Sectii de terapie intensiva pentru arsi, in spitalele de urgenta

In timp ce spitalele se chinuie sa supravietuiasca cu nici jumatate din medicii necesari, Ministerul Sanatatii a lansat in dezbatere publica un proiect de lege prin care vrea sa infiinteze sectii de terapie intensiva exclusiv pentru arsuri grave.

 

spitatul de arsiLa propunerea Comisiei de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, Ministerul Sanatatii intentioneaza infiintarea, in cadrul spitalelor de urgenta a unor sectii speciale de terapie intensiva pentru pacientii cu arsuri grave, in masura in care unitatile medicale indeplinesc toate criteriile necesare acestui demers. Sectiile respective ar urma sa functioneze ca entitati fara personalitate juridica, ce vor asigura asistenta de urgenta calificata si tratamentul pentru pacientii cu arsuri grave. In acest sens, ministerul a elaborat un proiect de lege care a fost supus dezbaterii publice  la jumatatea acestei saptamani si poate fi consultat pe site-ul oficial al institutiei.

 

operatie2Conform acestui proiect, unitatile respective vor fi dotate cu maxim 10 paturi, urmand a fi amenajate in spatii distincte, cu circuite separate fata de restul structurilor spitalului. Documentul mai prevede ca unitatile de terapie intensiva pentru pacientii cu arsuri grave sa fie amplasate in vecinatarea sectiilor de chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Conducerea unitatilor nou infiintate ar urma sa fie asigurata de un medic sef cu gradul de medic primar in specialitatea chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva, iar unitatea va avea acces permanent si de urgenta la structurile paraclinice ale spitalului, dispunand de mijloace informatizate pentru vehicularea informatiilor, se mai arata in proiectul de act normativ

 

urgente spitalSectiile de Terapie Intensiva pentru arsi grav vor avea personal propriu, iar consulturile interdisciplinare se vor face cu medici din celelalte sectii, in timpul programului de munca si cu medicii de specialitate care asigura liniile de garda sau prin chemari de la domiciliu, dupa caz, in afara programului de lucru. Totodata, unitatile sanitare in care vor fi organizate sectii de terapie intensiva pentru arsi grav vor fi obligate sa asigure materialele sanitare si medicatia specifica acestei patologii, conform proiectului pus in dezbatere.

Tinand cont de aceste din urma prevederi, este putin probabil ca la nivelul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau sa poata fi infiintata o astfel de sectie, principalul impediment fiind lipsa de personal. La acest moment, la nivelul spitalului exista doar doi medici specialisti in chirurgie plastica si arsi, dintre care unul are si functie manageriala, situatie in care ar fi imposibil sa se asigure personalul pentru noua sectie. Singura solutie ar fi suplimentarea personalului cu noi medici specialisti, lucru care e greu de crezut ca se va intampla, avand in vedere criza cronica de medici din toate specialitatile.

 


Categorii: Actual, Dezbateri

Adaugati un comentariu


 

*