S-a dat startul inscrierilor pentru „Gala Profesorului Bologna 2015”

26 februarie 2015 | 0 comentarii |

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania, prin  Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare din Timisoara, organizeaza cea de-a VIII-a editie a proiectului „Gala Profesorului Bologna”, in perioada 22-24 mai.

 

Afis eveniment

Afis eveniment

Studentii tuturor universitatilor de stat sau private din Romania sunt invitati sa isi nominalizeze profesorii preferati, pentru „Gala Profesorului Bologna” din acest an, pana pe data de 22 martie 2015, pe platforma oficiala a proiectului, ProfiTari.ro.

Evenimentul, desfasurat sub sloganul ,,Marii profesori care ne inspira”, a ajuns la cea de-a VIII-a editie si va avea loc la Timisoara, in acest an fiind organizat de Liga Studentilor din Facultatea de Automatica si Calculatoare (Liga AC), in perioada 22-24 mai.

Imbunatatirea sistemului de invatamant superior din Romania, prin premierea si promovarea profesorilor ce formeaza generatii, sunt adevarate valori si modele pentru studenti, reprezinta scopul principal al proiectului.

Conceptul de invatamant centrat pe student, in care acesta nu mai este perceput ca un subiect pasiv in procesul de educare si instruire, ci este considerat partener al profesorului in dobandirea cunostintelor si isi construieste singur propriul traseu academic, reprezinta bazele intregului demers. Pornind de la aceasta premisa, ANOSR a realizat ca schimbarea si imbunatatirea sistemului de invatamant superior pot fi realizate doar prin sustinerea initiativei de crestere a calitatii educatiei, prin valorificarea resurselor existente si prin promovarea unor mentalitati si exemple de bune practici in universitati.

 

"Profesorii tari" premiati in 2014

“Profesorii tari” premiati in 2014

Prima etapa importanta a proiectului o constituie perioada de inscriere, in care studentii isi vor putea nominaliza profesorii preferati pentru titlul de Profesor Bologna direct pe site-ul mentionat.

Urmeaza, in week-endul 27 februarie-1 martie, organizarea unor ateliere de lucru in cele mai mari centre universitare din tara (Bucuresti, Iasi, Cluj-Napoca, Timisoara), in cadrul carora aproximativ 100 de studenti participa la atelierele de formare si vor fi pregatiti pentru a deveni evaluatori, gata sa recunoasca profesorii care merita sa fie premiati din totalul celor nominalizati, conform profilului Profesorului Bologna.

In perioada 2 martie – 10 aprilie, studentii evaluatori vor participa la evaluari incognito ale profesorilor nominalizati, documentandu-se despre activitatea acestora, participand la cursuri, luand interviuri studentilor si, ulterior dezvaluirii identitatii lor, discutand cu profesorii nominalizati.

Metodologia de evaluare este una complexa, pentru a ne asigura ca profesorii premiati sunt intradevar acei profesori care indeplinesc caracteristicile profilului Profesorului Bologna pe care le promovam prin intermediul acestui proiect”, se mentioneaza pe site-ul oficial al galei.

 

Calitatile "Profesorului tare"

Calitatile “Profesorului tare”

Dupa perioada de evaluare, profesorii care se incadreaza in profilul cautat vor fi anuntati si vor fi invitati la Gala de premiere a Profesorilor Bologna care va avea loc in 22 – 24 mai. In cadrul Galei, Profesorii Bologna premiati, alaturi de studentii din intreaga tara, vor participa de asemenea la ateliere de lucru in care vor dezbate aspecte legate de importanta invatamantului centrat pe student pentru sistemul de invatamant superior romanesc.

Scopul principal al Galei Profesorului Bologna este imbunatatirea sistemului de invatamant superior din Romania prin premierea si promovarea acelor profesori care formeaza generatii, reprezinta adevarate valori si sunt modele pentru studenti iar baza activitatii lor o constituie «invatamantul centrat pe student»”, se arata intr-un comunicat de presa al ANOSR.

Pe parcursul celor trei zile ale evenimentului, studenti si profesori vor analiza, in cadrul unor dezbateri si ateliere, importanta implementarii invatamantului centrat pe student in sistemul educational romanesc.

Gala se va incheia cu aplauze si multumiri adresate Profesorilor Bologna pentru implicarea, devotamentul si daruirea de care au dat dovada in anii petrecuti in slujba educatiei. Distinctia de Profesor Bologna nu este remunerata, dar reprezinta cea mai importanta rasplata pentru un profesor, fiind acordata de cel mai exigent juriu, format numai din studenti.

 

Cristi Popescu-presedinte ANOSR

Cristi Popescu-presedinte ANOSR

Pe parcursul celor sapte editii de pana acum au fost premiati peste 350 de profesori si s-a creat astfel o adevarata comunitate a Profesorilor Bologna, se arata pe site-ul ANSOR.

Gala Profesorului Bologna este singura initiativa nationala care ii plaseaza pe studenti de celalata parte a catedrei, premiindu-si profesorii care au reusit sa se adapteze tuturor schimbarilor aduse de-a lungul timpului in sistemul de invatamant, tinand astfel pasul cu evolutia metodelor de predare”, apreciaza Cristi Popescu, presedintele ANOSR.

Editia de debut a Galei Profesorului Bologna a fost organizata in 6 decembrie 2007, la Sibiu, de catre ANOSR. Proiectul s-a nascut din dorinta de a identifica pedagogii dedicati, care vegheaza ca normele sistemului educational din Romania sa fie respectate pentru mentinerea unei institutii vii si functionale. Primii 52 de „Profesori Bologna” au fost premiati cu aceasta ocazie, acestia punand bazele comunitatatii „Profi Tari” si devenind modele de urmat in incercarea de a aduce sistemul de invatamant universitar din Romania cat mai aproape de conceptul de „invatamant centrat pe student”.

Editia din anul 2014 a Galei Profesorului Bologna a fost organizata la Bucuresti, de Sindicatul Studentilor din Facultatea de Cibernetica, Statistica si Informatica Economica (SiSC) si Asociatia Studentilor in Contabilitate si Informatica de Gestiune (ASCIG), organizatii membre  ale Aliantiei Nationale a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). La aceasta editie au fost nominalizati 700 de profesori, iar 108 dintre ei au fost premiati.

 


Adaugati un comentariu


 

*