Regal internațional de meșteșuguri și dansuri populare la Buzău

26 iulie 2018 | 0 comentarii |

Astăzi s-a dat startul a două manifestări culturale importante, la care buzoienii sunt așteptați să participe până duminică, debutul oficial al celor două festivaluri fiind marcat în această seară printr-o paradă ce va avea loc pe bulevardul Nicolae Bălcescu.

 

Începând de azi, Buzăul este gazda a două festivaluri internaționale de folclor, în cadrul cărora artiști și meșteri populari din România și alte șapte țări își vor demonstra măiestria și vor promova tradiția zonelor din care provin. Este vorba de Festivalul Internațional de Dansuri Folclorice „Plaiurile Mioriței”, ajuns la cea de cincea ediție, și de Târgul Internațional de Meșteșuguri Tradiționale, ambele manifestări având ca organizator principal Consiliul Județean Buzău, prin Centrul Județean de Cultură și Artă. Cele două evenimente consemnează, fiecare, și câte o premieră importantă, în cazul festivalului de dansuri folclorice fiind pentru prima dată când participă și formații de dansatori din afara Europei, în timp ce în cazul târgului de meșteșuguri tradiționale va fi prima ediție cu participare internațională.

Deschiderea oficială a avut loc în această după-amiază, când echipele participante la festivalul de dansuri populare au participat la o întâlnire cu președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și vicepreședintele Adrian Petre, cel care a pus bazele acestui festival în 2014, în timp ce era director al Centrului Județean de Cultură și Artă.

După mesajele de bun venit adresate de reprezentanții administrației locale, fiecare echipă a făcut o scurtă prezentare a zonei din care provine și a costumelor naționale pe care le purtau.

 

Cu această ocazie, Petre Emanoil Neagu a precizat că este pentru prima dată când la festival participă și concurenți din afara Europei, printre participanții ediției din acest an numărându-se si o formație din Statele Unite.

România va fi reprezentată de dansatorii buzoieni ai ansamblului Plaiurile Mioriței, cărora li se alătură câte o formație din Turcia, Bulgaria, Lituania, Polonia, Slovacia și Israel.

În ceea ce privește târgul de meșteșuguri tradiționale, la prima ediție internațională a evenimentului vor participa meșteri populari din Slovacia, Statele Unite, Lituania, Israel, alături de gazdele din România.

Pentru buzoieni, debutul manifestărilor, care se vor desfășura pe durata a patru zile, ar fi trebuit să fie marcat în această seară, începând cu ora 17.00, când era programată o paradă a formațiilor participante, care să străbată de la un capăt la celălalt bulevardul Nicolae Bălcescu, pornind de la Primărie, până în Parcul Crâng. Din cauza contițiilor metreo nefavorabile, însă, parada s-a anulat, iar deschiderea oficială va avea oc la ora 18.00, în Sala Mare a Consiliului Județean.

 

De altfel, Crângul va fi locul de desfășurare a tuturor activităților incluse în programul celor două manifestări. Începând de mâine, până duminică, inclusiv, buzoienii vor putea urmări zilnic, între orele 12.00 și 20.00, evoluția formațiilor de dansuri populare din cele opt țări participante la festival, în jurul scenei fiind amenajate și standurile la care practicanții meșteșugurilor tradiționale vor putea fi văzuți la lucru.

Și râmnicenii se vor putea bucura de festivalul de dansuri, întrucât formațiile participante vor evolua prin rotație, atât în Parcul Crâng din Buzău cât și în Parcul Central din Râmnicu Sărat.  Astfel, patru dintre echipele participante se vor afla mâine la Râmnic, în timp ce celelalte patru formații vor evolua la Buzău, urmând ca sâmbătă sa se facă rocada, astfel că toate cele opt formații vor evolua pe ambele scene.

Duminică se va consuma actul final, toate cele opt formații urmând să evolueze în fața publicului buzoian, ocazie cu care vor fi anunțați și câștigătorii acestei ediții.

 

GALERIE FOTO:


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*