REPORTAJUL DE DUMINICA: Intre delicatesele sanatoase ale toamnei, zacusca

14 septembrie 2014 | 0 comentarii |

zacusca-de-vineteScriu reportajul de astazi la rugamintea unei prietene, care tot weekendul a curatat ardei gras, ceapa si morcov, a scurs vinete copate si a tocat rosii. Si-a incruntat putin fruntea spre mine si mi-a spus clar ca E vremea zacustii! Inchid intr-un borcan de 720 de ml, mai mult de o zi de sanatate!

Deschid ochii bine si gandesc. E clar vremea asta, caci daca maine incepe scoala, iar acum se spune ca rosiile au o dulceata aparte, la fel si ardeiul gras, iar ceapa a fost deja scoasa de o luna aproape si lasata la uscat. Sunt toate din gradinile legumicultorilor buzoieni care anul acesta au insa cate ceva de spus, in sensul ca au cate o suparare! A plouat foarte mult cand era ardeiul gras in floare si a fost bine, acum rodeste excelent! Numai ca ploile au fost rele, acide si au distrus rosiile. Explicatia aceasta se refera la pret. 3 – 4 lei kilogramul de rosii in sezonul bulioanelor si al zacustii. Exagerat! Anii anteriori era maxim un leu kilogramul. Numai ca acum, rosiile se dau direct de la gradina sarbarului, cu programare.

 

pregatire-bulion-de-rosiiPare putin ironic, dar nu este deloc! Femeile urbane, cum le spunem doamnelor dornice de unghii puse la salon, prefera sa cumpere cutii cu bulion. Adica, totul gata facut. Numai ca celebrul bulion colorat intens este preparat la Buzau in felul urmator. Se importa din China pulpa uscata de rosii, iar aici, la noi la Buzau i se da intensitatea de culoare pe care o cere piata, cat mai rosu, din E-uri.

Dar, doamnele urbane cumpara la capul gol. Si sunt multumite. Cine nu prefera asa ceva, ia rosii cu 3,5 – 4lei kg si face bulion, precum prietena mea. Si-a cumparat 20 de kg de rosii pe care le-a spalat si le-a feliat. Apoi, tehnica noua tine cu ea, le-a trecut printr-o masina de separat cojile. O masina electrica, nu prin ciurul lui Burebista, asa cum fac femeile de la sat si in ziua de astazi, lectie invatata de la strastrabunica, de acum o mie de ani. A mers rapid, iar bulionul a fost gata cam in 5 ore. Zarzavatul in schimb…

 

bulion-pirostriiA, sa va spun! Tanti Ioana, soacra, a stat lipita de soba. Este ea doamna de oras, insa langa soba de la sat sta cu mare drag si supravegheaza ceaunul cu zarzavat sau bulion. Ea stie bine si cantitatile de condimente care se pun si mai ales cat se lasa la fiert, fiecare.

La bulion, taina se leaga la final, de fierbere cu o mana de zahar, care are si rol de conservant. Tanti Ioana nu pune deloc conservant anul acesta – zice ca e prea sodos si pe la ianuarie i se simte gustul in toate cate faci cu el. Bulionul e in fapt un suc de rosii putin mai gros. Nepotii de la Bucuresti il prefera la sosuri si paste, putin mai subtire. Nu pleaca nici cinci minute de langa ceaunul cu bulion pentru ca fiecare clocot are semnul sau – mai este zeama si mai are de fiert, a scazut prea putin sau nu mai trebuie si asa mai departe.

Cu bulionul a avut ingaduinta si i-a dat ore bune de rasfat desupra lemnelor.

 

legume-zacuscaLa zarzavat, gospodina a fost mai rapida. A uscat bine ceaunul si a pus ulei. Nu mult, caci uleiul din comert nu mai are calitate prea buna. A dat morcovul pe razatoare si l-a pus primul, la calit. Usor, la foc domol! Apoi a rasturnat ardeiul, pe care l-a varat in gura masinii moderne de tocat. Rosu si dulce, caci asa il prefera tanti Ioana cea linistita precum un bebelus dupa ce ii da mama sa manance cat vrea el.

Cu lingura de lemn ii da mereu tarcoale, pe fundul ceaunului. Cam un sfert de ceas – maxim 20 de minute. Apoi pune rosiile tocate si vreo sase frunze de dafin la peste 15 litri de zarzavat. Adauga si boabe de piper, cam 20. Focul domol alinta ceaunul si linisteste atmosfera, odihneste gospodina si te pune pe ganduri – e vremea zacustii, dom’le! Chiar este. Cam la jumatate de ora dupa ce a inceput sa fiarba si amestecul cu rosii, tanti Ioana pune sarea si sfarma bine vreo 10 aspirine. Le adauga cu simt de raspundere – iarna e asigurata cand kilogramul de ardei rosu se duce la 20 de lei si nu-ti mai permiti sa cumperi pentru vreo ciorba, pui repede zarzavat. Cu cinci minute inainte de ultimul clocot, o mana zdravana de marar, patrunjel si frunze de telina isi uneste aromele cu cele din ceaun. E cel mai grozav zarzavat! Si Bucurestiul, asa spune la nepotii care si-au gasit serviciu la Capitala, va manca din el!

 

bulionBulionul si zarzavatul se pun musai fierbinti in sticle si borcane. Indicat, pentru sanatatea dumneavoastra, o spun medicii, este sa nu mai folositi plasticul, sticlele din plastic mai exact. Bunica stie bine asta, asa ca spala din timp brocanele si le pune roata pe langa ceaun sa se sterilizeze incet pana se termina de fiert conserva de toamna.

Lasam taifasul si spunem ca nimic nu se compara cu munca de doua-trei zile a gospodinei care decide sa pregateasca toamna bulion si zarzavat in casa. E munca de pregatire, dar si rezultatul final bate inspre sanatatea intregii familii care nu are sa cunoasca in iarna care va veni puterea E-urilor atat de cantate la nivel european, cum ca sunt atat de nocive asupra organismului uman.

Dupa doua zile de munca o privesc lung pe prietena mea care are o satisfactie aparte. A reusit sa coaca si ardei kapia pentru iarna. Pentru ca iarna e lunga si post are, ardeiul acesta va fi nemaipomenit inainte de sarbatori. Nu-l va mai pune la punga d eplsatic in congelator, ci tot la borcan de sticla, cu un amestec de ulei si otet, plus sase catei de usturoi, sare, zahar si piper plus frunze de dafin. Totul fiert si pus peste pulpa de ardei, care sta rosie-vinetie, gata pregatita de somnul placut in borcanul ce poarta capac sterilizat sanatos cu o picatura de tuica traditionala facuta din prunele anului trecut, undeva sus la munte, la Bisoca.

 

borcanele cu zarzavatToaman are culorile si aromele ei. Nu-i dati ragaz sa nu o gustati din plin, chiar daca efortul unei conserve reusite o scoate pe doamna urbana dintre cei patru pereti cocheti la iarba verde langa ceaun. Stiu eu ca reportajul acesta face bine sufletului multor doamne care, de ateva saptamani, se uita lung pe rafturile magazinelor, sa cumpere o duzina de cutii de bulion gata preparat.

Ei, doamnelor, acum sigur va cautati ruda sau prietena de la tara sau care s-a mutat are priceperea si dispozitia sa va ajute sa preparati bulionul sanatos pentru intreaga familie!

Si mai e ceva… pentru ca mai era putin din ziua respectiva, prietena mea a ales bine ardeiul iute, sa fie sanatos, l-a spalat si l-a pus in sticle. Peste el, o saramura sanatoasa, bine acompaniata de frunze de dafin si boabe de piper. Peste cateva zile imbogateste saramura cu putin otet si frunze de hrean.

Un castron distanta – vreo 70 de frunze de vita de vie tinere, nascute pe toamna pe corzile fragede, adunate de ieri si palite cat sa poata fi rulate cate cinci-sase, au intrat in sticla perfect uscata si astepata carnea de porc din decembrie, pentru a da un dram de primavara cand zapada are si un metru afara!

Toamna frumoasa deci, caci e vremea zacustilor!

 


Categorii: Reportaj

Adaugati un comentariu


 

*