Primii formatori in domeniul podiatriei intra in focul evaluarilor

4 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia au urmat un curs care se incheie astazi, iar pentru a fi certificati, in urmatoarele doua zile vor sustine un examen in fata unei comisii acreditata de Ministerul Sanatatii.

 

asociatia podiatrie - 17 apr.2015De saptamana viitoare, Romania va avea primii specialisti formatori in domeniul Podiatriei. Acestia vor trece, in  prealabil, printr-o evaluare supervizata de o comisie acreditata de Ministerul Sanatatii. In perioada 29 august – 4 septembrie, 19 asistenti medicali au urmat, la Sinaia, primul Curs de Formatori in Podiatrie. Urmeaza doua zile de evaluari, in urma carora cursantii care vor dovedi ca si-au insusit cunostintele necesare vor fi promovati si vor deveni la formatori, putand sa pregateasca, la randul lor, alti specialisti.

Podiatria este o specializare relativ noua in peisajul medical romanesc, acesta fiind primul lot de formatori. Prin acreditarea lor, Romania face un pas inainte important in pregatirea cadrelor medicale cu competente in acest domeniu, in vederea formarii unor echipe multidisciplinare complete, implicate in managementul piciorului diabetic si in gestionarea problemelor de sanatate ale piciorului.

 

Dr. Norina GavanCursul a fost organizat de Asociatia de Podiatrie si s-a concentrat in special pe ingrijirea piciorului diabetic, incluzand in structura sa cursul de specialitate si cursul de formare.

Tematicile cursului au fost concentrate pe patologia piciorului diabetic, cum ar fi terenul piciorului diabetic, neuropatia diabetica, arteriopatia periferica diabetica, infectiile, biomecanica, examinarea piciorului, amputatiile si reabilitarea, tratamentul integrat al piciorului diabetic, in timp ce cursul de formare generala a fost concentrat pe instruirea viitorilor formatori.

Despre aceasta activitate, dr. Norina Gavan, presedintele Asocitiei de Podiatrie a spus ca „reprezinta un pas deosebit de important in legatura cu obiectivul pe care Asociatia de Podiatrie si l-a stabilit, mai precis, acela de a pune bazele acestei noi specialitati medicale si, implicit, de a crea meseria de podiatru. Pregatirea unor formatori in Podiatrie este conditia esentiala pentru a putea implementa programul de educatie adresat asistentilor medicali in vederea obtinerii competentei in podiatrie sau a specializarii in podiatrie”.

 

podiatriePrintre competentele specialistului in podiatrie se numara evaluarea factorilor de risc de la nivelul picioarelor, realizarea screeningului de neuropatie, adica testarea sensibilitatilor, evaluarea incaltamintei, oferirea de recomandari in acest sens. In acelasi timp, specialistul in podiatrie se ocupa si de realizarea educatiei pacientului, referitoare la membrele inferioare, tratarea preventiva a piciorului diabetic si oferirea tratamentelor specifice piciorului diabetic.

Specialistul in podiatrie realizeaza si operatiunile de debridare a ulceratiilor, tratamentul infectiilor si al ulceratiilor (sub indrumarea unui medic), tratamentele conservative, de aplicare de pansamente specifice si speciale, sau cizme gipsate.

Cursul a avut ca lectori profesionisti cu experienta in domeniul piciorului diabetic si al neuropatiei diabetice precum dr. Ioan Andrei Veresiu dr.Georgeta Inceu, dr. Eduard Catrina si dr. Raluca Popescu. Activitatea a fost organizata cu sprijinul Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management in Domeniul Sanitar si a fost acreditata de catre Federatia Internationala de Diabet si de Grupul International de Lucru pe Piciorul Diabetic.

 


Categorii: Actual, Asociatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*