Saptamana aceasta se publica noul catalog al preturilor la medicamente

Este de asteptat ca aceasta masura sa puna capat crizei medicamentelor, determinandu-i pe producatori sa reinceapa distribuirea acestora pe piata din Romania.

 

farmacieMinistrul Patriciu Achimas Cadariu a fost invitat, din nou, la Camera Deputatilor pentru a participa la dezbaterea  „Ora guvernului”. Tema a fost de aceasta data accesibilitatea pacientului cu cancer la diagnostic si tratament in Romania. Dezbaterea a avut loc in cursul zilei de ieri, iar una dintre problemele aduse in discutie a fost si cea referitoare la criza de medicamente care ii afecteaza in egala masura atat pe pacientii cu boli oncologice, cat si pe celelalte categorii de pacienti cronici. In acest context, ministrul Sanatatii a anuntat ca pana la finele acestei saptamani va fi publicat noul Catalog National al Preturilor la Medicamentele de Uz Uman, realizat pe baza unei noi metodologii de calcul, menite sa ii determine pe producatori sa reia distributia de medicamente pe piata romaneasca.

Se va renunta astfel la prevederea intrata in vigoare in luna iulie a anului trecut, care le impunea producatorilor preturi la medicamente care sa nu depaseasca preturile minime practicate in cateva state europene de referinta, care a starnit nemultumirea acestora si i-a determinat sa isi retraga treptat sute de produse de pe piata romaneasca, pe considerentul ca acestea devenisera nerentabile.

 

Patriciu Achimas-Cadariu

Patriciu Achimas-Cadariu

Ramane de vazut care vor fi noile preturi prevazute in noul catalog si daca acestea vor fi pe placul producatorilor, astfel incat sa ii determine sa reia distriburia de medicamente pe piata si sa puna capat crizei pe care bolnavii o resimt din ce in ce mai acut din luna ianuarie pana in prezent.

In cadrul dezbaterii, ministrul s-a referit si la alte probleme legate de accesibilitatea la tratament a bolnavilor de cancer, precizand ca exista la acest moment mai multe deficiente in functionarea programului national oncologic. „Da, intr-adevar, sunt deficiente in functionarea programului de oncologie, este departe de a fi perfect si imi insusesc observatiile dumneavoastra. Avem deja un nou presedinte interimar la CNAS si deja ne-am intalnit pentru a pune la punct primele idei. Ne vom intalni constant si in zilele care urmeaza pentru a lamuri aceste aspecte. Medicamentul Tamoxifen este la Unifarm si saptamana aceasta va fi publicat si CANAMED-ul. De saptamana aceasta, problema Tamoxifenului va fi rezolvata, dar asta nu inseamna ca nu vor aparea noi probleme”, a declarat Patriciu Achimas Cadariu, in cadrul dezbaterii de la Camera Deputatilor.

 

radioterapieAcesta s-a referit si la problemele existente in domeniul radioterapiei, precizand ca exista anumite tipuri de cancer rezolvate in spitalele din Occident dar care, in Romania, ridica inca mari probleme, dand aici exemplu cancerul de col uterin. Acesta a reclamat problemele aparute in cazul noilor centre de radioterapie, acceptand ca acestea sunt legate si de birocratie. „Lucrurile nu progreseaza deloc si de aceea, la ultima videoconferinta cu reprezentantii Bancii Mondiale am participat personal si am spus ca voi urmari modul in care verifica fiecare buncar in parte, fiindca sunt multe solicitari de care nici nu se stia. A fost o suprapunere de comisii, a fost o comisie initiala care platea consultanta, apoi a fost o comisie de la Agentia Europeana Atomică de la Viena. In final, trebuie sa putem acoperi mai multe regiuni ale tarii”, a mai declarat ministrul in cadrul dezbaterii.

Acesta s-a referit si la noul Plan Integrat National Comprehensiv de Control al Cancerului, despre care a spus ca este elaborat după toate regulile europene in materie, Romania fiind tara care a elaborat cel mai recent un astfel de plan de actiune.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Comentarii (1)

  1. Mihai Toader spune:

    O sa faceti si cu Tamoxifen la fel ca si cu Digoxin, 2 luni l-ati tinut in depozit la Unifarm ca n-ati fost in stare sa-i faceti un pret, contopisti nenorociti.

Adaugati un comentariu


 

*