Românii donează sânge din dorința de a face o faptă bună

Aceasta este principala motivație pentru 65% la sută dintre cei care au donat cel puțin o dată până acum.

 

În cadrul unei campanii de promovare a donării de sânge, inițiată în urmă cu aproape două luni de postul de radio Rock FM, în parteneriat cu Centrul de Transfuzii București și Donorium, a fost realizat și un sondaj la nivel național, pentru a se stabili câți dintre români au donat sânge cel puțin o dată în viață și care sunt principalele motivații care i-au determinat sau îi determină în continuare să facă acest gest. Studiul a fost efectuat on-line pe un eșantion reprezentativ de 1.479 de respondenți, iar rezultatele indică faptul că doar 40% dintre românii peste 18 ani au donat sânge cel puțin o dată în viață, numărul donatorilor fiind foarte mic, în comparație cu necesarul de sânge la nivel național. În același timp, peste o treime dintre respondenți, consideră că rata scăzută a donării de sânge are ca principală cauză lipsa unei „culturi” de a face bine.

De altfel, principala motivație care i-a determinat pe cei care au donat, să facă acest gest, a fost dorința de a face o faptă bună, 65% dintre aceștia mergând la centrele de transfuzii mânați de acest imbold. În același timp, aproape 20% dintre cei care au donat au făcut-o atunci când un apropiat a avut nevoie de sânge, iar 15,5% au făcut acest gest gândindu-se la propria sănătate, după ce au aflat că donarea de sânge este benefică în acest sens. Studiul a mai relevat că 3% dintre cei care au donat au fost determinați să facă acest gest în urma tragediei de la clubul Colectiv, când a fost mare nevoie de sânge.

 

Studiul confirmă și o situație pe care angajații centrelor de transfuzii au semnalat-o de mai multă vreme, și anume faptul că s-a redus drastic numărul donatorilor fideli, iar majoritatea celor care mai vin la centre să doneze sunt donatori ocazionali. Astfel, 60% dintre cei care au donat spun ca a trecut mai mult de un an de când au trecut pragul unui centru de transfuzii,  în condițiile în care medicii spun că ideal ar fi ca o persoană să doneze de două ori pe an.

În ceea ce îi privește pe cei care nu au donat sânge niciodată, 45% dintre ei spun că nu au făcut-o pentru că nu îndeplinesc criteriile necesare, iar un sfert au tot amânat momentul donării din diferite motive.

De asemenea, 15% dintre respondenți au mărturisit că ceea ce îi ține departe de centrele de transfuzii este frica de ace. Intenția totuși există la majoritatea elor care nu au donat, 87% dintre ei spunând că nu ar mai sta pe gânduri și ar dona imediat, dacă ar ști că stă în puterea lor să salveze viața cuiva.

 

O altă întrebare adresată participanților la studiu s-a referit la motivele pentru care rata donării de sânge este atât de scăzută în România, 41% dintre respondenți fiind de părere că românii nu au o „cultură” de a face bine dezinteresat. Totodată, un sfert dintre participanții la studiu au răspuns că donarea de sânge nu a fost suficient promovată, în timp ce 20% sunt de părere că de vină sunt „miturile” legate de donare, care i-au speriat pe oameni.

Campania inițiată de Rock FM a venit în contextul în care România se plasează pe ultimele locuri în Europa în ceea ce privește numărul de donatori fideli, iar la Centrul de Transfuzii din București, în primul trimestru al anului s-au înregistrat cu peste 1.100 de donatori mai puțin decât în perioada similară a anului trecut, în timp ce nevoia de sânge este dublă față de cantitatea care se recoltează.

Dr. Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București a precizat că pe parcursul lunii mai s-au colectat cu 797 de pungi de sânge mai mult decât în luna precedentă, ceea ce reprezintă o creștere cu 20% a cantității recoltate, acest fapt datorându-se în bună măsură campaniei inițiate de postul de radio dedicat iubitorilor de rock.

 

Și la Buzău, membrii clubului moto B-Zones au venit în sprijinul angajaților dar și al donatorilor centrului de transfuzii, după ce au constatat că temperaturile caniculare le puneau mari probleme din cauza lipsei unor aparate de aer condiționat. Motocicliștii s-au mobilizat și, beneficiind de sprijinul societății Climaterm, au achiziționat trei aparate de aer condiționat pe care tot ei le-au instalat în week-end la centrul de transfuzii. Unul dintre ele a fost instalat în sectorul de prelucrare a sângelui, un altul în zona de stocare și conservare, în timp ce al treilea a fost montat în sala de așteptare destinată donatorilor.

Între timp, echipa de recoltare a centrului a ajuns zilele trecute și la spitalul de la Săpoca, precum și la secțiile acestuia de la Ojasca și Nifon unde a fost organizată o nouă campanie de donare în rândul cadrelor medicale care au devenit, deja, donatori fideli de sânge pentru bolnavii buzoieni.

Din păcate, însă, doar 2% dintre români sunt donatori fideli, în timp ce media europeană depășește 7%, iar în țări precum Franța, aproape 50% din populație a donat sânge măcar o dată în viață.

 


Categorii: Actual, Analiza, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*