Raed Arafat sustine in continuare proiectul amplasarii defibrilatoarelor in cladirile si zonele aglomerate

22 mai 2017 | 0 comentarii |

Potrivit secretarului de stat in MAI, costurile acestor aparate ar fi nesemnificative pentru bugetele autoritatilor sau marilor companii, insa beneficiile ar fi imense, s-ar salva multe vieti.

 

Dr. Raed Arafat

Dr. Raed Arafat

Prezent la Cluj, la invitatia studentilor de la UMF Iuliu Hatieganu, care au organizat in week-end o conferinta cu tema „Medici pentru tine”, coordonatorul Departamentului pentru Situatii de Urgenta, medicul Raed Arafat a readus in discutie un proiect al sau mai vechi. Acesta prevede amplasarea de defibrilatoare in zonele publice aglomerate si in cladirile mari de birouri, mall-uri, unitati scolare sau sedii de institutii.

Subiectul a fost reactualizat in contextul in care trema principala a conferintei a fost preventia. Secretarul de stat a subliniat faptul ca aceste defibrilatoare ar putea salva zeci sau chiar sute de vieti, iar orice investitie facuta in acest sens se justifica. Raed Arafat a precizat ca inca nu a renuntat la aceasta idee, pe care o vrea implementata pe termen lung, desi un proiect de lege pe care l-a inaintat in urma cu aproximativ patru ani a fost respins, pe fondul unui scandal creat artificial, fiind lansata in spatiul public informatia  ca  adevarata miza ar fi un „tun” pe care ar vrea sa il dea Ministerul Sanatatii prin aceasta afacere. Secretarul se stat a mentionat ca este deranjat si acum de informatiile vehiculate atunci, dar ca nu renunta la idee. „E un proiect care ma supara foarte mult, pentru ca a fost victima mediei si a unei persoane iresponsabile, acum cativa ani, pentru ca noi eram pe punctul sa introducem in lege obligativitatea defibrilatoarelor semiautomate in locatii cum ar fi teatre, cinematografe, mall-uri. Dar a iesit cineva si a acuzat ca este o afacere mare, un tun pe care vrea sa-l traga Ministerul Sanatatii. Informatia a preluat-o o parte din media, iar lumea politica s-a speriat si a cazut din lege, articolul”, a declarat secretarul de stat in MAI.

 

defibrilator publicDoctorul raed Arafat l-e explicat studentilor ca proiecte similare au fost implementate cu succes in alte tari si imediat si-au dovedit eficienta, iar costurile nu sunt foarte mari, in conditiile in care pretul unui astfel de aparat este de 1.0001.500 de euro.

Defibrilatoarele ar urma sa fie amplasate in zonele foarte aglomerate, in cladirile publice si chiar in blocurile de locuinte, astfel incat sa fie la indemana cat mai multor persoane. Medicul a explicat ca, in caz de stop cardio-respirator, sansele de supravietuire scad cu 10% pentru fiecare minut de intarziere in acordarea primului ajutor, iar prezenta defribrilatoarelor in zonele in care se pot intampla astfel de incidente inseamna o sansa in plus pentru pacienti. „Sunt aparate simple si inteligente totodata, pot fi folosite de oameni obisnuiti care nu au cum sa greseasca. Defibrilarea precoce trebuie sa fie facuta de martorii accidentului, pentru ca sunt sanse ca in zona sa nu fie nimeni cu pregatire medicala care sa intervina, iar pana la sosirea echipajului de prim-ajutor e posibil ca sansele pacientului sa se epuizeze. De aceea e necesara prezenta, la indemana, a unor astfel de aparate care pot fi folosite de oricine, in caz de necesitate”, a precizat Raed Arafat.

 

motociclete smurdIn ceea ce priveste costurile necesare implementarii acestui proiect, secretarul de stat spune ca sunt infime, raportate la bugetele autoritatilor locale sau cele ale marilor companii. „Un bloc de birouri in care sunt sute sau poate mii de oameni trebuie sa aiba un defibrilator la doua-trei etaje; un mall in care intra mii de oameni in fiecare zi, trebuie sa aiba unul pe etaj; institutiile publice, la fel cinematografele, unitatile scolare. Un defibrilator costa intre 1.000 si 1.500 de euro si va dati seama ca suma este infima pentru un investitor care ruleaza afaceri de milioane de euro, cand spui ca trebuie sa pui unul sau doua defibrilatoare care costa o mie de euro. Nu vorbim de aparatura medicala extraordinar de complexa. Un defibrilator ar putea fi folosit foarte rar, poate o data la cativa ani, dar daca salveaza o viata, atunci eu zic ca merita”, a mai declarat Raed Arafat.

Totodata, secretarul de stat a anuntat ca flota de motociclete de interventie a SMURD va fi exrtinsa si la nivelul municipiilor Cluj si Constanta, in prezent, astfel de echipaje actionand doar in Capitala. Unitatile SMURD din orasele mentionate vor primi, in perioada urmatoare, cate doua motociclete dotate cu defibrilatoare, decizia fiind motivata de faptul ca acestea sunt orase aglomerate, iar astfel de vehicule ii vor ajuta pe paramadici sa junga mult mai repede la interventii, srtrecurandu-se mai usor prin trafic.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*