Salvați Copiii alocă un milion de euro în 2020, pentru dotarea secțiilor de nou-născuți

5 februarie 2020 | 0 comentarii |

Organizația va continua și anul acesta să doteze cu aparatură performantă maternitățile, secțiile de pediatrie și cele de terapie intensivă neonatală, pentru a reduce astfel rata mortalității infantile.

 

Organizația Salvați Copiii a anunțat că în cursul acestui an va derula un nou proiect ca parte a programului pe care l-a demarat încă din 2010, cu scopul de a reduce rata mortalității infantile în România. Programul se desfășoară pe mai multe componente, care vizează, dotarea maternităţilor cu echipamentele medicale necesare îngrijirii copiilor născuţi prematur, dezvoltarea reţelelor specializate de suport pentru mame şi copii la nivelul comunităţilor rurale, pregătirea cadrelor medicale şi implicarea specialiştilor în îmbunătăţirea politicilor publice şi a serviciilor privind sănătatea mamei şi copilului.

Dintre acestea, o importanță deosebită se acordă dotării cu aparatură a unităților medicale, în perioada 2012-2019 fiind dotate 96 de maternități din țară, printre care și cea de la Buzău, cu 630 de echipamente medicale, în valoare de cinci milioane de euro.

Rezultatele s-au văzut pe parcursul acestor ani, rata mortalității infantile la nivel național scăzând la șase la mie, însă chiar și așa, se menține la un nivel ridicat, peste media Uniunii Europene. La finele anului trecut, organizația a anunțat că va accelera programul de dotare a maternităților atingându-și obiectivul propus pentru 2019.

 

Gabriela Alexandrescu

Pentru anul în curs, Salvați Copiii a anunțat că programul de dotare a secțiilor de nou-născuți va beneficia de o investiție de aproximativ un milion de euro, bani din care va fi achiziționată aparatură de ultimă generație care va fi donată  către 35 de maternități, secții de pediatrie și secții de terapie intensivă pentru nou-născuți.

Gabriela Alexandrescu, președintele executiv al organizației, spune că,deși rara mortalității infantile a scăzut în ultimii ani, există diferențe foarte mari între mediul urban și mediul rural, precum și între județele din anumite regiuni. O confirmă și ultimele statistici oficiale, care indică la finele anului 2018 o rată a mortalității la nivel de județe, ce variază între 3 la mie și 14,7 la mie. Dâmbovița și Ilfovul sunt județele cu cea mai scăzută rată a mortalității infantile, cu 3, respectiv 4 la mie, în timp ce la nivelul Capitalei, rata mortalități infantile este de 3,3 la mie.

 

La polul opus se situează județul Tulcea, cu cea mai ridicată rată, de 14,7 la mie, urmat de Botoșani, cu 12 la mie, și Sălaj, cu o rată de 11,1 la mie. „Clivajul uriaş între câteva judeţe ale ţării ne arată că şansa la viaţă a nou-născuţilor depinde de accesul la servicii medicale şi de dotarea maternităţilor cu aparatură medicală vitală. Este nu doar o nedreptate profundă, ci şi o încălcare a dreptului la viaţă. Devine imperios necesar să accelerăm dotarea maternităţilor şi să dezvoltăm programul de combatere a mortalităţii infantile, pe toate componentele lui vitale. Mizăm pe solidaritatea socială şi continuăm să punem presiune pe autorităţi, să facă din maternităţi o prioritate zero a declarat în acest sens Gabriela Alexandrescu.

Aceasta a vorbit și despre diferența dintre mediul urban și cel rural în ceea ce privește mortalitatea infantilă. Astfel, în toate judeţele, cu excepţia Ilfovului, rata mortalităţii infantile este sensibil mai mare în mediul rural faţă de mediul urban, ia în Botoşani situaţia este chiar dramatică, înregistrându-se o rată de  16,6 la mie în mediul rural,  faţă de 5,6 la mie, în mediul urban.

Dr. Carmen Zaboloteanu, șefa Secţiei de Neonatologie a Spitalul Judeţean de Urgenţă Botoşani, explică această situație prin faptul că „judeţul Botoşani este printre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Mortalitatea infantilă este influenţată, mai ales în mediul rural, de sărăcie, accesul limitat la medicina primară – multe comune nu au medic de familie, şi atunci când el există, se află la distanţă mare sau cu program divizat în mai multe localităţi. La acestea se adaugă numărul mare de sarcini la mamele minore sau sarcini nedispensarizate”.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*