Încep controalele sanitar-veterinare premergătoare Sărbătorilor Pascale
DSVSA anunță că funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 22 aprilie – 03mai, premergătoare Paștelui ortodox, între orele 07.00 – 17.00.
În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Buzău va demara controale tematice specifice, în scopul asigurării unui comerț cu alimente sigure și pentru a preveni apariția de toxiinfecții alimentare.
„Controalele urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate pieţele agro-alimentare, abatoarele şi centrele de sacrificare cu activitate temporară, unităţile de tranşare a cărnii, unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi în unităţile de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, cantine, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie, pensiuni turistice, unităţi de tip hipermarket/ supermarket, magazine alimentare, etc)”.
Controalele se vor efectua conform programului de lucru pentru stabilit pentru perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, în baza căruia medicii veterinari vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare, se menționează într-un comunicat al DSVSA Buzău.
Astfel, în perioad 22 aprilie – 3 mai 2024 se va asigura permanenţa la nivelul DSVSA și CSVSAO teritoriale, inclusiv în zilele de sâmbată şi duminică. La sediul acestora vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul DSVSA.
„În zonele de restricție, consecutive confirmării unui focar de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici, mișcarea mieilor destinați sacrificării se va face cu cu respectarea prevederilor europene, care precizează că în urma efectuării unei analize de risc privind răspândirea virusului PPA, DSVSA va decide, după caz, extinderea măsurilor de impunere a restricțiilor de mișcare a altor specii de animale și a produselor obținute de la acestea. Având în vedere situația epidemiologică la nivel național și județean priveind pesta porcină africană, se vor respecta cu strictețe cerințele sanitare veterinare privind mișcarea porcinelor și a altor specii de animale”, atrag atenția inspectorii sanitar-veterinari.
Se va monitoriza, de asemenea, circulația ovinelor și caprinelor destinate sacrificării, pe întregul traseu, de la ferme sau exploatații către abatoare autorizate sanitar veterinar sau centre de sacrificare autorizate temporar, dar și condițiile de sacrificare, depozitare și comercializare a cărnii și produselor din carne.
În toate piețele agroalimentare și în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea și celelalte produse de origine animală, de sezon, va fi asigurat necesarul de personal sanitar-veterinar și programul prelungit de activitate, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică.
Pentru eficientizarea acestor acțiuni, medicii veterinari vor solicita în baza tematicilor de control comune și ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorități competente județene sau locale (Primării, Consilii Județene, Instituții ale Prefectului, ANAF, ANPC, MS etc), în vederea organizării unor acțiuni comune de inspecție și control, în limita competențelor stabilite prin legislația în vigoare și în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorități.
Tot în această perioadă sunt verificate ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman, laptele şi produse din lapte comercializate în pieţele agroalimentare şi târguri, peştele şi produsele din pescuit precum și alte produse alimentare tradiţionale (cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc.).
„În cazul în care, cu ocazia controalelor, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea cetăţenilor”, atrag atenția specialiștii DSVSA Buzău.
Controalele se vor realiza în echipe mixte de control, formate din inspectori DSVSA, DSP și OPC, eventual însoțite de polițiști, care vor verifica piețele și magazinele care comercializează produse specifice Sărbătorilor Pascale, dar și hotelurile, restaurantele și pensiunile agroturistice, în minivacanța dintre 1 mai și Paște.