Asocirea fermierilor și producătorilor – rețeta dezvoltării sectorului agricol, susține medicul Dănuț Păle

26 martie 2018 | 0 comentarii |

Deputatul buzoian a participat, alături de reprezentanții Direcției Agricole Județene Buzău, la o întîlnire cu fermieri din zonă, pentru pentru a discuta despre formele de asociere în agricultură și avantajele pe care le prezintă acestea.

 

Dr. Danut Pale – deputat de Buzau

Formele de asociere sunt încă privite de fermieri cu o oarecare reticență, încă având vie amintirea fostelor CAP-uri în care calitatea de membru nu era opțională. În zilele noastre însă, apartenența la o cooperativă agricolă vine cu o serie de avantaje pentru fermieri sau producători. Acestea dau posibilitatea accesării unor fonduri europene la care un fermier singur nu poate aplica, oferă umbrela unei asocieri de forțe în protejarea intereselor sau o mai bună gestionare a resurselor, este concluzia întâlnirii reprezentanților Direcției Agricole Buzău cu fermierii din zonă, vineri, 23 martie, la care a participat și deputatul Dănuț Păle, care susține aceste forme asociative.

Am dorit să venim în fața fermierilor pentru a le prezenta dar și pentru a afla opinia lor în ceea ce privște aceste forme de asociere. Cred că ar fi benefic pentru fermierii și producătorii din zona noastră să înființeze cooperative, acest fapt ducând la dezvoltarea sectorului agricol buzoian. Deja în alte județe asocierea începe să își arate roadele, iar fermierii aflați în asociere au putut înființa centre de sacrificare a animalelor, depozite frigorifice sau centre de prelucrare a lânii, de îmbuteliere a mierii sau procesare de fructe”, a spus medicul veterinar buzoian Dănuț Păle, vicepreședinte al Comisiei pentru agicultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.

 

Unirea forțelor în agricultură este secretul obținerii de rezultate bune în acest domeniu, consideră deputatul buzoian, care susține că reprezentativitatea unei colectivități conferă membrilor acces la fonduri, putere crescută de negociere în privința prețului pentru produsele pe care le oferă, dar și în privința prețului de achiziție al semințelor, utilajelor, furajelor etc.

Fermierii și producătorii aflați într-o formă de asociere beneficiază de unele scutiri importante: conform Legii 164/2016, în primii 5 ani, cooperativele agricole care procesează produsele sunt scutite de la plata impozitului pe profit, bunurile membrilor cooperatori folosite în cooperativă sunt scutite de impozitul de proprietate și multe alte prevederi de acest tip. Așadar, asocierea aduce avantaje importante din foarte multe puncte de vedere și sper că tot mai mulți fermieri vor adera la formele pe care le consideră potrivite pentru afacerile lor”, a mai spus deputatul buzoian Dănuț Păle.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a anunțat că se află în desfășurare licitația deschisă pentru atribuirea contractului privind Consilierea acordată producătorilor agricoli în vederea înființării și dezvoltării formelor asociative în sectorul agricol”, număr anunț de participare în SEAP nr. 182727/15.02.2018. Contractul are ca obiect achiziția serviciilor de consiliere pentru înființarea formelor asociative ale producătorilor agricoli, respectiv societăți/ cooperative agricole/ grupuri de producători, iar la nivel național, se preconizează consilierea a 10.000 de producători agricoli.

 


Adaugati un comentariu


 

*