Romania va avea primii formatori in domeniul podiatriei

6 iulie 2015 | 1 comentariu |

Acestia vor fi instruiti in cadrul unui curs care va avea loc in septembrie, dupa care vor putea forma la randul lor alti specialisti in aceasta disciplina, noua in peisajul medical romanesc.

 

podiatrieIn mai putin de un an de cand medicii diabetologi sugerau introducerea podiatriei ca specialitate medicala distincta pentru tratarea pacientilor cu picior diabetic, lucrurile au avansat rapid in directia cea buna. In luna aprilie a acestui an s-a infiintat prima Asociatie de Podiatrie din Romania, urmand ca din toamna sa fie formati si primii specialisti care vor instrui, la randul lor, alti medici si asistenti medicali care doresc o calificare in acest domeniu.

Fiind vorba de o disciplina noua in peisajul medical romanesc, numarul specialistilor in tratarea piciorului este foarte redus, primii pasi in formarea acestora facandu-se la inceputul acestui an, atunci cand patru medici au fost trimisi sa se formeze ca traineri in managementul piciorului diabetic. Podiatria este insa o specialitate medicala care se ocupa si de alte probleme ale piciorului, iar la acest moment nu exista inca specialisti acreditati pentru a pregati personal medical in acest domeniu.

 

Dr. Norina GavanLucrurile urmeaza sa se schimbe incepand cu luna septembrie, cand Asociatia de Podiatrie va demara primul curs din Romania destinat formatorilor specializati in aceasta disciplina. Acesta va fi adresat membrilor asociatiei care, ulterior, vor deveni la randul lor responsabili cu instruirea asistentilor medicali ce vor urma viitorul program educational destinat specializarii in domeniul podiatriei.

Proiectul se inscrie in programul derulat in acest sens de catre Grupul International de Lucru pentru Piciorul Diabetic din cadrul Federatiei Internationale de Diabet, grup al carui membru este si dr. Norina Gavan, presedintele Asociatiei de Podiatrie. Cursurile se vor derula sub directa indrumare si acreditare a Scolii Nationale de Sanatate Publica, Management si Perfectionare in Domeniul Sanitar, iar impactul anticipat odata cu dezvoltarea podiatriei in Romania se refera nu doar la o ingrijire imbunatatita a persoanelor care sufera de afectiuni ale picioarelor, in principal a celor cu picior diabetic, ci si la o reducere a costurilor pentru sistemul de sanatate.

 

podiatriePodiatria este recunoscuta ca specialitate medicala in 19 tari din lume, numarul specialistilor ridicandu-se la peste 100.000. Prin includerea podiatrilor in echipa implicata in ingrijirea persoanelor cu diabet zaharat, numarul de amputatii poate fi redus cu pana la 85 la suta, conform Federatiei Internationale de Diabet. Podiatrii se ocupa de toate problemele piciorului, inclusiv de pacienti cu unghii incarnate, monturi, deformari ale degetelor, cu probleme de piele la nivelul piciorului, pacienti cu o sanatate precara a piciorului in general. In cadrul unei echipe multidisciplinare, activitatea unui medic podiatru consta in apreciarea factorilor de risc la nivelul picoarelor, screening de neuropatie si arteriopatie, realizarea educatiei specifice picioarelor, evaluarea incaltamintei si oferirea recomandarilor referitoare la incaltaminte, oferirea tratamentului de prevenire a piciorului diabetic si a tratamentelor specifice piciorului diabetic. In sarcina podiatrului intra si realizarea operatiunilor de debridare a ulceratiilor, adica inlaturarea tesutului mort, tratamentul infectiilor si a ulceratiilor, sub indrumarea unui medic, realizarea tratamentelor conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, indrumarea pacientilor catre alte specialitati medicale precum dermatologie, chirurgie, chirurgie vasculara, radiologie.

In Romania, numarul de amputatii efectuate zilnic in randul persoanelor cu diabet zaharat ajunge, in medie, la 62, iar in lume, la fiecare 20 de secunde are loc o amputatie la o persoana cu diabet zaharat.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Comentarii (1)

  1. Andrei Constantin Manu spune:

    Pentru Buzau au fost selectate persoanele care sa participe la aceste cursuri, in speranta ca vor deveni viitorii specialisti in podiatrie ? Ar trebui sa fie invatati si metoda “3To Spange” pentru tratarea unghiilor incarnate, de la Elisabeta Patiu din Cluj Napoca.

Adaugati un comentariu


 

*