„Sănătatea în alimentație”, abordată de specialiști în cadrul unei serii de webinarii gratuite

29 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Sesiunile sunt susținute de medici specializați în cadrul unei platforme online, iar tematica abordată este mai amplă, făcând referire la probleme de sănătate din cele mai diverse.

 

Conceptul de „alimentație sănătoasă” îl întâlnim la tot pasul, iar medicii, fără excepție, ne recomandă să mâncăm sănătos și să ducem o viață echilibrată. Este firesc, așadar, să ne întrebăm ce înseamnă o alimentație sănătoasă, dar ideal ar fi să urmăm sfaturile specialiștilor în ce privește hrana zilnică și astfel să transformăm mâncarea într-un aliat al sănătății noastre, ținând cont și de specificitatea fiecărui organism și de modul în care acesta reacționează la anumite alimente. Deși pare simplu, nu este întotdeauna ușor să se stabilească o dietă adecvată fiecărui individ, de aceea, în ultima vreme, se recomandă abordarea și tratarea personalizată a pacienților.

Rețeaua ce clinici Cactus Health a lansat platforma Testedebine.ro, cu scopul de a contribui activ la înțelegerea și popularizarea beneficiilor abordării personalizate a pacienților, atât prin facilitarea accesului la teste inovative de diagnostic, cât și prin informarea continuă și perfecționarea medicilor care își doresc să practice o medicină a viitorului.

Un alt obiectiv important este informarea corectă a pacienților, iar în acest sens, platforma oferă, prin intermediul medicilor din diverse specialități, informații legate de bolile cronice, simptomele specifice și cele mai noi instrumente de diagnostic și terapie. Aceste informații sunt oferite gratuit, prin intermediul unor webinarii, pe care utilizatorii platformei le pot urmări on-line.

 

Dr. Gabriela Ion

O serie de de webinarii care au ca titlu generic „Sănătatea este în alimentație” au fost programate pe platforma Teste de bine cu scopul de a oferi sfaturi pertinente despre ce înseamnă alimentația sănătoasă. În cadrul celui mai recent dintre, axat pe bolile cronice la copii, dr. Gabriela Ion, medic primar pediatru la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu, a insistat asupra faptului că multe dintre bolile cronice ale copiilor au ca punct de plecare tubul digestiv, iar ca principală cauză, alimentația nesănătoasă. Medicul a precizat că cele mai frecvente boli cronice la copii sunt obezitatea, diabetul, bolile autoimune și bolile inflamatorii intestinale care, deseori sunt cauzate de inflamații cronice digestive sau extradigestive.

„Trebuie să înțelegem cât mai multe despre cauză, despre alimentația copilului, compoziția și echilibrul florei intestinale, efortul fizic și contextul genetic. Putem să ajungem să analizăm inclusiv alimentația mamei în sarcină pentru a înțelege cauza și efectul”, a declarat dr. Gabriela Ion, în cadrul discuției online.

Aceasta a mai precizat că obezitatea este una dintre principalele cauze generatoare de boală cronică, atât în cazul copiilor cât și al adulților, explicând că problemele legate de obezitate pot începe încă în primii ani de viață și pot fi strâns legate de alimentația mamei din timpul sarcinii, de nașterea prin cezariană, de perioada de alăptare și de mulți alți factori pe care este bine să-i cunoaștem.

 

Un alt subiect discutat în cadrul webinarului la care a fost invitată dr. Gabiela Ion a fost legat de intoleranțele cauzate de deficite enzimatice precum deficitul de lactază, de fructază, de histamină. Medicul a vorbit despre fiecare în parte, specificând și care sunt diferențele dintre acestea și alergii, care sunt reacțiile sistemului imunitar la alimente și semnele pe care părinții trebuie să le urmărească la copiii lor. „În urmă cu 2.400 de ani, Hipocrate spunea că toate bolile încep în intestin şi, iată că astăzi, putem aduce argumente ştiinţifice care demonstrează că într-adevăr sursa multor boli cronice o reprezintă tubul digestiv”, a punctat dr. Gabriela Ion, menționând că poate e momentul să îl luăm în serios, acum când știința vine să confirme acest lucru.

Intestinul adăpostește peste 100 de trilioane de celule microbiene, peste 1.000 de specii bacteriene şi de 100 de ori mai multe gene decât genomul uman. Toate acestea alcătuiesc microbiota intestinală, cu rol fundamental în menținerea sănătății organismului.

 

Medicul pediatru a subliniat că este esențial să deosebim alergiile de intoleranță, alergia fiind o reacție a sistemului imunitar, pe când intoleranța este o reacție a sistemului digestiv.

Alergia se produce atunci când proteine din alimente sunt recunoscute de sistemul imunitar care fiind „dușmani” împotriva cărora se declanșează un atac prin producerea de anticorpi. În funcție de tipul de anticorpi activați, există două tipuri de alergii alimentare: alergia de tip I, mediată prin anticorpii IgE, și alergia de tip III, mediată prin anticorpii IgG.

Intoleranța apare atunci când alimentele nu sunt procesate corect, din cauza lipsei unor enzime care participă la procesul de digestie. Cel mai cunoscute tipuri sunt intoleranța la lactoză și intoleranța la histamină.

De asemenea, dr Gabriela Ion și-a exprimat îngrijorarea față e faptul că bolile cronice afectează tot mai mulți copii, iar în România deja vorbim de o problemă de sănătate publică în această privință. Una dintre principalele cauze o constituie obezitatea infantilă, datorată in mod special alimentației nesănătoase și sedentarismului.

Patforma „Testedebine” va continua să ofere webinarii gratuite prin care populația să fie informată pe diferite tematici de sănătate, prin intermediul cărora oamenii să poată fi informați corect. Următorul seminar este programat pe 20 octombrie. 

 


Adaugati un comentariu


 

*