S-a descoperit vaccinul care controleaza temporar virusul HIV

4 ianuarie 2013 | 0 comentarii |

O echipa de cercetatori catalani a testat pe pacienti un ser care reuseste sa scada cu 90% prezenta virusului in organismul afectat, timp de un an.

 

Echipa de cercetatori care a descoperit vaccinul

O echipa de cercetatori de la Spitalul Clinic din Barcelona, implicati in Proiectul Hivacat, a testat pe pacienti eficienta unui vaccin terapeutic prin administrarea caruia se poate controla temporar  raspandirea virusului HIV in organismul uman, anunta postul public de televiziune din Spania.

Potrivit sursei citate, este vorba de o noua strategie care nu presupune vindecarea totala, dar reprezinta un pas inainte in privinta gasirii unei solutii definitive pentru vindecarea temutei boli infectioase, acum incurabila, care afecteaza aproximativ 30 de milioane de persoane din intreaga lume.

Josep Maria Gatell si Felipe García, cercetatori in echipa care a descoperit si testat vaccinul care stopeaza evolutia HIV, au explicat ca acest ser foloseste celulele dendritice ale pacientului, cu virus dezactivat anterior, prin caldura, in laborator, iar prin administrarea lui se ajunge la franarea raspandirii infectiei. In lipsa acestui procedeu, celulele dendritice duc virusul la ganglionii limfatici si infecteaza sistemul imunitar. Cercetatorii au mentionat insa ca vaccinul nu vindeca in totalitate, ci reuseste sa scada cu 90% virusul din organismul pacientului, timp de un an. Vaccinul definitiv va combina mai multe strategii, astfel ca terapia va lasa cale libera unor strategii mai complete, sustin cercetatorii catalani.

In luna aprilie a anului trecut, cercetatori din cadrul grupului IrsiCaixa descopereau molecula virusului HIV, responsabila de aparitia SIDA in organism. Aceasta descoperire a permis aparitia unor noi tipuri de medicamente destinate limitarii raspandirii virusului, care sa duca ulterior la descoperirea unui vaccin si la o strategie terapeutica mai eficienta.

Cercetarea a demonstrat ca „disparitia gangliozidelor inhiba complet propagarea virusului”, in timp ce terapiile antiretrovirale folosite in prezent, desi  imbunatatesc calitatea vietii pacientilor bolnavi de SIDA, nu pot impiedica raspandirea virusului in organism.


Categorii: Companii, Eveniment

Adaugati un comentariu


 

*