Reducerea tratamentelor cu antibiotice la animale, condiție esențială pentru sănătatea umană

8 noiembrie 2017 | 0 comentarii |

 

Organizația Mondială a Sănătății atrage atenția că utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale „alimentează infecțiile periculoase la oameni”.

 

Medicii din întreaga lume încearcă să găsească soluții la situațiile critice cu care se confruntă în ultimii ani din cauza rezistenței la antibiotice pe care o manifestă bolnavii și din cauza căreia nu mai pot trata infecții grave cu antibioticele cunoscute. Dacă una dintre cauzele acestei rezistențe este generată de administrarea antibioticelor „după ureche”, fără recomandarea medicului, la fel de grav este efectul pe care îl produc asupra organismului uman „tratarea” involuntară și inconștientă cu antibiotice, în urma consumului de carne.

Oamenii de știință atrag atenția că animalele sunt tot mai frecvent „îndopate” cu antibiotice fără să fie bolnave, pentru pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor. Aceasta practică, atrag atenția experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), „alimentează infecțiile periculoase la oameni declanșate de superbacteriile rezistente la medicamente”.

În acest context, reprezentanții OMS  i-au îndemnat pe fermierii din întreaga lume să stopeze utilizarea antibioticelor pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor la animale, întrucât aceste practici conduc la o lipsa de eficacitate a antibioticelor destinate oamenilor, ceea ce înseamnă „o amenințare la adresa securității” și sănătații acestora, comparabilă cu „o epidemie bruscă și letală”.

 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, consideră că oacțiune puternică și susținută în toate sectoarele” este vitală pentru a opri valul de rezistență și pentru a „menține lumea în siguranță”.

În conscință, OMS „recomandă insistent o reducere generală a utilizării antibioticelor de importanță medicală din toate clasele la animalele producătoare de hrană, inclusiv restricția totală în ceea ce privește folosirea acestor antibiotice pentru stimularea creșterii și prevenirea bolilor în lipsa unui diagnostic”, se subliniază într-un comunicat al organizației.

Orice utilizare a antibioticelor stimulează dezvoltarea și răspândirea așa-numitelor superbacterii — infecții rezistente la medicamente, care pot evita acțiunea tratamentelor menite să le distrugă.

Conform specialiștilor OMS, în unele state, sectorul creșterii animalelor este răspunzător de circa 80% din consumul total de antibiotice de importanță medicală. Aceste produse sunt utilizate, în cea mai mare parte, în cazul animalelor sănătoase, pentru a împiedica îmbolnăvirea lor și pentru accelerarea procesului de creștere.

 

OMS consideră că o astfel de utilizare ar trebui stopată în totalitate. În cazul animalelor bolnave, acolo unde este posibil, ar trebui mai întâi efectuate teste de identificare a celui mai eficient și mai prudent antibiotic pentru tratarea infecțiilor specifice de care acestea suferă.

Unele state au luat deja măsuri pentru reducerea utilizării antibioticelor la animalele producătoare de hrană.

Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis utilizarea medicamentelor pentru stimularea creșterii.

Consumatorii generează de asemenea o cerere de carne provenind de la animale crescute fără utilizarea de rutină a antibioticelor, unele lanțuri importante adoptând politici „fără antibiotice” pentru furnizorii de carne, precizează sursa citată.

Potrivit OMS, printre alternativele la utilizarea de antibiotice pentru prevenirea bolilor la animale se numără îmbunătățirea condițiilor de igienă și a practicilor agricole, dar și utilizarea mai eficientă a vaccinurilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*