Reprezentarea pacientilor ar putea fi extinsa pentru toate comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii

In contrapartida, mai dificil va fi pentru autoritati sa gaseasca medicii specialisti care sa faca parte din aceste comisii.In plus, in spatiul public au aparut deja reactii acuzative la adresa Ministerului Sanatatii referitoare la medicii care vor fi selectati.

 

Secretarul de Stat in Ministerul Sanatatii Cristian Grasu a moderat, ieri, o dezbatere publica initiata de Platforma Romania 100, pe tema proiectului de ordin referitor la componenta, atributiile, regulamentul de organizare si functionare al comisiilor de specialitate ale ministerului. La discutii au paricipat initiatorii, medici si reprezentani ai principalelor organizatii de pacienti, care si-au sustinut punctul de vedere privind componenta viitoarelor comisii.

Dezbaterea a avut loc la cateva zile de la consultarea pe tema infiintarii Comisiei Nationale de Bioetica a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, ocazie cu care s-a luat decizia ca din componenta acestei comisii sa faca parte si doi reprezentanti ai pacientilor.

Considerand aceasta decizie un precedent, pacientii prezenti la dezbaterea de ieri au propus ca reprezentarera lor sa fie extinsa si la nivelul celorlalte comisii de specialitate ale Ministerului Sanatatii, aducand aceleasi argumente ca in cazul Comisiei de Bioetica.

In aceasta situatie, reprezentantii autoritatilor nu au avut niciun argument pentru a se opune propunerii pacientilor, astfel ca solicitarea acestora urmeaza a fi analizata la nivelul conducerii MS si aproape sigur va fi pusa in practica.

 

O confirmare in acest sens a venit chiar din partea secretarului de stat Cristian Grasu, care a declarat la finalul dezbaterii de ieri ca se ia in calcul posibilitatea ca reprezentantii pacientilor sa faca parte din comisiile de specialitate ale Ministerului Sanatatii. „Dansii au cerut, eu voi fi interfata cu ministerul si voi da mai departe toate aceste solicitari catre grupul de lucru care s-a ocupat de scrierea acestui ordin. Solicitarile vor fi tratate cu toata seriozitatea si, tinand cont de antecedente, de Comisia de Bioetica, banuiesc ca cel mai sigur asa se va intampla”.

Tot in cadrul dezbaterii de ieri,  Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, a solicitat ca rezumatele tuturor sedintelor comisiilor de specialitate, cu toate temele discutate, sa fie publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii, propunere pe care secretarul de stat a considerat-o ca find „de bun simt”, avand sanse la fel de mari de a fi pusa in aplicare.

 

Dr. Cristian Grasu

Mai dificil va fi pentru Ministerul Sanatatii sa gaseasca insa medicii specialisti care sa faca parte din aceste comisii, interesul multor doctori fiind scazut, din cauza conditiilor restrictive pe care le impune aceasta calitate.

Secretarul de stat Cristian Grasu a precizat, in acest sens, ca la ora actuala, comisiile de specialitate ale ministerului functioneaza la cota de avarie, dupa ce 43 de medici si-au dat demisia in perioada decembrie 2016 – martie 2017. Pana la 1 martie, doar 17 specialisti s-au aratat interesati, in conditiile in care la minister functioneaza 59 de comisii, iar fiecare ar trebui sa aiba cel putin 6 membri.

Cresterea numarului de comisii de la 28 la 59 este considerata benefica de catre Cezar Irimia, care a explicat ca „mai multe comisii inseamna disecarea patologiilor in sistemul de sanatate publica, deciziile vor veni mai repede, iar pacientii nu sunt pusi in situatia sa astepte. Noi am suferit foarte mult, a trebuit sa actionam statul in judecata ca sa avem acces la medicamentele la care am fi avut acces daca aceste comisii functionau in regim normal”.

 

O alta propunere, venita de aceasta data din partea ministerului, este ca din aceste comisii de specialitate sa faca parte si personalitati de notoriatate din sistemul medical, propunere cu care Cezar Irimia s-a declarat de acord. „Ne dorim ca acesti medici de notorietate internationala sa fie in aceste comisii, nu sa faca parte din comisiile europene unde se decid ghidurile pe patologii, iar in comisiile din tara noastra sa nu faca parte din cauza acestui criteriu discriminator de incompatibilitate. Avem specialisti de marca ce participa la elaborarea ghidurilor internationale, iar in Romania nu pot participa la comisiile de specialitate din aceasta cauza. Am mai facut parte din aceste comisii in 2008, pe vremea domnului ministru Nicolaescu, s-au elaborat atunci multe acte normative. A fost o perioada buna in care s-au introdus noi medicamente pe lista de compensate si gratuite. Excluderea noastra, asa cum prevede noul ordin, nu este un lucru benefic pentru ca alimenteaza tensiunea intre pacienti si minister. Prezenta noastra aduce transparenta, dorim sa fim in comisii pentru acest lucru” a precizat in acest sens reprezentantul pacientilor.

Pe de alta parte, Carmen Uscatu, reprezentanta asociatiei Daruieste Viata, a cerut in cadrul dezbaterii ca membrii comisiilor de specialitate sa nu fie alesi in functie de notorietate. „Comisiile sunt inima acestui sistem medical. Aceste comisii ar trebui sa functioneze cu oameni care isi doresc sa schimbe ceva. Sa asiguram transparenta acestor comisii, vrem criterii de selectie clare”, a declarat Carmen Uscatu.

 

Vlad Voiculescu

Fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu semnatareul petitiei lansata pe Platforma 100, a intrebat retoric  „… de ce sa nu lasam o competitie sa decida asta, ci inspiratia unui ministru? De ce avem aceasta frica ancestrala ca intrarea intr-o competitie a unei «personalitati de notorietate» a medicinei romanesti i-ar stirbi cu ceva valoarea? Exista insa si cealalta varianta. Aceea in care unii dintre membrii acestor comisii sa aiba doar notorietate fara substanta, sa fie din cei in jurul carora nu a crescut nimeni, cu unicul merit de a cunoaste arta de a se face placuti celor care periodic stabilesc cine intra si cine ramane pe dinafara.

Prin inaintarea ordinului in forma actuala nu vom avea niciodata sansa de a sti in care situatie din cele doua ne aflam. Vom trai permanent cu incertitudinea, sperand in ascuns ca aceste numiri au in centrul lor, asa cum decreta acum cativa ani o strategie, cetateanul si binele lui.

…fie ca vrem sau nu, sistemul nostru de sanatate va avea sansa de a merge sanatos inainte doar atunci cand vom avea curajul sa ne asumam evaluarea in mod obiectiv si onest a propriilor neajunsuri. Altfel, riscam sa defilam cu un imparat gol, amagindu-ne ca lucrurile se vor imbunatati de la sine”, sustine Vlad Voiculescu pe pagina sa de socializare, mentionand ca petitia a fost semnata de peste 1.500 medici si studenti la medicina, iar rezultatul dezbaterii publice demonstreaza ca nu este pierduta speranta.

 

Dr. Bogdan Tanase

Medicii au criticat, si ei, actuala forma a ordinului de ministru supus dezbaterii publice. Potrivit dr. Bogdan Tanase, presedintele Aliantei Medicilor, notorietatea „nu este si nu poate fi o garantie pentru competenta”.  Medicul spune ca „am fost martorii unor scandaluri imense in Sanatate. O tara intreaga a plans la Colectiv, ca apoi sa fie indignata de Hexipharma si de fraudele facute de manageri celebri (acum) de spitale. Si, sub reflectorul presei si al opiniei publice, roiul de gandaci din Sanatate s-a retras precaut, lasand loc unor initiative timide de schimbare, timide chiar si pentru ca erau o noutate absoluta. Una din aceste initiative a fost si ordinul de ministru care reglementa componenta comisiilor de specialitate din minister, care practic ar trebui sa stabileasca normele si ghidurile de practica pentru medicina romaneasca. Ordinul continea trei idei importante: o metodologie clara de selectie pentru componenta comisiilor, faptul ca din acestea trebuie sa faca parte si reprezentanti ai pacientilor, si faptul ca nu sunt exclusi de la participare medicii romani care practica in afara. Toate acestea au fost desfiintate de actualul ministru, care considera ca este necesara si suficienta notorietatea profesionala pentru a dirija medicina romaneasca. (…)

In acest sens, facem un apel la revizuirea radicala a actualei forme a ordinului de ministru propusa spre dezbatere publica si la adoptarea unor criterii transparente de selectie, care sa garanteze comisii de specialitate cu membri competenti si conectati atat la posibilitatile reale ale sistemului, cat si la nevoile pacientilor si ale medicilor”, conchide presedintele Aliantei Medicilor, dr. Bogdan Tanase, intr-o postare pe pagina organizatiei profesionale.

 


Adaugati un comentariu


 

*