că „probabil va exista o aglomerare a serviciilor de urgență din spitale”, dar a lanset și un avertisment la adresa medicilor de familie. Ministrul spune că începând cu 1 ianuarie, 250 de tineri medici au devenit specialiști în medicina de familie și le-ar putea lua locul celor care nu vor încheia contractele. „Pe lîngă aceștia, mei sunt medici de familie din celelalte generații, care nu au avut posibilitatea să-și achiziționeze un praxis și nici să acceseze liste de pacienți, iar în acest context, sunt sigur că CNAS le va deschide posibilitatea de a intra în sistem”, a subliniat ministrul Sănătății.

SNMF consideră însă că „Este hilar să ameninți că medicii de familie vor fi imediat înlocuiti, în condițiile crizei grave de personal și a incapacității caselor de a asigura măcar medici înlocuitori”.

Ministrul Bodog și-a exprimat însă speranța că medicii de familie nu vor lăsa pacienții fără consultații și fără rețete, reiterând disponibilitatea MS și CNAS de a continua negocierile și de a încerca să găsească soluții la cât mai multe dintre revendicările medicilor de familie.

 

Rodica Tănăsescu, președinte SNMF

Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) au anunțat, vineri, că în urma ultimelor discuții avute cu autoritățile din sănătate, nu s-a ajuns la niciun rezultat. Debirocratizarea promisă de autoritățile din sănătate „este doar un deziderat, nimic din ce s-a propus pentru ca pacienților să le fie mai ușor în sistem nu este nici măcar la nivel de proiect”, susțin medicii.

Referitor la finantarea asistenței medicale primare, medicii spun că „a fost tratată cu mărunțișuri”, suma alocată prin suplimentarea bugetului fiind nesemnificativă față de nevoile reale ale cabinetelor. În plus, dreptul lor la vacanță și suplimentarea fondurilor pentru buna funcționare a centrelor de permanență sunt doar promisiuni neonorate.

Mai mult, SNMF susține că, în ultimele zile, medicii au fost intimidați și amenințați de către casele judetene de asigurări de sănătate, pentru a asigura depunerea unor cereri fără valoare, neprevăzute în contract și pentru semnarea actelor adiționale, care de ani de zile sunt semnate retroactiv, fără ca până acum aceste proceduri să fi fost clamate ca ilegale, așa cum suntem amenințați acum!”. În aceste conditii, medicii se consideră îndreptățiți mențină decizia de a nu mai acorda servicii medicale decontate de casele de asigurări, pâna când solicitărilor lor vor fi luate în seamă.

 

Promedica

Protestul și revendicările medicilor de familie sunt susținute de Colegiul Medicilor din România (CMR), ca și de Sindicatul Promedica. CMR transmite, printr-un comunicat, că susține medicii de familie – care reprezintă o treime din toți medicii din România, în acțiunile lor care vizează debirocratizarea și obținerea unei finanțări care să asigure asistența medicală cea mai bună pacienților. „Medicina de familie este segmentul în care Statul a investit și continuă să investească cel mai puțin, în ciuda existenței unei strategii naționale care o consideră pilon de bază al sistemului sanitar. Solicităm și sperăm o rezolvare cât mai rapidă, din partea autorităților, a solicitărilor medicilor de familie, pentru a se putea asigura furnizarea de servicii în asistența medicală primară și după data de 1 ianuarie 2018”, se precizează în comunicatul CMR.

Sindicatul Medicilor „Promedica” susține că „ignorarea cu bună știință sau abordarea amatoristică și adesea zeflemitoare a cantității și calității muncii depuse zilnic de către medicii de familie în beneficiul direct al cetățenilor români sunt condamnabile și trebuie să înceteze ca și practici politice și administrative. Cerem încetarea de urgență a practicilor abuzive, de intimidare din partea funcționarilor caselor de asigurări la adresa medicilor de familie și solicităm realism și pragmatism managerial din partea Ministerului Sănătății în rezolvarea de facto, dincolo de cosmetica mesajului politic, a problematicii medicinei de familie românești”.

 

Dr. Ion Japie

Președintele Colegiului Județean al Medicilor Buzău, dr. Ion Japie, consideră că revendicările medicilor de familie sunt pe deplin justificate, iar autoritățile ar trebui să înțeleagă că „nu se poate face medicină de calitate fără bani și într-un continuu hățiș birocratic. Solicitarea privind debirocratozarea este pe deplin justificată și este valabilă pentru întregul sistem medical. În plus, medicina de familie are nevoie și dreptul la o mai bună finanțare, pentru că altfel riscă să nu mai poată oferi servicii medicale chiar dacă ar vrea. Cine își poate imagina că medicii își vor putea dota cabinetele pentru a primi acreditare de la Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, cu actuala finanțare, înseamnă că nu trăiește în realitate. Autoritățile ar trebui să aibă acest aspect în vedere, dacă nu vor să rămânem și fără puținii medici pe care-i mai avem în țară”, a subliniat dr. Japie.

Președintele CJM Buzău spune că a făcut și va continua să facă tot ce depinde de el, din poziția pe care o are, la nivel local, pentru ca atât medicii de familie, cât și cei din ambulatoriul de specialitate și din spitale să nu se confrunte cu atitudini ostile din partea CJAS și a altor autorități, dar „rezolvarea marilor probleme rămân la mâna autorităților centrale. Când am apelat la conducerile CJAS, ale DSP sau ale spitalelor pentru rezolvarea unor probleme semnalate de medici sau pentru buna desfășurare a activității în teritoriu, am găsit înțelegere. În plus, nu am semnale că medicii buzoieni ar fi fost amenințați sau șantajați, cum aud că se întâmplă în alte locuri”, a subliniat dr. Japie.

 Comentarii (3)

 1. Elena-Viorica Nae spune:

  Când au semnat frate intr-un timp așa scurt?

 2. Dana Ela Tintaru spune:

  Ori e laie ori balaie.
  Medicii de familie n-au semnat nimic. Actele aditionale nici nu sunt concepute. O mica parte s-au plimbat pe la Case sa ,, ia pulsul,,.
  Din data de 03.01.2018 marea majoritate a MF nu mai ofera servicii in contract cu CNAS.
  Aditionalul va fi semnat in conditiile in care vor ajunge la un numitor comun cu CNAS.

  • Diana Popovici spune:

   Din articol reiese altceva!
   Sper sa ai dreptate!!!
   Daca unii au semnat… este trist!
   Daca este doar manipulare grobiana, asa sunt ei… nici nu te mai miri!

Adaugati un comentariu


 

*