Sancțiuni drastice pentru unitățile care au greșit în acordarea asistenței medicale
Ministrul Sorina Pintea a avertizat că aceste măsuri dure vor fi luate fără discriminate, atât în cazul clinicilor private cât și în cel al spitalelor de stat.
Scandalurile din ultima perioadă, legate de cazurile falșilor medici infiltrați în sistemul sanitar din România, au determinat-o pe ministrul Sorina Pintea să anunțe că vor fi luate măsuri radicale pentru sancționarea vinovaților, atât pe cale judiciară cât și pe cale administrativă. Cu câteva zile în urmă, referindu-se la cazul escrocului internațional Matteo Politi, care a profesat ca medic chirurg estetician în mai multe clinici private, deși nu avea decât 8 clase și niciun aviz de la autoritățile competente din România, Sorina Pintea acuza respectivele clinici de superficialitate în angajarea medicilor, precizând că astfel de situații nu se vor regăsi, cu siguranță, și în sistemul public de sănătate, unde angajările se fac prin concurs, pe criterii riguroase.
Noul caz al pretinsei doctorițe care a activat timp de 10 ani ca voluntar cu atribuții medicale în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Ilfov, având „la mâna” doar o diplomă falsificată, de absolvent al UMF Carol Davila, contrazice afirmațiile ministrului, pentru că de această dată a fost vorba despre un spital de stat. Ce-i drept, angajarea nu s-a făcut prin concurs, fiind vorba de un contract de voluntariat, însă există suspiciunea că femeii, care se recomanda ca medic rezident, i s-ar fi permis să efectueze unele proceduri medicale, cum ar fi suturarea unei incizii în urma unei operații de cezariană, deși conducerea unității medicale susține că în baza contractului de voluntariat, Raluca Daniela Bârsan avea competenţe limitate.
În cadrul unei conferințe de presă organizate pe această temă, Sorina Pintea a avertizat unitățile medicale că se va trece la măsuri drastice împotriva celor care au greșit grav în acordarea asistenței medicale. Potrivit ministrului, sancțiunile pot ajunge până la suspendarea autorizației de funcționare, indiferent dacă este vorba de unități private sau din sistemul public.
„Aspectele constatate în aceste zile ne fac să mergem înainte. Unităţile private care au greşit în a acorda asistenţă medicală populaţiei vor avea suspendată autorizaţia de funcţionare şi îmi asum acest lucru. Bineînţeles, pe un temei legal. Pe de altă parte, dacă în sistemul public există fapte de natură penală, nu voi ezita nicio clipă să mă adresez justiţiei”, a spus ministrul, precizând că măsura de suspendare a autorizaţiei de funcţionare va fi luată şi în cazul unităţilor medicale de stat care greşesc flagrant.

Sorina Pintea
Aceasta a subliniat însă că situația creată în urma dezvăluirilor cu privire la falșii medici nu trebuie generalizată la nivelul întregului sistem medical din România, declarând că există și multe clinici private serioase care fac angajările de personal medical respectând toate criteriile impuse. „Sunt clinici private serioase, inclusiv în momentul în care un viitor angajat solicită un cod de parafă. Din raportul preliminar pe care mi l-a prezentat Corpul de Control care verifică dosarele pentru cod de parafă la DSPMB am constat că există, la dosarele multora dintre medici, adeverinţe în care unitatea angajatoare îşi reafirmă dorinţa de a angaja, dar după obţinerea codului de parafă”, a declarat ministrul.
În prezent, Ministerul Sănătăţii, prin Centrul de Resurse Umane, verifică documentele care se depun la dosarele medicilor. În urma verificărilor efectuate până acum reiese că din 2015 până în prezent s-au făcut 21 de plângeri pentru fals, însă nu sunt legate de profesia de medic, ci de documentele depuse la dosar.
În cursul zilei de ieri, ministrul a avut și o întâlnire cu toți șefii direcțiilor de sănătate publică din țară, anunțând că a decis extinderea atribuțiilor DSP-urilor în ceea ce privește controlul anumitor aspecte legate de încadrarea personalului medical.