Roche Romania isi va distribui produsele direct in farmacii

Producatorul de medicamente precizeaza ca da astfel curs solicitarilor pacientilor, facilitandu-le astfel accesul la medicamentele esentiale pentru afectiuni precum cele oncologice sau reumatice. Colegiul Farmacistilor considera ca initiativa ar putea diminua exporturile paralele si discontinuitatile in aprovizionarea farmaciilor si spitalelor cu medicamente care la ora aceasta sunt deficitare.

 

Martine Draulette

Martine Draulette

Compania farmaceutica Roche Romania a anuntat ca a implementat un nou model de distributie, unic la acest moment in Romania, in scopul de a facilita accesul la tratament al pacientilor care sufera de afectiuni oncologice sau reumatice si care au serioase dificultati in a-si procura medicamentele de care au nevoie. Decizia de schimbare a modului de distributie a medicamentelor pe piata romaneasca a venit in urma catorva sute de sesizari si solicitari venite pe adresa companiei, atat din partea pacientilor care nu isi puteau face rost de medicamente, cat si din partea medicilor si farmacistilor care semnalau lipsa de disponibilitate pe paita a acestor medicamente.

Astfel responsabilii companiei au luat decizia sa isi distribuie produsele direct in farmacii, fara intermediari, programul fiind denumit sugestiv „Direct la Farmacie”. Despre acest nou program managerul general al companiei Roche Romania, Martine Draulette, a declarat ca „pentru noi, pacientii sunt in centrul activitatii noastre. Credem ca este esential ca ei sa aiba acces la medicamentele de care au nevoie, la timp si in cele mai bune conditii. De aceea, doresc sa le multumesc tuturor partenerilor nostri pentru sprijinul acordat in optimizarea sistemului de distributie. Am dovedit astfel ca putem lucra impreuna pentru beneficiul pacientilor”.

 

farmacieIn acest fel, se vor evita situatiile in care pacientii carora le-au fost prescrise medicamente produse de firma respectiva nu vor mai intra in posesia acestora, acestia avand la dispozitie o linie telefonica gratuita, prin intermediul careia vor afla care sunt farmaciile unde pot gasi medicamentul de care au nevoie. Astfel acestia pot suna gratuit la numarul 0800 390 090, de luni pana vineri intre orele 10.00 si 18.00 putand avea acces la medicamentele Roche care le-au fost prescrise, prin intermediul farmaciilor partenere in acest program. Totodata, noul model de distributie va permite si  spitalelor, cat si farmaciilor de circuit deschis, sa puna la dispozitia pacientilor medicamentele necesare, fara eventuale intreruperi si in cantitati suficiente. Modelul de distributie este introdus in premiera in Romania si este inspirat din modele de succes similare, existente pe piete din alte tari membre ale Uniunii Europene, iar reprezentantii companiei spun ca este deschis oricaror farmacii care doresc sa adere, deoarece toate farmaciile sunt eligibile si incurajate sa se inscrie in noul sistem.

 

RocheFondata in 1896, compania elvetiana Roche este unul din pionerii globali ai industriei farmaceutice si de diagnostic, care inoveaza permanent medicamente in domeniul oncologiei, imunologiei, bolilor infectioase, oftalmologiei si afectiunilor sistemului nervos central. Roche este, de asemenea, lider mondial in diagnosticul in vitro si in diagnosticul histologic al cancerului.

Compania este prezenta pe piata romaneasca inca din perioada interbelica si si-a redeschis reprezentanta locala in anul 1992. In anul 2005, grupul Roche a infiintat societatea comerciala Roche Romania SRL, care a preluat activitatea reprezentantei din Bucuresti.

Potrivit datelor Cegedim, anul trecut, compania ocupa locul trei pe piata farmaceutica romaneasca, cu vanzari de 611 milioane de lei si o cota de 5,2 la suta.

 

Razvan Prisada

Razvan Prisada

Colegiul Farmacistilor din Romnania considera ca acest tip de aprovizionare directa catre farmacii s-ar putea dovedi benefic pentru pacienti, mai ales pentru cei cu afectiuni oncologice, domeniu in care se stie, exista mari probleme in aprovizionarea curenta, mai ales din cauza exporturilor paralele care se fac la ora actuala prin intermediul unor distribuitori autorizati.

Am fost notificati si noi despre aceasta posibilitate, care este una noua si despre care deocamdata nu putem spune cat de bine va functiona. Trebuie stiut ca este vorba in principal despre medicamente oncologice si reumatice, medicamente foarte scumpe, in cazul carora la ora actuala exista o mare problema in aprovizionare. Vorbim despre medicamente deficitare, aproape pe cale de disparitie, din cauza exporturilor paralele. La ora actuala este, intr-adevar, foarte greu sa gasesti in depozite anumite medicamente. In acest context, firma producatoare, daca are autorizatie de la ANMDM isi va asuma si rolul de distribuitor direct. Din cate am inteles, compania producatoare si-a asumat acest rol de a elimina discontinuitatile in aprovizionare, dar fiind vorba despre medicamente foarte scumpe, acestea vor fi distribuite doar prin farmaciile care au capacitatea financiara de a achita facturile la timp, astfel incat sa nu se produca discontinuitati in privinta raportului aprovizionare/plati. 

Daca acest canal se va dovedi eficient, desi nu este o practica curenta, noi nu putem decat sa salutam initiativa, pentru ca in acest fel speram ca pacientii sa nu mai sufere din cauza lipsei de medicamente si sa nu mai existe disfunctionalitati in tratamentele lor, mai ales ca vorbim despre bolnavi oncologici, la care stim ca orice intrerupere a tratamentului poate fi riscanta pentru viata pacientului“, a precizat farmacist Razvan Prisada, vicepresedinte al Colegiului Farmacistilor din Romania.

 


Categorii: Actual, Companii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*