Un nou vacin anti HPV disponibil pe piața din România

Noul vaccin protejează împotriva a patru tipuri de cancer, iar calitatea sa este garantată de specialiști de prestigiu ai lumii medicale românești.

 

Începând cu această lună, pe piața din România este disponibil un nou instrument de prevenție împotriva bolilor provocate de infecția cu virusul HPV, virus responsabil de 5% din cele 12,7 milioane de cazuri de cancer diagnosticate anual în întreaga lume. Este vorba de un vaccin nonvalent care, la ora actuală, este singurul din lume ce protejeaza împotriva a patru tipuri de cancer.

Lansarea noului produs, denumit Gardasil 9, a avut loc la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș, eveniment ce a marcat și lansarea celei de-a șaptea ediții a conferinței naționale Rovaccin.

După cum au precizat specialiștii prezenți la lansare, vaccinul disponibil acum și în România este eficient împotriva infecţiei cu 7 tipuri de HPV implicate în producerea cancerului, protejând împotriva a 90% din cazurile de cancer de col uterin, 95% din cazurile de adenocarcinom in situ (AIS), a 75 – 85% din cazurile de neoplazii cervicale intraepiteliale de grad înalt (CIN 2/3), a 85 – 90% din cazurile de cancer vulvar determinate de HPV, a 90 – 95% din cazurile de neoplazii vulvare intraepiteliale de grad înalt (VIN2/3), a 80 – 85% din cazurile de cancer vaginal determinate de HPV, a 75 – 85% din cazurile de neoplazii vaginale de grad înalt (VaIN 2/3), a 90 – 95% din cazurile de cancer anal determinate de HPV, a 85 – 90% din neoplaziile anale intraepiteliale de grad înalt (AIN 2/3) şi a 90% din cazurile de veruci.

 

Dr.Alexandru Rafila

Cu ocazia lansării vaccinului a fost subliniat, încă o dată, faptul că virusul HPV este al doilea agent patogen care duce la apariția cancerelor, fiind responsabil de 30% din cancerele noi atribuite unei infecții, la nivel global.

Vaccinul poate fi administrat începând cu vârsta de 11 ani, fiind eficient atât în cazul populației feminine cât și a celei de sex masculin.

Cu ocazia lansării noului produs în România, medicul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a menționat că vaccinul constituie „o mare oportunitate pentru România, atât pentru fete cât şi pentru, băieţi, pentru că sunt multe ţări unde şi băieţii beneficiază de vaccinarea împotriva infecţiei cu HPV, iar țara noastră se va număra de acm printre ele”. Specialistul a garantat pentru siguranța vaccinului, precizând că, în ciuda tuturor zvonurilor conspiraționiste răspândite de „anti-vacciniști”, vaccinurile sunt produsele medicamentoase cele mai controlate din lume, din punct de vedere al siguranţei.

Pentru ca eficiența noului vaccin să fie maximizată, Alexandru Rafila spune ca va fi necesat un program național de imunizare împotriva infecțiilor provocate de HPV, derulat în paralel cu programul de screening, care ar putea fi înlocuit pe viitor cu un program de testare. „Probabil că o să trecem de la aşa-numitul examen Babeş Papanicolau, la detecţia directă a virusului Papiloma la femei. Este mult mai simplu de făcut, mult mai eficient şi mult mai uşor de gestionat. Screeningul şi vaccinarea trebuie asociate întotdeauna, iar screeningul poate fi înlocuit, conform ultimelor recomandări, cu testarea HPV”, a mai precizat dr. Alexandru Rafila.

 

Dr. Adrian Streinu Cercel

La rândul său, managerul institutului Matei Balș, medicul Adrian Streinu Cercel, a prezentat statisticile sumbre în ceea ce privește numărul de victime ale cancerelor cauzate de HPV, subliniind importanța prevenției, pentru ca numărul acestora să fie diminuat.

„Discutăm în fiecare an de aproximativ 5.000 de persoane care sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Nu vă gândiţi că sunt diagnosticate la o vârstă avansată, sunt diagnosticate la o vârstă tânără şi dacă luăm în considerare care este rata de mortalitate a acestor femei la vârste tinere este ceva oribil, catastrofal. Acest virus se face responsabil de 100% din totalul cancerelor de col uterin diagnosticate anual, de 88% din totalul cancerelor anale. 70% din cazurile de cancer vaginal sunt date de această familie de HPV, 50% din cancerele peniene, 48% din cancerul vulvar. Infecţia apare precoce. În momentul în care apare primul contact sexua,l 65% dintre fete dezvoltă infecţie cu HPV în jurul vârstei de 16 ani. Noi, în România, pot să spun că am făcut progrese însemnate în ultima perioadă de timp din foarte multe puncte de vedere în structura sectorului sanitar. Şi ne pregătim acum să facem evoluţie şi în această patologie indusă de Papiloma Virus”, a declarat managerul de la Matei Balș.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*