Se mențin tarifele decontate de CNAS medicilor de familie și celor din ambulatoriu

23 aprilie 2024 | 0 comentarii |

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că se vor menținute tarifele decontate medicilor de familie și celor din ambulatoriul de specialitate la actualul nivel, până la finalul acestui an, iar în acest scop, Guvernul va aloca 2,1 miliarde de lei. 

 

Se apropie finalul jumătatea anului, iar medicii de familie și cei din ambulatoriul de specialitate avertizează Guvernul că nu vor mai încheia contracte cu casele de sănătate, dacă nu se vor menține prevederile actului normativ prin care s-a decis ca tarifele decontate pentru serviciile prestate în semestrul I 2024 să fie să fie la nivelul din 2023. Propunerea inițială a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) era de scădere semnificativă a tarifelor, din cauza constrângerilor bugetare.

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat însă miercuri, în cadrul dezbaterii „Sustenabilitatea și predictibilitatea sistemului de sănătate. Rolul medicamentelor generice și biosimilare”, organizată de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), că tarifele vor fi menținute la nivelul actual, până la sfârșitul acestui an, iar în acest scop, Ministerul Finanțelor va aloca 2,1 miliarde de lei, printr-un act normativ aprobat de Guvern, astfel că se va deschide perspectiva ca, prin intermediul medicilor de familie și al medicilor din ambulatoriu, un număr cât mai mare de pacienți să beneficieze de servicii medicale de calitate”.

 

Dacă promisiunea ministrului Finanțelor se va concretiza, în medicina primară, valoarea punctului per capita se menține la 12 lei, iar valoarea punctului pe serviciu medical va rămâne la 8 lei, în timp ce pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului se menține la 4,5 lei, până la finalul anului 2024.

Potrivit ministrului, situația bugetului pentru Sănătate s-a îmbunătățit sensibil în acest an, în urma eliminării scutirii de la plata contribuțiilor de asigurări de sănătate pentru mai multe categorii de angajați, astfel că încasările lunare din contribuții au crescut cu circa 2 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă din 2023.

Să știți că măsurile pe care le-am luat anul trecut, cu destul de mare greutate, pentru ceea ce înseamnă procesul nostru de consolidare bugetară, (…) au adus o revigorare a bugetului pentru Casa de Sănătate. (…) Nu suntem în etapa în care să înregistrăm un excedent, dar pot să spun că această eliminare de facilități, pentru bugetul Casei de Sănătate, a fost una care a adus un impact bugetar consistent, de peste 2 miliarde de lei lunar, ceea ce se va vedea pe termen lung în asigurarea sustenabilității și predictibilității sistemului de sănătate”, a precizat ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

 

Hotărârea de Guvern aprobată în ședința din 31 ianuarie 2024 prevede că „pentru semestrul I al anului 2024, valoarea garantată a punctului pe serviciu medical se menține la nivelul valorii valabile în semestrul II 2023”, dar nu oferă nicio soluție pentru a doua jumătate a anului, deși nota de fundamentare a actului normativ sugerează, fără a da detalii, necesitatea unor măsuri privind „eficientizarea cheltuirii fondurilor”.

„Menținerea valorii punctului pe serviciu medical la nivelul din semestrul II 2023 este necesară cel puțin până la 30.06.2024, ulterior urmând a fi identificate modalități de creștere a fondurilor disponibile asistenței medicale ambulatorie de specialitate pentru specialitățile clinice, inclusiv prin eficientizarea cheltuirii fondurilor pe toate domeniile de asistență medicală“, se arată în nota de fundamentare.

O altă măsură inclusă în actul normativ este eliminarea regularizării la 11 luni în 2024, prin care suma rămasă neconsumată în bugetul FNUASS alocată asistenței medicale ambulatorii de specialitate pentru specialități clinice se repartizează proporțional cu consultațiile realizate pe parcursul anului, care depășesc programul de lucru, pentru o mai bună gestionare a fondurilor.

 

Protestele vehemente ale medicilor au fost generate de un proiect publicat de CNAS în ianuarie, privind modificarea valorii punctelor per capita și pe serviciu în medicina de familie și în ambulatoriu, ținând cont de sumele alocate pentru fiecare domeniu de asistență medicală, prin Legea bugetului pe 2024.

Sumele propuse erau semnificativ mai mici decât cele de anul trecut, iar Colegiul Medicilor a criticat decizia, atrăgând atenția că va avea „consecințe grave asupra îndeplinirii nevoilor de îngrijiri medicale ale populației”.

Potrivit propunerii CNAS, valoarea punctului per capita pentru medicina primară urma să fie 7,7 lei, iar valoarea punctului pe serviciu medical de 6,2 lei, în 2024, față de 12 lei per capita și 8 lei pe serviciu în 2023. Astfel, valoarea punctului per capita ar fi scăzut, pentru medicii de familie, cu 35,8%, iar valoarea pe serviciu cu 22,5%.

Pentru asistența medicală ambulatorie de specialitate, valoarea punctului pe serviciu medical se reducea cu 26,7%, de la 4,5 lei în 2023, la 3,3 lei în 2024.

Colegiul Medicilor a calculat că, dacă propunerea CNAS ar fi intrat în vigoare, finanțarea reală s-ar fi redus cu 30% pentru medicina de familie în 2024, cu 27% pentru ambulatoriul de specialitate și cu 50% pentru serviciile de stomatologie.

 


Adaugati un comentariu


 

*