Romania gazduieste in premiera Congresul International de Chirurgie Robotica

29 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Manifestarea stiintifica debureaza astazi si va reuni, la Bucuresti, peste 300 de specialisti, unii dintre ei personalitati recunoscute ale chirurgiei mondiale.

 

conferinta congres farmacistiIncepand de astazi si pana in data de 3 noiembrie,  la Bucuresti se desfasoara lucrarile celei de-a IV-a editii a  Congresului International de Chirurgie Robotica, manifestare stiintifica de prestigiu, care are loc pentru prima data in Romania.

Congresul reuneste la Bucuresti peste 300 de specialisti din intreaga lume, dintre care 100 de conferentiari, mari nume ale chirurgiei nationale si internationale, care vor sustine prezentari de larg interes. Printre acestia se numara prof. dr. Konstantinos Konstantinidis, pionierul chirurgiei robotice din Grecia si presedintele Societatii Sud-Est Europene de Chirurgie Robotica, prof. Sarfraz Ahmad din Statele Unite, prof. Grigor Gortchev  din Bulgaria, prof. Savvas C. Hirides si prof. Nikolaos Nikiteas din Grecia, sau profesorul american  Richard Satava. Presedintele congresului este medicul Irinel Popescu, iar manifestarea este organizata de Societatea Sud-Est Europeana de Chirurgie Robotica, Fundatia Dan Setlacec si Asociatia Romana pentru chirurgie endoscopica si alte tehnici interventionale.

 

Dr. Irinel Popescu

Dr. Irinel Popescu

Tema congresului organizat in premiera in Romania este „Viitorul chirurgiei este aici” si vizeaza dezvoltarea fara precedent a tehnicilor robotice, iar programul stiintific va include sesiuni care abordeaza majoritatea domeniilor in care se utilizeaza aceasta chirurgie de varf, mai precis urologie, ginecologie, chirurgie generala, ORL etc.

In Romania, chirurgia robotica a inceput sa functioneze in mod sistematic in anul 2008, odata cu programul robotic al Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Dan Setlacec, de la Institutul Clinic Fundeni.

Actualul congres international  care se desfasoara zilele acestea in Capitala marcheaza, deja, un moment de maturitate pentru chirurgia robotica in Romania.

 

robot da vinciPana in prezent, cu ajutorul celor 7 roboti Da Vinci din Bucuresti, Cluj-Napoca si Timisoara s-au efectuat aproape 1.700 de operatii, dintre care 1.000 numai la Institutul Clinic Fundeni. Anual, se efectueaza intre 100 si 150 de operatii robotice pentru cancer de rect, cancer genital, hernie hiatala, splenectomie, pancreatectomie, gastrectomie, timectomie, hepatectomie, acalazie, operatii pe tiroida.

 Robotul Da Vinci este cel mai preformant robot chirurgical din lume, fiind dotat cu patru brate si camere de luat vederi de inalta definitie. Bratele sale pot face incizii de mare precizie si pot indeparta tumori sau pietre. Unul dintra avantajele operatiilor efectuate cu acest tip de robot este acela ca pacientul pierde de 15 ori mai putin sange decat in cazul unei interventii chirurgicale clasice, motiv pentru care si recuperarea postoperatorie este mult mai rapida.

 


Adaugati un comentariu


 

*