Rămân neschimbate valorile punctelor decontate de CNAS pentru medicina de familie și de ambulatoriu
Colegiul Medicilor din România transmite că în urma negocierilor cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a convenit ca până la sfârșitul acestui an să nu se schimbe tarifele decontate medicilor de familie și celor din ambulatoriul de specialitate, iar medicii stomatologi vor primi același plafon lunar.
Colegiul Medicilor din România (CMR) a anunțat luni, că la finalul unei runde de negocieri cu reprezentanții CNAS, la care a participat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, privind contractul-cadru și normele de aplicare ale acestuia, s-a stabilit menținerea valorii punctelor per capita și per serviciu decontate medicilor de familie și celor din ambulatoriul de specialitate, până la finalul acestui an, precizând că în zilele următoare vor fi îndeplinite formalitățile necesare pentru încheierea procedurii de negociere (consemnarea discuțiilor și orice clarificări suplimentare).
„În contextul propunerii de reducere a fondurilor disponibile cu cel puțin 30%, pentru medicina de ambulatoriu, medicina de familie și stomatologie, din ianuarie 2024, care implica scăderea valorii punctelor sau a veniturilor finale, Colegiul Medicilor din România a obținut deblocarea situației până la 30 iunie, iar negocierile desfășurate pe data de 13 mai 2024 au avut ca obiectiv principal menținerea valorii punctului până la sfârșitul anului 2024, reflectând preocuparea constantă a CMR pentru stabilitatea financiară a sistemului medical”, a transmis CMR.
În cadrul întâlnirii s-a stabilit „menținerea valorii punctului pentru medicina de familie și ambulatoriul de specialitate, până la finalul anului 2024” și au fost clarificate prevederile privind „adoptarea pachetelor de spitalizare zi pentru programul de oncologie”. Totodată s-a convenit „continuarea activității grupurilor tehnice de lucru CMR-CNAS, pentru toate segmentele de activitate, cu implicarea activă a corpului medical din toate ariile de specialitate și toate segmentele medicale”, a transmis CMR.
Astfel, pentru medicina primară, valoarea punctului per capita se menține la 12 lei și valoarea punctului pe serviciu medical rămâne 8 lei, iar pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se menține la 4,5 lei, până la sfârșitul anului 2024. De asemenea, se menține plafonul lunar de 6.000 lei pentru asistența medicală stomatologică.
În contextul în care medicii din ambulatoriul de specialitate sunt în continuare nemulțumiți, considerându-se nedreptățiți să primească pentru serviciile medicale acordate un tarif mai mic decât al colegilor lor din medicina primară, președintele CMR, prof. dr. Daniel Coriu, a precizat că reprezentanții CNAS au afirmat că „medicina de ambulatoriu este o prioritate, iar în funcție de disponibilitatea financiară, situația pentru ambulatoriu ar putea fi revizuită în toamna acestui an, având ca unic scop creșterea finanțării”.
Colegiul Medicilor din România promite că va continua efortul de colaborare interinstituțională necesar pentru a sprijini CNAS și toate celelalte instituții ale statului, cu rol și atribuții în analizarea și soluționarea problemelor generate de mecansimele de finanțare, care cauzează atât inechități pentru furnizorii de servicii medicale, cât și probleme de acces al populației României la servicii medicale.
CMR va participa în continuare la grupurile de lucru comune CMR-CNAS, pentru a susține această necesitate, dar și pentru a comunica transparent, în momentul în care vor exista elemente care să conducă la o astfel de măsură.
„Angajamentul nostru ferm rămâne acela de a proteja interesele medicilor și de a promova un sistem de sănătate eficient și bine finanțat, fără a lansa în spațiul public ipoteze de lucru a căror aplicare nu este certă”, susțin reprezentanții organizației profesionale.
Context: În data de 11 ianuarie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a publicat un proiect prin care, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală prin Legea bugetului de stat pe anul 2024, propunea ca pentru medicina primară, valoarea punctului per capita se micșora de la 12 lei la 7,7 lei și valoarea punctului per serviciu medical de la 8 lei la 6,2 lei, iar pentru medicina ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se reducea de la 4,5 lei la 3,3 lei în 2024, comparativ cu 2023.
Potrivit calculelor CMR, dacă propunerea CNAS ar fi intrat în vigoare, finanțarea s-ar fi redus cu 30% pentru medicina de familie, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate și cu 50% pentru stomatologie, atrăgând atenția că decizia va avea „consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației”.
Guvernul a aprobat, în ședința Executivului din 31 ianuarie 2024, o hotărâre care prevede că, „pentru semestrul I al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical se menține la nivelul valorii valabile în semestrul II 2023”, dar nu a oferit nicio soluție pentru a doua jumătate a anului, iar medicii au avertizat autoritățile că nu vor semna contractele pentru semestrul II dacă li se diminuează finanțarea, oricum insuficientă pentru a acoperi cheltuielile cabinetelor medicale.
Pe 23 aprilie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, anunța că tarifele decontate medicilor vor fi menținute la nivelul actual, până la finalul anului, urmând ca Guvernul să aloce 2,1 miliarde de lei în acest scop.