Autoritățile din Sănătate recunosc utilitatea cabietelor medicale mobile

Pe lângă asigurarea de servicii medicale în zonele defavorizate, acestea pot fi folosite și în cadrul unor programe de prevenire și depistare precoce a unor afecțiuni sau pentru acțiuni cu caracter educativ.

 

Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de ordin privind aprobarea normelor metodologice pentru înființarea, organizarea și funcționarea cabinetelor și unităților medicale mobile, care în această perioadă se află în dezbatere publică.

Documentul legislativ a reușit deja să capteze interesul a numeroși specialiști și al unor organizații cu activitate în domeniul sănătății, înregistrându-se un număr mare de observații și sugestii transmise  Ministerului Sănătății, după ce proiectul a fost pus în transparență decizională.

În acest context, autoritățile au organizat o dezbatere publică la care au fost invitați să participe toți cei interesați. Din partea Ministerului Sănătății, la discuții au participat ministrul Sorina Pintea și secretarul de stat Rodica Nassar, ambele declarând că susțin acest proiect și evidențiid necesitatea înființării unor astfel de cabinete și unități medicale mobile.

 

Rodica Nassar

Rodica Nassar a subliniat că, în primul rând, aceste structuri mobile vor fi foarte utile, întrucât se vor putea deplasa în zonele defavorizate sau în localitățile izolate, acolo unde nu există nici centre de permanență. Cu ajutorul acestor centre vor putea fi organizate și caravane de screening prin țară, cu precădere tot în aceste zone în care accesul la servicii medicale este mai dificil. Secretarul de stat a mai precizat că aceste structuri mobile vor fi deservite de medici voluntari, iar pe lângă rolul primordial – al asigurării asistenței medicale – vor putea fi folosite și în scopuri educative.

„Pe lângă asistenţa medicală pe care o pot acorda cu sprijinul medicilor voluntari care se implică în acest tip de proiect, pot să facă și educaţie. Vorbim aici şi despre cabinetele stomatologice mobile, pentru că  un rol foarte mare în prevenirea bolilor – mă refer la igiena orală – îl are educaţia. Lipsa de educaţie duce la afecţiuni grave. Se vor face caravane pentru screeningul de cancer de sân, de exemplu. Vor fi mai multe programe care vor fi implementate şi care vor folosi acest tip de asistenţă medicală”, a declarat, în cadrul dezbaterii, Rodica Nassar.

 

Sorina Pintea

Ministrul Sorina Pintea a declarat în cadrul aceleiași dezbateri că înființarea acestor cabinete și unități mobile face parte dintr-un plan mai amplu al ministerului, care își propune să promoveze în rândul populației mai multe aspecte legate de sănătate, prin intermediul unor campanii „door to door”.

Potrivit ministrului, aceste campanii vor fi lansate luna viitoare, cel mai probabil de Ziua Mondială a Sănătății, pe 7 aprilie, sau într-o perioadă apropiată acestei date, ținând cont că în acea perioadă vor fi și Sărbătorile Pascale.

Poate un alt tip de abordare ne va aduce mai mult succes în anumite situaţii atunci când vrem să promovăm ceva. Avem opt regiuni de dezvoltare în România. Vom analiza nevoia de servicii medicale. De exemplu, vaccinarea. Facem acum nişte analize pe regiuni de dezvoltare pe master planurile pe care le avem şi pe date statistice, dar şi pe ceea ce ştim” a argumentat Sorina Pintea, menționând că, imediat ce aspectele legislative vor fi puse la punct și primele cabinete și unități mobile înființate, acestea vor fi utilizate și în cadrul acestor campanii.

Dotarea minimă au unui cabinet sau unitate mobilă trebuie să includă o sală de tratament, spaţiu de depozitare, compartiment destinat recoltării de probe, aparatură pentru sterilizarea instrumentarului, instrumentar, chiuvetă dotată cu apă curentă rece şi caldă. În scopul asigurării lanţului de frig, va fi dotat cu geantă izotermă prevăzută cu termometru pentru transportul vaccinurilor şi cel puţin o ladă frigorifică dotată cu termometru pentru transportul probelor biologice, în cazul în care au loc prelevări de fluide biologice şi acestea nu sunt transportate de unităţi autorizate în acest sens.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*