România, prezentă la Reuniunea ministerială anuală OECD pe Sănătate

23 ianuarie 2024 | 0 comentarii |

La întâlnirea la nivel înalt de la Paris, ministrul român al Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis că „îndeplinirea criteriilor de aderare la OECD în cursul acestui an reprezintă o prioritate” a ministerului pe care îl conduce.

 

Miniștrii Sănătății din țările membre și cei ai țărilor aspirante să adere la OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) s-au reunit pe 23 ianuarie, la Paris, Frața, pentru a discuta despre „moștenirea” și lecțiile învățate din criza COVID-19, provocările viitoare ale politicii de sănătate și acțiunile necesare pentru a le aborda. 

Sistemele noastre de sănătate s-au îmbunătățit continuu în ultimele decenii, atât în ​​ceea ce privește investițiile, cât și rezultatele. (…) Cu toate acestea, pandemia de COVID-19 amintește de provocările fundamentale în probleme precum forța de muncă, prevenirea și promovarea sănătății, sănătatea mintală, inegalitățile și lanțul de aprovizionare cu produse medicale continuă să pună presiune asupra sistemelor noastre de sănătate. Dacă dorim să facem sistemele noastre de sănătate mai pregătite pentru viitor, trebuie să luăm în serios aceste provocări – mai ales în contextul schimbărilor sociale, tehnologice și de mediu rapide”, a subliniat Frank Vandenbroucke, ministrul belgian al Sănătății, președinte al Reuniunii Miniștrilor Sănătății OCDE, 2024.

 

Delegația României, care a avut statutul de invitat – aspirant la titlul de membră OECD, a fost condusă de prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Acesta a transmis, printr-un comunicat de presă, că „îndeplinirea criteriilor de aderare la OECD în cursul acestui an reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății”. În speranța că țara noastră se va alătura celor 38 de țări membre OECD, ministrul Rafila a subliniat că țara noastră este bine plasată în cursa de aderare la această importantă organizație internațională care coordonează în mod eficient dezvoltarea economică și socială din cele mai avansate țări ale lumii, iar „îndeplinirea criteriilor de aderare în cursul acestui an reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății și se referă în primul rând la accesul la servicii de sănătate de bună calitate, care este condiționat de continuarea investițiilor începute prin PNRR, digitalizare și dezvoltare a resurselor umane în sănătate”, a declarat Alexandru Rafila, citat într-un comuniat remis presei de Ministerul Sănătății.

La 25 ianuarie 2022, Consiliul OCDE a decis demararea discuțiilor de aderare cu 6 țări aspirante – Argentina, Brazilia, Bulgaria, Croația, Peru și România.

 

În cadrul evenimentului, Stefano Scarpetta, directorul Departamentului de Ocupare a Forței de Muncă și Afaceri Sociale a abordat inclusiv calendarul negocierilor și progreselor înregistrate de România în sectorul sanitar, se menționează în comunicatul MS.

„Progresele înregistrate de România în ultimii doi ani au fost apreciate de către domnul Stefano Scarpetta, care a încurajat autoritățile din România să continue programul de reformă și investiții în domeniul sanitar”, a afirmat Alexandru Rafila.

Din delegația României au mai făcut parte ambasadorul pentru relația cu OECD, Adrian Vierița, prof. univ. dr. Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătății și Florin Ciocan, președintele ANMCS.

Întâlnirea a fost prezidată de Belgia în calitate de președinte, alături de Australia, Chile, Germania, Norvegia și Slovenia – vicepreședinți.

 

Sursa foto: Ministerul Sănătății

 


Adaugati un comentariu


 

*