Scad prețurile pentru 18 medicamente, iar alte 52 vor fi retrase de pe piață
În cazul acestor medicamente, deținători autorizațiilor de punere pe piață (DAPP) nu au fost de acord cu prețurile propuse de Ministerul Sănătății acum un an.
Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de ordin prin care vor fi operate noi modificări în Catalogul național al prețurilor medicamentelor autorizate de punere pe piață în România (Canamed), la un an după ce a fost realizată ultima corecție a prețurilor.
La acel moment, deținătorii autorizațiilor de punere pe piață pentru 70 de medicamente nu au fost de acord cu prețurile stabilite de Ministerul Sănătății pentru produsele respective, și nu s-a putut ajunge la nicio înțelegere în acest sens, în termenul legal.
Prin urmare, ordinul ministerial intrat în vigoare la 1 iulie 2020, care stabilea ultima corecție a prețurilor medicamentelor din Canamed, prevedea o diminuare cu 5% a prețurilor celor 70 de medicamente, conform legislației în vigoare.
Stabilirea prețurilor de către Ministerul Sănătății s-a făcut prin analiza comparativă cu prețurile din cele 12 țări de comparație, fiind stabilite valorile minime.
Deținătorii autorizațiilor pentru cele 70 de medicamente au respins însă prețurile propuse de minister, iar pentru astfel de situații, legislația prevede că DAPP este obligat să comercializeze medicamentele timp de 12 luni de la respingerea prețurilor, la cel mai mic preț dintre prețul aprobat anterior și prețul propus de către DAPP.
Pentru 67 dintre medicamente, termenul de 12 luni va expira pe 28 mai, iar pentru celelalte 3, acesta va expira pe 15 iunie. Conform legii, după aceste termene, medicamentele respective nu mai pot fi comercializate pe piața din România, dacă nu se ajunge la o înțelegere în privința prețurilor, între distribuitori și autorități.
Pană acum, DAPP au depus dosare de aprobare sau actualizare a prețurilor pentru 18 din cele 70 medicamente.
Proiectul de ordin propus de Ministerul Sănătății prevede astfel modificarea pozițiilor din Canamed pentru cele 18 medicamente, precum și retragerea de pe piață a celorlalte 52, pentru care DAPP nu au depus dosare de actualizare sau aprobare a prețurilor.
În ceea ce privește cele 18 medicamente care vor fi menținute pe piață, prețurile acestora vor scădea, în unele cazuri fiind vorba de diferențe semnificative între vechile prețuri și cele care vor fi aplicate după intrarea în vigoare a noului ordin. Spre exemplu, pentru Afinitor 10 mg, prețul se va reduce cu 25%, pentru Duodart 0,5 mg/0,4 mg va exista o reducere cu 37%, pentru Exelon 13,3 mg/24 h, prețul va scădea cu 43%, iar prețul pentru Gopten 0,5 mg se va diminua cu 37,5%.