SCJU Suceava, acreditat ca „Centru de expertiză în domeniul bolilor renale rare”
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava anunță că a primit recunoașterea Ministerului Sănătăţii ca „Centru de expertiză în domeniul bolilor renale rare”.
Potrivit conducerii unității medicale, recunoaşterea se datorează dezvoltării Secţiei de Nefrologie şi a Ambulatoriului de Genetică Medicală.
„Acest centru reprezintă, în primul rând, o încununare a dezvoltării medicale la nivelul SCJU şi a colaborării multidisciplinare – Nefrologia şi Genetica Medicală, pilonii centrali cu care au contact pacienţii. Ulterior, prin complexitatea patologiei, se completează abordarea afecţiunii prin managementul de caz cu diverse specialităţi implicate atât in diagnostic, cât şi în urmărirea pacienţilor: anatomie patologică, diagnostic molecular, imagistică, cardiologie, diabet zaharat, hematologie, gastroenterologie, reumatologie, chirurgie vasculară, obstetrică ginecologie etc.”, precizează coordonatorul Centrului de Expertiză, Dimitrie Siriopol, într-un comunicat remis Agerpres.
Potrivit specialistului, datele Institutului Naţional de Sănătate Publică arată că 80% din bolile rare sunt cu determinism genetic, iar o colaborare a SCJU Suceava cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), ar „îmbunătăţi metodele de diagnostic din punct de vedere molecular. Colaborarea dintre cei doi parteneri va avea in vedere analizarea ADN-ului prin secvenţiere pentru identificarea şi caracterizarea efectelor mutaţiilor determinate de boli rare renale”.
Președintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur, a declarat că SCJU Suceava, de când la conducere se află dr. Alexandru Calancea, este „campion în atragerea de fonduri europene și implementarea de proiecte aflate în derulare sau care așteaptă avizarea, în valoare de 33 de milioane de euro” și a trecut în revistă câteva dintre acestea. Potrivit lui Flutur, unitatea medicală a accesat peste 20 de milioane de euro numai prin PNRR, dar există și alte proiecte, inclusiv transfrontaliere, pentru care s-a obținut finanțare. În plus, Consiliul Județean, împreună cu Universitatea Ștefan cel Mare și Primăria Suceava facem eforturi pentru a înființa aici și Facultatea de Medicină.
La rândul său, managerul SCJU Suceava a spus că sunt fosrte multe proiecte, pentru specialiștii unității medicale împreună cu cei ai Consiliului Județean au desfășurat o muncă titanică, iar fiecare proiect „a fost gândit astfel încât să creștem calitatea actului medical, dar și confortul și siguranța pacienților, aparținătorilor și angajaților spitalului clinic”. Dr. Alexandru Calancea a mai spus că vor continua eforturile pentru împlementarea de noi proiecte, astfel încât SCJU Suceava, care deși nu are statut de spital regional, să-și întărească această poziție, deja căpătată prin activitatea desfășurată.
Sursă foto; SCJU Suceava/Facebook