Românii apelează rar la reproducere umană asistată

26 octombrie 2018 | 1 comentariu |

Costurile ridicate pe care le presupune o astfel de procedură este unul din principalele motive pentru care cuplurile infertile nu iau în calcul această variantă.

 

În condițiile în care populația României este într-un continuu declin de o bună perioadă de timp, prea puține cupluri care nu pot avea copii pe cale naturală iau în calcul varianta de a apela la un centru de reproducere umană asistată, deși acest lucru le-ar crește foarte mult șansele de a avea un copil.

Asociaţia pentru Reproducere Umană din România a efectuat un studiu din care reiese că 54% din cuplurile care au un diagnostic de infertilitate nu intenționează să apeleze la astfel de proceduri, motivele invocate fiind diverse. Se pare însă că principala cauză pentru care românii evită să apeleze la procedurile de reproducere umană asistată este de natură financiară, pentru 44% dintre cei care nu iau în calcul aceasta variantă, costurile fiind prea mari.

Dintre cei care au decis totuși să apeleze la o astfel de procedură, 29% au cheltuit între 1.000 și 3.000 de euro, iar 11%, între 3.000 și 5.000 de euro, sume care nu sunt chiar la îndemâna oricui.

 

În multe situații, diagnosticul de infertilitate apare în cazul cuplurilor care au deja un copil, iar studiul indică faptul că există o anumită resemnare în rândul acestor părinți, chiar dacă își doresc un al doilea copil, pentru că nu-l mai pot obține pe cale naturală. Astfel, 29% dintre cuplurile care au deja un copil dar nu mai pot procrea pe cale naturală, se consolează cu ideea că „pur și simplu așa s-a întâmplat” și nu mai apelează la o soluție medicală pentru a avea un al doilea copil, cu toate că și-l doresc.

Totodată, 17% dintre participanții la studiu sunt de părere că nu pot avea un copil din cauza vârstei înaintate, iar specialiștii confirmă că vârsta tot mai mare la care cuplurile aleg să facă chiar și primul copil este principala cauza non-medicală de infertilitate.

 

Dr. Andreas Vythoulkas

Aceiași specialiști spun că relaxarea cuplurilor infertile care își doresc un al doilea copil vine din faptul că deja au un copil și atunci aleg să se concentreze pe creșterea și educarea acestuia, fără a mai lua în calcul să apeleze la o procedură de reproducere asistată.

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist în infertilitate, a precizat că în timpul perioadei care a trecut de la prima naștere, pot să apară patologii care să împiedice obţinerea celei de-a doua sarcini.

„Medicul specialist în infertilitate este cel care poate să rezolve aceste probleme, aşa încât să apară şi cea de-a doua sarcină, chiar dacă cu ajutor medical de data aceasta. Nu trebuie însă aşteptat prea mult, problemele se pot agrava în timp, şi nici nu e cazul de resemnare pentru familiile care îşi doresc mai mulţi copii”, a mai declarat acesta.

 


Categorii: Actual, Stiri

Comentarii (1)

  1. Costache Paraschiva spune:

    Pentru aceasta îți trebuie bani… sistemul de stat nu te ajută … vorbesc în cunoștință de cauză…cel privat tot de bani… și în final răbdare și nervi! Succes!

Adaugati un comentariu


 

*