Protestul presedintelui Colegiului Farmacistilor Buzau, asumat de Consiliul National al forului profesional

12 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Colegiul Farmacistilor din Romania si-a exprimat public, dezacordul fata de „campania de denigrare pe care ministrul Sanatatii o duce impotriva farmacistilor si ii cere sa faca publice DE URGENTA numele farmaciilor in care s-au gasit nereguli.

 

As. univ. dr. farm. Razvan Prisada

As. univ. dr. farm. Razvan Prisada

Protestul impotriva „denigrarii colective la care sunt supusi farmacistii in ultima perioada”, exprimat de presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, conf. dr. farm. Razvan Prisada, prezentat in exclusivitate de Sanatatea Buzoiana, a fost insusit de reprezentantii farmacistilor din intreaga tara. Cu ocazia participarii la Consiliul National al Colegiului Farmacistilor din Romania, acestia au adoptat un protest public, prin care isi manifesta „dezacordul fata de campania de denigrare pe care ministrul Sanatatii o duce impotriva farmacistilor” si ii cer lui Nicolae Banicioiusa faca publice DE URGENTA numele” farmacistilor si farmaciilor  la care s-au identificat nereguli, pentru a nu se culpabiliza intreaga breasla.

Daca domnul ministru Nicoale Banicioiu are cunostiinta de situatii in care exista farmacisti care nu isi respecta statutul profesional si care incalca Codul de etica si deontologie al farmacistului, ii solicitam sa faca DE URGENTA public numele acestora, precum si numele farmaciilor in care s-au  regasit aceste nereguli”, se mentioneaza intr-un comunicat transmis de Biroul Executiv al Colegiului Farmacistilor din Romania.

 

Dumitru Lupuliasa - farmacisti Buzau

Dumitru Lupuliasa – farmacisti Buzau

In document se face mentiunea ca „acuzarea in bloc a TUTUROR FARMACISTILOR din Romania nu este de natura sa aduca niciun beneficiu, nici sistemului sanitar si nici pacientilor a caror incredere in farmacisti este indispensabila pentru ameliorarea starii lor de sanatate”.

Pentru a aduce clarificari in sustinerea protestului lor, farmacistii arata ca „dupa cum bine se stie, ceea ce si dl. ministru cunoaste, farmacistii se aprovizioneaza cu prioritate cu medicamentele cele mai ieftine, care dau pretul de referinta al medicamentelor la compensare, cu trei conditii esentiale:

1- Medicamentele care dau pretul de referinta sa se gaseasca pe piata farmaceutica din Romania, stiut fiind ca o mare parte dintre acestea pleaca la exportul paralel.

2- Producatorii de medicamente, care dau pretul de referinta, sa asigure o productie si o aprovizionare continua a pietei farmaceutice.

3- Distribuitorii de medicamente sa aprovizioneze farmaciile cu medicamentele  deficitare in mod echilibrat”.

 

Dumitru Lupuliasa - presedinte Colegiu

Dumitru Lupuliasa – presedinte Colegiu

Biroul Executiv al Colegiului Farmacistilor mai arata ca nu controalele demarate in aceasta perioada ii sperie, pentru ca prin contractele incheiate de farmacii cu casele judetene de asigurari de sanatate, farmacistii sunt supusi permanent controalelor privind aprovizionarea cu medicamentele care dau pretul de referinta, ci faptul ca se culpabilizeaza intreaga breasla, fara a se face diferenta intre cei care au gresit si cei care isi desfasoara profesia conform juramantului depus, in sprijinul pacientului.

Ei mentioneaza ca „acuzarea in bloc a TUTUROR FARMACISTILOR” nu rezolva problemele din sistem, de aceea ii cer ministrului Banicioiu ca in cazul in care exista cazuri in care anumiti farmacisti sau in unele farmacii s-au incalcat „Codul de etica si deontologie al farmacistului”, sa faca publice DE URGENTA numele acestora  „deoarece Colegiul Farmacistilor (asociatia profesionala care prin lege supravegheaza profesia de farmacist) are la indemana mijloacele de a sanctiona practicarea necorespunzatoare sa profesiei”, se subliniaza in comunicatul amintit.

 

Dumitru Lupuliasa si Razvan Prisada

Dumitru Lupuliasa si Razvan Prisada

Subiectul „denigrariii farmacistilor”, provocat de presedintele Colegiului Farmacistilor Buzau, a fost unul in jurul caruia s-au purtat ample discutii si s-a exprimat nemultumirea generala a farmacistilor, dar la Consiliul Nationalau fost dezbatute si adoptate si alte subiecte de interes major pentru profesia noastra, care erau pe ordinea de zi si care au fost adoptate. Intre acestea, noul Cod deontologic, care sa surprinda si sa clarifice sub toate aspectele modul in care se exercita profesia de farmacist,  desfasurarea cursurilor de Educatie si perfectionare continua in anul care urmeaza si alte aspecte privind rolul Colegiului in relatia cu farmacistii dar si cu autoritatile”, a detaliat farm. Razvan Prisada pentru SanatateaBuzoiana.ro.

Nu in ultimul rand, Biroul Executiv al Colegiului Farmacistilor din Romania atrage atentia asupra faptului ca  in Romania sunt aproximativ 20.000 de farmacisti, care prin profesionalismul lor au facut ca sistemul farmaceutic sa functioneze in acesti 25 de ani in care, la conducerea Ministerului Sanatatii s-au perindat 25 de ministri” si ca „fiecare pacient conteaza” pentru ei.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*