S-a rezolvat criza de la UPU Pediatrie. Medicii buzoieni au acceptat să facă gărzi suplimentare
În urma negocierilor avute cu conducerea spitalului și a Consiliului Județean, medicii pediatri au fost de acord să accepte 3 gărzi suplimentare, în condițiile în care se modifică structura UPU-Pediatrie, iar munca lor va fi ușurată prin măsuri stabilite de comun acord.
După mai bine de o săptămână de la scandalul declanșat la UPU Pediatrie în urma unei postări pe rețelele sociale a unei mame nemulțumite de felul în care medicii și-au făcut datoria față de copilul său cu care a ajuns în uregență la spital, medicii pediatri au revenit asupra deciziei de a refuza contractul de gărzi pe care au notificat-o în scris, conducerii unității medicale, iar criza a fost rezolvată.
Cei șase medici specialiști ai Secției Pediatrie au participat, miercuri dimineață, la o nouă rundă de discuții și negocieri cu managerul spitalului, Sorin Pătrașcu, directorul medical, Ștefania Manolescu, cei doi vicepreședinți ai Consiliului Județean, Claudiu Damian și Adrian Petre, precum și președintele Consiliului de Administrație, Laurențiu Gavrilă, care i-au covins să reia gărzile, în condițiile adoptării unor măsuri care le va reduce volumul de muncă și le va crește siguranța, în perioada gărzilor pe care le vor efectua la UPU Pediatrie.
Trei gărzi suplimentare
În urma discuțiilor privind organizarea și desfășurarea activității pe linia de gardă la UPU Pediatrie, s-a convenit ca aceasta să fie suplimentată, astfel că fiecare medic pediatru va asigure lunar, pe lângă garda obligatorie, câte 3 gărzi suplimentare.
„În urma discuțiilor, medicii secției Pediatrie au conștientizat necesitatea acordării îngrijirilor medicale copiilor comunității buzoiene, astfel că, de comun acord, am convenit ca în perioada următoare să se suplimenteze linia de gardă la Pediatrie. Astfel, pe lângă cele 18 ore de gardă obligatorie, fiecare medic va mai face 3 gărzi suplimentare. În perioada următoare va avea loc și o modificare a organigramei, iar un medic pediatru va fi încadrat pe secția UPU-SMURD, alături de cel deja existent, astfel că, începând de luni, 13 ianuarie, în UPU-Pediatrie își vor defășura activitatea doi medici pediatri de la UPU-SMURD, între orele 8.00 – 20.00. Vor fi ajutați și de medicul de gardă din Pediatrie, în intervalul orar 14.00 – 20.00, care în acest interval va asiura și supravegrea secției. Ulterior, de la ora 20.00, până la ora 8.00 dimineața, medicul de gardă va consulta copiii prezentați în urgență”, a explicat managerul SJU Buzău, Sorin Pătrașcu.
Apel la medicii din afara spitalului
Prin schema convenită, cei 6 medici ai secției Pediatri vor acoperi 25 de zile de gardă, iar pentru nopțile rămase descoperite au fost luate în calcul alte măsuri, inclusiv încheierea unor contracte de gărzi cu medicii pediatri din ambulatoriu și din clinici private, care vor dori să colaboreze cu Spitalul Județean de Urgență Buzău, astfel încât micii pacienți care se vor prezenta la spital, în urgență, să nu rămână neconsultați.
„Facem un apel la medicii pediatri care își defășoară activitatea în ambulatoriu sau în clinici private, precum și la medicii rezidenți în ultimii ani în specialitatea Medicină de Urgență, să ni se alăture în desfăurarea activității în cadrul liniilor de gardă ale SJU Buzău. Cei care sunt dispuși să încheie contracte parțiale de muncă cu SJU Buzău, sunt așteptați să răspundă solicitării noastre și să contribuie la asigurarea urgențelor de la Pediatrie și de la UPU-SMURD. Noi avem deja discuții cu doi medici pediatri în acest sens și sperăm că în cursul acestei săptămâni le vom finaliza cu bine, astfel încât să completăm și gărzile rămase neacoperite. Cei din alte localități, dispuși să ne ajute, trebuie să știe că li se va deconta transportul și li se vor acorda stimulente financiare”, a adăugat managerul Pătrașcu.
Medicii UPU-SMURD vor asigura situațiile de criză
Fostul manager sl SJU Buzău Claudiu Damian, acum vicepreședinte al Consiliului Județean Buzău, a afirmat că, dacă „înainte, unii medicii făceau și câte 5 gărzi pe lună, acum, prin deciziile care s-au luat împreună cu medicii pediatri, prin modificarea structurii UPU și coborârea unui medic de la Pediatrie, ca angajat al UPU Pediatrie, vom avea asigurată, în fiecare zi, cu excepția weekendului, asistență medicală de la ora 8.00 până la ora 20.00. Iar pentru cele 4-5 gărzi rămase neacoperite, e clar că nu vor mai rămâne neacoperite de la ora 14.00 până la ora 8.00 în dimineața următoare, ci doar de la de la ora 20.00 la 8.00 dimineața, dacă nu se vor găsi medici colaboratori pentru gărzi, iar pentru gărzile rămase descoperite vor fi programate în așa fel încât să nu fie consecutive, iar dimineața, medicii care vin vor prelua pacienții care sunt internați. Menționăm că în zilele în care nu sunt gărzi, ca și până acum, medicii din UPU-SMURD vor ajuta în situațiile de criză, astfel încât micii bolnavi să nu fie în pericol”.
Măsuri pentru protecția medicilor
Pe lângă măsurile de asigurare a permanenței activității în UPU Pediatrie, conducerea spitalului, împreună cu cea a Consiliului Județean, au făcut o analiză și au luat și măsuri pentru protecția personalului medical. S-a decis, astfel, „înființarea unui punct fix de paxă în interiorul sălii de așteptare de la urgențe, în vederea dezmorsării problemelor care ar mai putea apărea din partea aparținătorilor și care ar pune în pericol personalul medical, deși sperăm că acestea nu vor mai apărea, după reorganizarea activității UPU-Pediatrie. În plus, camerele de luat vederi vor înregistra permanent activitatea medicilor și a comportamentului pacienților și aparținătorilor, iar la prima amenințare mai serioasă ne adresa adresa Poliției pentru interveție rapidă și vom prezenta dovezi, vom demonstra adevărul și organele în drept vor lua măsurile care se impun în astfel de situații”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Buzău, Claudiu Damian.
„Nimeni nu pleacă nevăzut, de la UPU!”
Conducerea SJU Buzău a ținut să transmită și buzoienilor un apel la calm și înțelegere, explicând că la Urgențe, unde, numărul mare de prezentări face să crească și timpii de așteptare în anumite momente, subliniind că „nimeni nu pleacă nevăzut, de la UPU!”.
„Rugăm poplația din jdețul Buzău să înțeleagă că Spitalul Județean de Urgență Buzău are un singur medic de specialitate pentru gardă, care deservește secția spitalului și camera de gardă – UPU, față de un spital universitar din București, unde există mai multe linii de gardă pentru acea specialitate. Chiar și așa, noi reușim să menținem timpii de așteptare la același nivel ca și Bucureștiul, deși suntem în deficit ca număr de personal. Înțelegem că fiecare consideră că sunt urgențe și îi îngrijorează starea copiilor cu care vin în urgență, dar îi rugăm să aibă un pic de înțelegere și față de medici și să aștepte, chiar dacă uneori intervine o altă urgență și se întârzie puțin mai mult, pentru că toți vor fi văzuți și rezolvați. Nu pleacă nimeni nerezolvat din camera de gardă”, a subliniat medicul chirurg Ștefania Manolescu, directorul medical al SJU Buzău.
Condiții mai bune de așteptare
În perioada următoare, UPU Pediatrie va intra și într-un proces de reamenajare a spațiilor existenate, astfel încât copiiii și aparținătorii să aibă condiții mai bune de așteptare, până la acordarea consultui și finalizarea investigațiilor. „Odată cu noua construcție a UPU-SMURD, am luat în considerare extinderea și modernizarea spațiului de așteptare și de consultații care aparțin UPU Pediatrie. Am avut în vedere că, inclusiv în perioada de după 1 ianuarie și până astăzi, când linia de gardă a fost asigurată de doar 2-3 medici, au fost consultați 252 de pacienți copii, un număr similar cu cel al spitalelor din Capitală, unde există mai multe linii de gardă și altă adresabilitate. De aceea ne gândim, fie să extindem zona de fațadă, fie să reamenajăm spațiile interioare în care a funcționat vechea UPU, așa încât copiii și aparținătorii să beneficieze de confort și de îngrijire adecvată, iar personalul medical să-și poată desfășura activitatea de gardă în condiții de securitate”, a concluzionat managerul SJU Buzău, Sorin Pătrașcu.