REZIDENTIAT 2017: Doar 38 de locuri si posturi pentru viitorii medici

11 aprilie 2017 | 0 comentarii |

In ciuda crizei de specialisti cu care se confrunta sistemul medical, Ministerul Sanatatii nu a suplimentat numarul de locuri si posturi pentru sesiunea din mai, asa ca absolventii vor avea la dispozitie doar locurile ramase neocupate la sesiunea din noiembrie 2016.

 

rezidentiatMinisterul Sanatatii a publicat, in sfarsit, anuntul pentru organizarea concursului de intrare in rezidentiat, sesiunea de primavara, pentru posturile si locurile ramase neocupate in noiembrie 2016.

In ciuda nenumaratelor demersuri facute de absolventi, Ministerul Sanatatii nu a suplimentat numarul de locuri si posturi pentru sesiunea de primavara, desi sistemul medical se confrunta cu o criza acuta de specialisti. Anul trecut, in sesiunea din mai, au fost disponibile 200 de locuri si posturi, iar pentru acest an, tinerii medici au solicitat suplimentarea, macar pana la 100, in conditiile in care exista aproape 1.000 de absolventi care s-ar putea inscrie la concurs.

Ministerul Sanatatii a scos la concurs, insa, pentru concursul de intrare in rezidentiat din 21 mai 2017domeniul medicina, doar  cele 30 de locuri si 8 posturi ramase neocupate in sesiunea 20 noiembrie 2016. Cele mai multe locuri sunt pentru specializarea Medicina de urgenta, nu mai putin de 26 de locuri fiind ramase neocupate in urma concursului din noiembrie 2016, cand au fost foarte putini medici tineri dornici sa profeseze in acest domeniu, unde exista si cea mai mare criza de specialisti.

Concursul se desfasoara numai in Centrul Universitar Targu Mures, care poarta intreaga responsabilitate pentru organizarea si desfasurarea concursului, alcatuirea clasificarilor si alegerea locurilor/posturilor.

rezidentiat MedicinaPotrivit anuntului postat pe site-ul oficial al concursului, examenul se desfasoara sub forma de test-grila, cu 200 de intrebari, pe durata a 4 ore. Punctajul minim de promovare reprezinta 60% din punctajul total maxim posibil.

Ocuparea locurilor/posturilor in specialitate se face in ordinea punctajului de promovare obtinut, in limita locurilor/posturilor publicate, alcatuindu-se o singura clasificare.

 

medici tineriMedicii care devin rezidenti pe locuri incheie un contract individual de munca pe perioada determinata, egala cu durata rezidentiatului, cu unitatea sanitara la care au fost repartizate locurile pentru rezidentiat.

Medicii care devin rezidenti pe post incheie contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu unitatea sanitara publica ce a publicat postul respectiv, cu respectarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, aprobata prin Legea nr. 103/2012, cu completarile ulterioare.

Inscrierile pentru concurs se fac prin directiile de sanatate publica Arad, Bihor, Brasov, Bucuresti, Cluj, Constanta, Dolj, Galati, Iasi, Mures, Sibiu sau Timis, respectiv prin ministerele cu retea sanitara proprie, in perioada 7-25 aprilie 2017, inclusiv. Programul de depunere a dosarelor va fi urmatorul: pentru zilele de luni pana joi orele 9,00-15,00 cu exceptia zilei libere de 17 apr.2017, respectiv 9,00-14,00 pentru zilele de vineri. Directiile de sanatate publica, respectiv ministerele cu retea sanitara proprie isi vor adapta numarul punctelor de depunere a dosarelor in functie de afluxul de candidati.

posturi rezidentiat

Tematica concursului de rezidentiat si bibliografia aferenta sunt avizate de Colegiul Medicilor din Romania, aprobate de catre ministrul Sanatatii si poate fi accesata pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro si pe paginile de internet ale universitatilor de medicina si farmacie din Romania.

 

medici tineri -rezidentiatTot in luna mai, Ministerul Sanatatii organizeaza concurs si pentru medicii, medicii dentisti si farmacistii specialisti, care doresc formarea in a doua specialitate. Pentru acestia, obtinerea celei de-a doua specializari se poate obtine numai in regim de taxa, pentru pregatirea intr-o noua specialitate, obtinuta prin concurs de rezidentiat, taxa fiind aceeasi cu cea prevazuta pentru a doua specialitate fara concurs de rezidentiat.

Concursul pentru obtinerea atestatelor de studii complementare este organizat incepand cu data de 17 mai, iar inscrierea candidatilor la examen se face incepand de luni, 10 aprilie, pana in data de 25 aprilie inclusiv.

In aceasta sesiune se pot inscrie candidatii care finalizeaza, pana la data de 30 aprilie, pregatirea teoretica si practica efectuata in vederea obtinerii atestatelor de studii complementare.

Examenele se vor desfasura in centrele universitare medicale acreditate de Ministerul Sanatatii, in care s-a efectuat pregatirea.

Media finala minima de promovare a examenului pentru obtinerea atestatelor de studii complementare este 7,00. In cazul in care la una dintre probele de examen nu se obtine nota minima de promovare, candidatul este declarat nepromovat.

 


Adaugati un comentariu


 

*