Recunoașterea Ținutului Buzăului ca Geoparc Global UNESCO, aproape de certitudine

10 decembrie 2021 | 0 comentarii |

Ieri a fost făcut un nou pas important în această direcție, și mai trebuie doar ca boardul UNESCO să dea votul final, pe baza rezultatelor favorabile înregistrate până acum.

 

A mai rămas un singur pas pentru ca Ținutul Buzului să fie recunoscut ca Geoparc Global UNESCO, iar acesta reprezintă mai mult o formalitate, după ce toate etapele parcurse până acum s-au încheiat cu rezultate favorabile. Vestea a fost transmisă de președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, care a anunțat că, în cursul zilei de ieri, Consiliul UNESCO a analizat raportul întocmit de cei doi experți ai organizației care au vizitat Ținutul Buzăului în luna septembrie, în urma solicitării depuse la UNESCO de administrația județului și asociația Ținutul Buzăului.

Deși procedura prevedea ca cei doi experți să nu precizeze nimic despre concluziile pe care urma să le includă raport, mesajele acestora, de la finalul vizitei în zonă, au fost încurajatoare, iar previziunile optimiste s-au adeverit.

Astfel, în urma analizării raportului întocmit de Margaretha Roelf și Ilias Valiakos, Consiliul UNESCO a dat un vot pozitiv solicitării de recunoaștere a Ținutului Buzăului ca Geoparc Global UNESCO.

 

De acest vot depindea, în mare măsură, aprobarea sau respingerea solicitării, iar în condițiile în care acesta a fost unul favorabil, recunoașterea zonei ca Geoparc global UNESCO devine la acest moment mai mult o formalitate. Urmează ca boardul UNESCO să se întrunească la primăvară și să supună la vot această solicitare, iar în marea majoritate a cazurilor, votul este influențat de poziția consiliului UNESCO față de subiectul respectiv. Cum acesta a dat aviz favorabil solicitării venite din partea buzoienilor, este aproape cert că și boardul UNESCO va aproba solicitarea, iar Ținutul Buzăului va deveni, de anul viitor, Geoparc Global UNESCO.

Ținutul Buzăului a primit un vot pozitiv în Consiliul UNESCO, ceea ce înseamnă că suntem recomandați să devenim Geoparc Global UNESCO în 2022! Rezultatele muncii în echipă încep să se vadă și sunt mândru că Ținutul Buzăului va primi recunoașterea internațională pe care o merită! În primăvară va avea loc votul boardului  UNESCO, care reprezintă ultimul pas și care se bazează pe recomandarea dată de Consiliul UNESCO. Ne mai despart doar câteva luni de votul final, care va fi cu siguranță unul pozitiv!”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

 

Inițiativa s-a născut în 2007, când Universitatea din București și Consiliul Județean au încheiat un parteneriat prin care se dorea dezvoltarea unei porțiuni însemnate din zona de munte a județului Buzău.

Au urmat trei ani de studii preliminare, timp în care s-au conturat limitele acestui teritoriu și s-au identificat principalele resurse locale.  S-a decis, în final. ca geoparcul să includă 18 comune din zona de munte a județului, respectiv, Berca, Scorțoasa, Pârscov, Cozieni, Pănătău, Colți, Bozioru, Brăești, Odăile, Cănești, Chiliile, Lopătari, Mânzălești, Bisoca, Valea Salciei, Sărulești, Vintilă Voda și Beceni.

O hotărâre din 2010 a Consiliului Județean a consfințit înființarea geoparcului. Ulterior, interesul echipei de implementare de la Universitatea din București a scăzut, treptat, culminând cu retragerea din acest proiect, în anul 2012.

 

Ținutul Buzăului era însă o inițiativă care putea aduce mari beneficii zonei și județului. Un an mai târziu, asociația cu același nume a preluat misiunea de a continua implementarea proiectului, în colaborare cu autoritățile administrației locale. A fost creat un grup de lucru format din specialiști care au susținut puternic județul Buzău, îmbinând abordări și cunoștințe specifice din mediul academic, antreprenorial și civil.

Astfel, Ținutul Buzăuluia fost redefinit ca teritoriu de dezvoltare sustenabilă, iar strategia geoparc” a devenit, în acest timp, o unealtă și nu un scop.

 

Când totul a fost pus la punct, a fost trimisă o solicitare oficială pe adresa UNESCO, iar cea mai importantă etapă a constituit-o vizita din septembrie a experților organizației, ale căror concluzii au fost hotărâtoare în luarea deciziei finale, care are toate șansele să fie una favorabilă.

Ținutul Buzăului va deveni astfel al doilea geoparc global recunoscut de UNESCO, după Țara Hațegului, iar aceasta va aduce o serie de beneficii zonei. Petre Emanoi Neagu, președintele CJ Buzău, spune că este „cel mai important proiect al județului, iar asta nu din acest an sau nu din acest mandat, ci dintotdeauna! Beneficiile pentru județul Buzău vor fi însemnate. Statutul de Geoparc UNESCO va atrage turiști din toată lumea. Vom putea accesa fonduri europene, vor crește investițiile private în agroturism și nu numai. E ultima șansă importantă care ni se oferă. Trenul pleacă din gară, dar putem și noi să ne suim în ultimul vagon, pe ultima scară”.

 


Adaugati un comentariu


 

*