Recuperarea dupa accidentul vascular cerebral adusa in atentia autoritatilor

Specialistii din domeniul medical spun ca un pacient care a supravietuit unui accident vascular cerebral nesesita tratament integrativ, asigurat de o echipa multidisciplinara.

 

masa rotunda AVC- Camera DeputatilorSaptamana aceasta, specialisti din domeniul medical si reprezentanti ai autoritatilor s-au reunit in cadrul unei mese rotunde, la Camera Deputatilor, pentru a dezbate strategiile eficiente in recuperarea post accident vascular cerebral (AVC).

S-a evidentiat faptul ca accidentul vascular cerebral si boala coronariana constituie principalele cauze de mortalitate in Romania, punandu-se insa accent si pe faptul ca situatia pacientilor care supravietuiesc unui AVC este de asemenea, foarte dramatica, acestia necesitand ingrijiri medicale complexe, una dintre complicatiile sale fiind spasticitatea de membru superior, care se rasfrange asupra calitatii vietii pacientului in plan individual, familial, profesional si social. Aproape jumatate dintre pacientii care au suferit un atac vascular-cerebral se confrunta cu spasticitate de membru superior – o conditie cronica asociata cu simptome precum contracturi musculare, slabiciune musculara, deficit senzorial si coordonare deficitara. Afectiunea are un impact dramatic asupra activitatilor zilnice si asupra calitatii vietii pacientului si apartinatorilor acestuia. „Terapia pentru spasticitate este extrem de importanta pentru functionalitatea pacientului si pentru calitatea vietii acestuia. Trebuie definit cadrul legal in care anumiti pacienti pot beneficia de aceasta terapie”, a atras atentia prof. univ. dr. Bogdan O. Popescu, vicepresedinte Comisia de Neurologie din cadrul Ministerului Sanatatii si presedinte ales al Societatii de Neurologie din Romania.

 

Dr. Ovidiu Bajenaru

Dr. Ovidiu Bajenaru

Prof. univ. dr. Ovidiu Bajenaru, presedinte de onoare al Societatii de Neurologie din Romania si sef Clinica de Neurologie, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, sustine ca pacientul care a suferit un accident vascular cerebral trebuie tratat integrativ in toate etapele, cu toate problemele care rezida in urma unui astfel de eveniment. Atrage insa atentia ca acestei afectiuni nu i se acorda, inca, importanta cuvenita in strategiile de sanatate. „Si nu numai mortalitatea este dramatica, ci si ceea ce se intampla cu supravietuitorii unui AVC. Sechelele dupa AVC, care inseamna nu numai tulburari motorii, ci si de limbaj, psihologice, degradare cognitiva spre dementa sunt o alta mare problema. Pacientul cu AVC trebuie tratat integrativ cu toate problemele lui si orice strategie terapeutica trebuie foarte bine personalizata”, a declarat acesta in cadrul discutiilor.

In momentul de fata, standardul de aur in tratamentul spasticitatii il reprezinta blocurile neurolitice si, in special, blocurile cu toxina botulinica”, a declarat prof. univ. dr. Mihai Berteanu, presedinte Comisia de Medicina Fizica si Reabilitare din cadrul Ministerului Sanatatii. La randul sau, dr. Marius Tanasa, consilier Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM)a precizat ca „toxina botulinica este un medicament cu prescriptie care se administreaza in spital si de catre medici cu experienta”.

 

Conf. univ. dr. Diana PaunConsilierul de Stat dr. Diana Paun a accentuat faptul ca este nevoie de mai multa implicare din partea tuturor factorilor de decizie si de suport, in contextul faptul ca Romania se afla pe penultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta bolilor cardio-vasculare si a accidentelor vascular-cerebrale, fiind depasita doar de Bulgaria.

Consilierul prezidential a adus in discutie si principale cauze care au dus la aceasta situatie, mentionand in principal finantarea deficitara, deficitul de medici si centre speciale, dar si factorii de risc asociati. Aceasta a subliniat ca „solutia o reprezinta o abordare integrata a afectiunilor cardiovasculare, de la preventie, tratament si pana la asigurarea calitatii vietii celor diagnosticati cu astfel de boli. Una dintre complicatiile AVC este spasticitatea de membru superior, care se rasfrange asupra calitatii vietii pacientului in plan individual, familial, profesional si social”, a declarat conf. univ. dr. Diana Loreta Paun, consilier de Stat, departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala. 

 

Bogdan Popescu, Rares Trisca

Bogdan Popescu, Rares Trisca

Toate aceste masuri necesita insa modificari legislative, care nu se pot realiza fara o implicare comuna a profesionistilor din sanatate si a beneficiarilor sistemului, pacientii.

Noi, de cinci ani de zile tot reiteram la minister proiecte, programe clare de instituire a unor competente pentru medicii neurologi, intre care cel putin doua vizeaza discutia de aici: competenta pentru tulburarile de comportament motor si boala Parkinson. Pentru ca  a administra toxina botulinica nu se reduce doar la a lua toxina si a injecta-o. Eu chiar maine termin cursul de terapia distoniilor si spasticitatii, pe care il fac prin UMF, dar este un curs de cunoastere, el nu are o finalitate printr-o competenta. Ar fi daca Ministerul ar recunoaste competenta”, a atras atentia si prof. dr. Ovidiu Bajenaru.

Conf. univ. dr. Florin Corneliu Buicu, presedinte Comisia pentru Sanatate si Familie, Camera Deputatilor a dat asigurari ca in ceea ce priveste Comisia pentru Sanatate si Familie pe care o reprezinta, aceasta „este deschisa catre propunerile de modificari legislative care sa imbunatateasca accesul pacientilor la tratament”. Aceeasi deschidere a promis ca exista si din partea Ministerului Sanatatii, dr. Rares Trisca, secretar de Stat, mentionand ca  „asteptam propunerile celor implicati pentru imbunatatirea sau, mai bine zis updatarea, strategiilor care sa se reflecte intr-o calitate mai buna a vietii pacientilor”.

 

avc-camera deputatilorLa aceeasi dezbatere, Valentin Anei, presedinte al Societatatii Romane de Prevenirea si Recuperarea Medicala a Persoanelor cu Accident Vascular Cerebral a atras atentia ca „o problema majora este ce facem cu pacientul dupa ce se externeaza? Reabilitarea pacientului cu AVC este extrem de costisitoare”.

Cristina Vladau, vicepresedinte al Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Neurodegenerative din Romania (APAN Romania) a mentionat, la randul sau, ca „in general, pacientii sunt persoane tinere. Si sunt o multime de dizabilitati invizibile peste care acestor persoane tinere le este foarte greu sa treaca. Prin urmare, chiar daca exista recuperare neurologica, partea de sprijin si de suport neurologic este foarte importanta. Acesti pacienti sunt pacienti care nu mor, iar aceste probleme, intr-o tara lipsita de finantare, sunt lasate la coada”.

E o mare problema ca, din nefericire, multi pacienti nu au acces la ceea ce inseamna pentru mine sanatate. Poate ca si noi, ca societate civila, trebuie sa ne implicam mai mult. Constientizarea, educarea si informarea cetatenilor din Romania este o mare problema”, a  afirmat si Radu Ganescu, presedinte al Coalitiei Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice (COPAC).

 

Dr. Adrian Bighea

Dr. Adrian Bighea

Un accident vascular cerebral apare atunci cand un vas de sange care furnizeaza sange la nivelul unei zone a creierului se sparge sau este blocat de un cheag sangvin. In cele mai multe cazuri, pacientii care supravietuiesc unui AVC se aleg cu dizabilitati, in functie de zona din creier care a fost afectata, putand aparea si probleme de ordin psihic. De aceea au nevoie de terapie medicamentoasa si de recuperare, pe termen lung.

Pentru a veni in sprijinul acestor pacienti, Societatea Romana de Reabilitare Medicala a lansat www.postavc.ro, iar Motto-ul acestui proiect este „Exisa viata dupa accidentul vascular cerebral”.

Informatiile de acolo sunt adresate exclusiv celor care au trecut printr-un accident vascular cerebral si famiilor lor. Nu sunt neaparat informatii medicale, insa cred ca sunt informatii importante pentru ca pacientii si familiile lor pot afla unde trebuie sa mearga, de ce acte au nevoie pentru diverse dosare pe care le au de depus pe la diverse ministere, cine ii poate evalua, pot sa afla care este riscul pe care cineva il are pentru a face accident vascular cerebral la un moment dat” a declarat conf. univ. dr. Adrian Bighea, vicepresedinte Comisia de specialitate Medicina Fizica si de Reabilitare din cadrul Ministerului Sanatatii, presedinte Societatea Romana de Reabilitare Medicala.

 

Sursa foto: Politici de sanatate. Multumim.


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*