Romanii din Spania si din SUA sprijina Alianta Medicilor

4 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Acestia si-au declarat sustinerea privind demersurile medicilor de a informa populatia privind dezastrul din sanatate si solicitarea de a nu se legaliza spaga, ci acordarea unor salarii decente si modernizarea sistemului medical.

 

medici facebookIncercand sa implice cat mai multi romani in demersurile privind reformarea reala a sistemului sanitar din Romania si sa oblige autoritatile sa ia masuri reale si eficiente in acest sens, Alianta Medicilor a chemat, printr-o postare pe Facebook, romanii din tara si diaspora sa li se alature in campania de informare a opiniei publice despre faptul ca „intreaga clasa politica este reponsabila pentru actuala situatie dezastruoasa din sanatate”.  Totodata, medicii solicita ca medicii solicita ca mita sau spaga sa dispara, atat din limbajul si obiceiul unor medici cat si al pacientilor, iar salariile decente, modernizarea sistemului medical, eliminarea risipei din sistem si administrarea eficienta a fondurilor din sanatate si acordarea unor servicii medicale de calitate pacientului sa ramana singurele obiective care trebuie urmarite si aplicate.

Apelului Aliantei Medicilor adresat diasporei de a sustine demersurile medicilor si de a cere, la unison, Guvernului si Parlamentuluimasuri concrete si eficiente pentru sistemul de sanatate”, au raspuns deja romanii din Spania si cei din SUA, care au trimis mesaje de sustinere.

 

retele-de-socializareAstfel, grupul de pe Facebook „Romani in Spania” cu peste 62.000 de membri, au transmis ca se opun legalizarii spagii date medicilor si se alatura campaniei initiate de Alianta Medicilor de informare a opiniei publice despre dezastrul din sanatate, se arata intr-un mesaj al administratorului grupului, Liviu Tomina. „In urma consultarilor cu mai multe persoane din grup am decis sa sustinem initiativa Aliantei Medicilor de informare a opiniei publice ca medicii nu doresc spagi si nici legalizarea acestora, ci salarii decente si modernizarea sistemului medical din Romania”, afirma Liviu Tomina. Acesta a informat grupul de romani din Spania ca din cauza salariilor degradante si a conditiilor de munca inumane, numai in ultimii 4 ani au plecat din Romania peste 7.000 de medici, in timp ce in tara au mai ramas doar 13.000 de medici in spitale, iar datele statistice arata ca pleaca cu sutele pe luna din tara.

Tomina a mentionat ca „avem cu totii experienta sistemului medical din Spania, care functioneaza bine, pentru ca este administrat eficient si profesionist. Si in Romania ar putea exista un sistem medical bine pus la punct daca risipa si coruptia ar fi eliminate, iar banii ar fi bine administrati”. El atrage atentia ca „fiecare avem familii acasa, in Romania, care mai devreme sau mai tarziu vor ajunge la un medic. Asta, daca vor mai fi medici in cativa ani in Romania. Personalul sanitar are in mainile sale viata parintilor, fratilor si copiilor nostri ramasi acasa, de aceea merita salarii decente, direct proportionale cu responsabilitatea pe care o au”, apreciind opozitia Aliantei Medicilor fata de legalizarea spagii, actiune in urma careia ar pierde atat medicii cat si pacientii.

 

medici onlineSi romanii din SUA si-au declarat sprijinul fata de demersurile Aliantei Medicilor. Apelul medicilor romani a fost sustinut de cele mai proeminente organizatii romano-americane, de marea majoritate a presei de limba romana din Statele Unite, retele de socializare si lideri religios.

Aceasta este una dintre cele mai mari coalizari din ultima perioada a disporei romano-americane pentru a sustine o initiativa in Romania, sustine Chris Terhes, presedintele Romanian Community Coalition.Incepand din acest week-end vom incepe sa anuntam in comunitati ca lumea sa isi contacteze familiile din tara, sa le explice ce se intampla cu sistemul medical din Romania. Este de neconceput sa-i tii pe medici cu salarii de mizerie dar sa legalizezi spaga pe care le-o dau pacientii. In nici o tara civilizata medicii nu primesc spaga, ci se bucura de salarii dupa responsabilitate. In alta ordine de idei, activitatea recenta a DNA, care a prins in flagrant doi lideri din sistemul medical luand spaga, arata ca in sistemul medical exista multa risipa si daca se face curatenie se pot gasi bani atat pentru salariile medicilor cat si pentru modernizarea spitalelor”,  a concluzionat Terhes.

Romanian Community Coalition, cunoscuta si sub numele de „Coalitia romanilor pentru combaterea coruptiei”, este o organizatie creata cu scopul de a da o voce comunitatii romanesti din Statele Unite, de a ajuta la intarirea relatiei dintre Romania si SUA si de a sustine statul de drept in Romania.

 

Dr. Letitia Coriu

Dr. Letitia Coriu

In numele Coalitie Medicilor, dr. Letitia Coriu multumeste grupurilor de romani din Spania si SUA, cat si tuturor romanilor din tara sau din strainatate care si-au exprimat sustinerea fata de demersurile medicilor. „Orice telefon, orice email, orice mesaj din diaspora ii ajuta pe cei din tara sa inteleaga ce inseamna un sistem medical functional in alte tari. Sistemul medical romanesc se va moderniza cand populatia va afla adevarul, de aceea invitam si alte grupuri sa ni se alature in aceasta campanie de informare cu privire la dezastrul din sanatate”, si-a exprimat convingerea, dr. Coriu, in comunicatul remis redactiei SanatateaBuzoiana.ro.

Ajutati-ne sa spunem romanilor:

Nu dorim spaga si nici legalizarea ei;

– Dorim modernizarea sistemului medical;

– Dorim salarii dupa responsabilitate;

– Dorim sa putem oferi un act medical de calitate pacientilor nostri;

– Dorim o administrare eficienta a fondurilor din sanatate;

– Dorim eliminarea risipei din sistemul medical”, se spune in apel.

Alianta Medicilor ii cheama pe toti romanii interesati de modernizarea sistemului medical sa dea share acestui mesaj pe Facebook, pe grupuri si pe alte retele de socializare.

Toti cei care doresc sa sustina demersul Aliantei Medicilor pot afla mai multe detalii la adresa: https://www.facebook.com/AliantaMedicilor.org/posts/850510601711312


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*