S-a aprobat organizarea de evenimente test, la care să participe doar persoane vaccinate sau cu imunitate naturală

11 mai 2021 | 0 comentarii |

Totodată, autoritățile au prelungit cu încă o lună starea de alertă, dar au eliminat anumite restricții, începând cu data de 13 mai.

 

La propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, Guvernul a aprobat prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile, începând cu data de 13 mai, secretarul de stat Raed Arafat precizând că de această dată au fost eliminate câteva restricții și s-a permis organizarea de evenimente test cu participarea publicului, din rândul persoanelor vaccinate anti-Covid, imunizate pe cale naturală și testate negativ.

De asemenea, în data de 13 mai, va fi permisă deplasarea credincioșilor musulmani în intervalul orar 22.00–5.00, în vederea participării la evenimentele religioase organizate cu ocazia Ramadanului. Totodată, Raed Arafat a anunțat că a fost eliminată restricţia privind participarea la organizarea de procesiuni şi pelerinaje religioase legată de domiciliu sau reşedinţă. Prin urmare, va fi permisă organizarea de procesiuni şi pelerinaje religioase, însă  numai cu respectarea regulilor de protecţie sanitară, stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al Secretariatului de Stat pentru Culte.

O altă noutate se referă la permisiunea organizării de evenimente sportive și culturale cu participarea publicului, incluzând și evenimente test, la care vor putea participa doar persoane care fac dovada că s-au vaccinat împotriva Covid-19, că au trecut prin boală cu ce mult trei luni înainte, că au fost testate negativ cu un test RT-PCR cu maxim 3 zile înainte de eveniment sau au obținut același rezultat în urma unui test antigen făcut cu cel mult 24 de ore înainte.

 

Raed Arafat

Raed Arafat a subliniat că este vorba de evenimente test, iar această măsură nu este una definitivă, având doar rolul de a „testa terenul” pentru reluarea normală a desfășurării manifestări cu un public numeros.

Participarea la evenimentele sportive va fi permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate sau pentru persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau a persoanelor care prezintă rezultatul unui test RT PCR nu mai vechi de 72 de ore. Asta era propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. În timpul şedinţei de guvern s-a mai adăugat, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, şi testul antigen, nu mai vechi de 24 de ore, cu condiţia prezentării unui rezultat certificat, adică testul antigen efectuat de cineva autorizat care să emită un certificat de rezultat negativ. Bineînţeles, aici, condiţiile se stabilesc prin ordin comun al ministrului Tineretului şi Sportului şi al ministrului Sănătăţii”, a explicat Raed Arafat.

 

Regulile sunt aceleași și în cazul evenimentelor culturale găzduite de sălile de spectacol, cinematografe sau organizate în aer liber, unde publicul poate fi prezent chiar și în proporție de sută la sută din capacitatea spațiului. La aceste evenimente vor putea participa doar spectatori care pot face dovada că nu prezintă risc de infectare, putând fi organizate și spectacole pentru publicul larg, însă la maxim 50% din capacitatea spațiului, sau la capacitate de 30% în zonele cu o incidență mai mare a infectărilor.

Nu a fost luată  o decizie similară și în ceea ce privește deschiderea restaurantelor la o capacitate de sută la sută, acestea putând funcționa în continuare la o capacitate de maxim 50%. Raed Arafat a precizat că o eventuală creștere a capacității de funcționare ar impune măsuri suplimentare de siguranță, iar o decizie finală în acest sens urmează să se ia până la 1 iunie. Totodată secretarul de stat spune că nu a fost luată în discuție problema compartimentării spațiilor din restaurante în zone distincte pentru clienții vaccinați și cei nevaccinați, infirmând și zvonurile că va fi permis accesul în restaurante doar pentru persoanele vaccinate. „În zonele sub 1,5 incidenţă, avem până la 50% fără să spunem că sunt vaccinaţi sau nevaccinaţi. Deci, nu ştiu unde aţi văzut că noi obligăm să fie doar vaccinaţi, pentru că în hotărâre şi peste tot spune că sub 1,5 la mie incidenţă ai capacitate de restaurant 50% în interior, fără condiţionarea vaccinării. Deci nu s-a condiționat nimic –   mai vorbim când va creşte incidența mai mult, când va creşte capacitatea mai mult, iar atunci s-ar putea permite tot în mod în mod experimental, accesul în proporție de 100% doar pentru persoanele vaccinate sau care au imunitate naturală în urma bolii”, a mai explicat secretarul de stat.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*