Rafila și Cercel, invitați de Ciucă la Guvern, pentru a discuta despre criza sanitară

30 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Premierul desemnat, împreună cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță și cu cei doi social-democrați au încercat să identifice soluții cu aplicare imediată la actuala criză sanitară.   

 

Nicolae Ciucă i-a invitat, sâmbătă, la Guvern, pe parlamentarii social-democrați Alexandru Rafila și Adrian Streinu-Cercel, pentru a participa, în calitate de experți, la o discuție tehnică pe care premierul desemnat a avut-o împreună cu ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, în care să găsească soluții la actuala criză sanitară, potrivit Birouuil de Presă al PSD.

În cadrul întâlnirii au fost enunțate mai multe măsuri posibile de implementat pe termen scurt pentru îmbunătățirea accesului pacienților COVID-19 la servicii ambulatorii și medicație antivirală. De asemenea, a fost subliniată necesitatea consilierii profesionale pentru medicii de familie, dar și organizarea unor structuri de coordonare a asistenței medicale spitalicești la nivel județean. Mai mult, specialiștii PSD au propus și posibilitatea acordării temporare a certificatului verde în termen de 10 zile de la administrarea primei doze de vaccin, urmând ca după încheierea schemei complete de vaccinare acesta să devină definitiv. În plus, Alexandru Rafila a transmis factorilor decidenți preocuparea care există în cadrul structurilor asociative din sănătate, educație, mediul de afaceri și HORECA, cu care a avut întâlniri în această săptămână, de a fi parte la procesul decizional privind managementul pandemiei, deoarece cei pe care îi reprezintă trebuie să sprijine aceste măsuri care le afectează viața și activitatea. «Întâlnirea de azi demonstrează responsabilitatea PSD de a sprijini activ efortul privind lupta împotriva pandemiei. Este nevoie ca toți specialiștii în sănătate să se așeze la aceeași masă și să găsească cele mai bune soluții pentru a trece împreună peste acest moment deosebit de greu», a declarat profesorul Alexandru Rafila”.

 

Marcel Ciolacu – Presedinte PSD

Întâmplător sau nu, discuția a avut loc chiar în ziua în care premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus la Parlament lista cu miniștrii noului Cabinet și programul de guvernare pe care și-l asumă.

Anterior, PSD i-a mulțumit premierului desemnat pentru că „a răspuns apelului nostru la un armistițiu politic în vederea traversării crizei sanitare, economice și sociale, însă consideră că pentru succesul unui astfel de acord este nevoie de efortul conjugat al întregii clase politice.

PSD a fost primul partid care, de mai bine de un an, a tot cerut politicienilor puterii, în repetate rânduri, pacturi și armistiții pentru sănătatea românilor. Și în actuala criză politică, PSD a fost primul partid care a arătat deschidere pentru un dialog cu premierul desemnat și a propus – ca bază a unei înțelegeri pentru a trece criza – planul PSD cu cele 10 măsuri urgente. (…) PSD consideră că un armistițiu politic este absolut necesar, dar unul probat prin fapte concrete ale partidelor care au produs actuala criză politică. Astfel, dacă PNL, USR și UDMR sunt de acord cu un armistițiu politic și își asumă cele 10 măsuri urgente, atunci și PSD se va alătura acestui demers”, a transmis PSD, printr-un comunicat.

 

Sâmbătă, premierul desemnat Nicolae Ciucă a depus, la Parlament, lista cu miniștrii noului Cabinet și programul de guvernare, despre care a declarat că, deși nu poate ignora matematica parlamentară, este„încrezător că putem să continuăm ce s-a realizat” și că „suntem datori să discutăm, negocierile trebuie să continue până în ultimul moment, încurajând partidele parlamentare să voteze cabinetul său, argumentând că „avem nevoie de stabilitate, de soluții pentru a depăși criza”.

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Nicolae Ciucă vor fi audiaţi în comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului marţi, 2 noiembrie.

Din Cabinetul Ciucă, dacă va fi aprobat, vor face parte: Nelu Tătaru – Sănătate, Sorin Cîmpeanu – Educaţie, Raluca Turcan – Muncă şi Protecţie Socială, Cseke Attila – Dezvoltare, Lucrări Publice şi Administraţie, Dan Vîlceanu – Finanțe, Cătălin Predoiu – Apărare Naţională, Bogdan Aurescu – Afaceri Externe, Lucian Bode – Afaceri Interne, Virgil Popescu – Energie, Marcel Boloş – Transporturi şi Infrastructură, Alina Gorghiu – Justiţie, Robert-Ionatan Sighiartău – Cercetare, Inovare şi Digitalizare, Hegedus Csilla – Investiţii şi Proiecte Europene, Florin Roman – Economie, Antreprenoriat şi Turism, Tánczos Barna – Mediu, Ape şi Păduri, Bogdan Gheorghiu – Cultură, Eduard Novak – Tineret şi Sport.

Creșterea continuă a capacității spitalelor de a trata pacienții Covid 19, extinderea numărului de spitale care pot trata pacienți Covid și accelerarea proiectelor finanțate cu bani europeni (POIM) se numără printre măsurile de gestionare a crizei sanitare din noul program de guvernare, iar aprobarea bugetului până la sfârșitul anului, creșterea colectării taxelor și impozitelor la buget, reforma sistemului de pensii și reforma salarizării în sectorul public sunt măsuri fiscale și de reformă prevăzute în programul de guvernare al cabinetului Ciucă.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*